2015.06.11. 14:53:25 14013 354

Jótékony nyári bogyók: a cseresznye és a meggy
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kedvenc cseresznyefajtám a nagy és roppanós mélybordó fajta, amilyet az anyósomék kertjében szoktam dézsmálgatni. De ezen kívül körülbelül 1000 fajta cseresznye létezik, meggy pedig vagy még egyszer ennyi. A nagy választék a tudatos nemesítések és keresztezések sorozatának az eredménye.

Cseresznye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cseresznye

Magas a víz- és rosttartalmuk

Természetesen nemcsak ezzel büszkélkedhetnek. Jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat is. A cseresznyében és meggyben egyaránt megtalálhatóak az A, B, C-vitaminok, ezenkívül számos nyomelem, például kalcium, kálium, nátrium és vas is.

A cseresznyét és a meggyet vese- és vértisztító növényként tartják számon, így a szezonban (és szezonon kívül is, a fagyasztóból) mindenképpen ajánlott a fogyasztásuk. A népi gyógyászat szerint ez a két bogyós gyümölcs csökkenti a vér húgysavszintjét, így akár köszvény ellen is hatékony lehet. A bennük található antocián - amely egy erős antioxidáns, ami piros gyümölcsökben található - hozzájárulhat az érelmeszesedés és gyulladások megelőzéséhez. Mindkét gyümölcs enyhe vízhajtó és hashajtó hatással rendelkezik. Gyulladásgátló hatásukat megfázás esetén is kihasználhatod.

Tudnod kell, hogy a cseresznyének viszonylag magas a szénhidrát tartalma (minél érettebb, annál édesebb), amit gyümölcscukor formájában tartalmaz. A meggy ezzel ellentétben elég savanyú, így akkor is bátran fogyaszthatod, ha éppen fogyókúrázol.

Puffadást okozhat

A cseresznye és a meggy héján gombák találhatóak, melyet a gyomorsav elpusztít, de csak akkor ha nem hígítod vízzel. Azaz az elfogyasztásuk előtt és után ne igyál vizet, különben felpuffaszt, de ezzel a trükkel elkerülheted ezt a kellemetlen mellékhatást.

Ezenkívül keresztallergia is felléphet, ha a nyírfára és az égerfára érzékeny vagy.

A cseresznye és a meggy vásárlása és tárolása

Csak frissen szedett cseresznyét és meggyet vásároljunk. A frissességét meg tudjuk állapítani például a száráról: legyen zöld. Mindenképpen csak szárral együtt vásároljuk meg a gyümölcsöt. Vizsgáljuk meg a szemeket is, ne legyen rajta folt, ne eressze a levét, legyen ép és érett. Ha hűtőben tároljuk, akkor ezt legfeljebb egy hétig tegyük, mosatlanul, kiterítve, hogy a szemek ne nyomódjanak. Törekedjünk arra, hogy minél előbb elfogyasszuk és felhasználjuk. Ha sok van, inkább fagyasszuk le.

Felhasználása

A gyümölcsön kívül a száruk és a levelük is hasznosítható. Tudtad például, hogy a meggy és a cseresznye szárat is felhasználhatod gyógyteakészítésre? Pedig így van! Szárítsd meg, aprítsd fel és két evőkanálnyit forrázz le 2,5 dl vízzel. 10 perc után leszűrjük és már fogyasztható is. Segíthet a vese karbantartásában.

Mindkét gyümölcs illik süteményekhez, készíthetünk belőle kompótot, dzsemet és szörpöt, vagy éppen pálinkát. A cseresznye elveszíti szép színét és ropogósságát, ha megfőzzük, így van, aki nem igazán kedveli a cseresznye befőttet vagy gyümölcslevest. Erre a célra talán valóban finomabb a meggy. Pitékben, piskótákban, túrótortában mindkettőt egyaránt felhasználhatjuk.

Kedvenc cseresznyés receptem

Cseresznyés pite fahéjjal

Hozzávalók:

  • 140 g finomliszt
  • 0,5 cs sütőpor
  • 50 g cukor
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 db tojás
  • 4 ek tej
  • 85 g vaj
  • 500 g cseresznye
  • 40 g finomliszt
  • 25 g cukor f- él tk fahéj
  • 25 g puha vaj

A cseresznyét magozzuk ki és csepegtessük le. A száraz anyagokat tegyük egy tálba, majd üssük rá a tojást, valamint a megolvasztott vajat és a tejet. Keverjük össze alaposan, majd tegyük egy bélelt tortaformába. Szórjuk rá a cseresznyét.

A második adag lisztet, cukrot, fahéjat és puha vajat dolgozzuk össze felületesen, majd morzsoljuk a pite tetejére. Ezt ha kevésnek tartod, duplázhatsz is, vagy szórhatsz még rá mandula szeleteket.

Előmelegített sütőben 180 fokon fél órán keresztül sütjük.

A recept forrása: nosalty.hu

A meggyről bővebben itt is olvashatsz>>

Forrás: mindmegette.hu, vitaminsziget.hu, wikipedia.org | Összeállította: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...