2014.11.03. 08:08:54 4080 14

Jövőre kevesebb jut adókedvezményekre
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kinek jár több vissza, s kinek kell kevesebb adókedvezménnyel beérnie? A költségvetési tervből az adókedvezményeket is megtudhattuk, kiderült, hogy 2015-re kb. 24-30 milliárddal kevesebbet tervez adókedvezmény formájában visszatéríteni a kormány, de így is 700 milliárd forint körüli összeget szánnak erre a célra.

Adókedvezmény-számolás | Fotó: 123rf.com Rupert Trischberger - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Adókedvezmény-számolás | Fotó: 123rf.com Rupert Trischberger

672 és 724 milliárd forint közé becsli a Nemzetgazdasági Minisztérium azt az összeget, amelyről a magyar állam 2015-ben adókedvezmények formájában lemond; ez 24, illetve 30 milliárd forinttal kevesebb, mint amit a kormány az idei évi költségvetésben tervezett - írja a Portfolio.hu.

Az adókedvezmények legnagyobb tételét továbbra is a személyi jövedelemadóhoz köthető elengedések jelentik, elsősorban a családi adóalap-kedvezményeknek köszönhetően. Az szja-val kapcsolatos elengedések mértéke mintegy 208 milliárd forintra tehető, ami valamivel több, mint a 2014-es évre számolt 190 milliárd, és az összes szja-bevételnek nagyjából a 12%-át jelenti. Miután a családi kedvezmények körét tavaly a járulékokra is kiszélesítették, ehhez a számhoz még hozzájön durván 30-35 milliárd forint.

Ahogy a korábbi években megszokhattuk, jövőre is a társasági adó-kedvezmények mértéke lesz arányaiban a legnagyobb - az adóbevétel durván 52%-a, ami 165 és 183 milliárd forint közötti értéket jelent, és 8 milliárddal több, mint az idei tervezett összeg. Az ideköthető kedvezmények közül kiemelkednek a sportcélú támogatás utáni adókedvezmények, amelyek 55 milliárdnyi elengedett adót jelentenek, 5 milliárddal többet, mint 2014-ben.

A jövedéki adókra vonatkozó kedvezmények mértékét 49-54 milliárd forintra teszi az NGM, ami nem éri el az idei szintet. A gázolaj és az otthoni pálinkafőzés után járó kedvezmények is durván a felükre esnek vissza, az utóbbira pedig - a korábbiaktól eltérően - egy minimális átalányadót vezetnek be.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...