2014.09.29. 08:58:29 8736 67

Jön a nyereményjátékok ásza: EuroJackpot
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Most szombattól, azaz október 4-től itthon is játszhatsz majd az EuroJackpottal, a nemzetközi nyereményjátékkal, amivel többet nyerhetsz, mint eddig bármikor a lottón. Az interneten egyébként már most is lehetne fogadni, 2 eurós áron. Az esélyek ugyan sokkal kisebbek, mint a hazai nyereményjátékoknál, de hatalmas összeget lehet leakasztani.

Egy nyertes pár | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy nyertes pár | Fotó: 123rf.com

A Szerencsejáték Zrt. (Szrt.) tavaly ősszel bízta meg a lottótermináljait üzemeltető céget azzal, hogy a gépeit tegye alkalmassá az EuroJackpot szelvények kiadására is. Az SG Kft. erre eredetileg 2015. június végéig tartó megbizatást kapott, ám minden jel arra mutat, hogy a tervezettnél jóval korábban beindul majd Magyarországon az egyik legnagyobb európai lottófogadás, az EuroJackpot.

A Népszabadság nemrég megírta, úgy tudja, az Szrt. már a rendszer tesztelését végzi, és az EuroJackpot hivatalos oldala is azt hirdeti, hogy Magyarország – Csehországgal és Szlovákiával együtt – október 10-én csatlakozik a szerencsejátékot már most is játszó 14 európai országhoz. Ezzel részben egybehangzott Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkárának minap tett megjegyzése, miszerint az EuroJackpot október 4-étől beindulhat Magyarországon – erre szerdán a parlament is rámondta az áment. Az EuroJackpot nyerőszámait péntekenként sorsolják, így ha a fogadások itthon október 4-én (szombaton) indulnak, az valójában azt jelenti, hogy a magyar lottózók először az október 10-iki játékon vehetnek részt.

Növekvő nyeremény, csökkenő nyerési esély

És rögtön az új játékrend szerint játszhatnak majd. Az EuroJackpot szabályai – és nyerési esélyei – ugyanis épp október 10-től változnak. Jelenleg 1 : 59 millióhoz az esélye annak, hogy valaki eltalálja az 5+2 számból álló sorozat minden elemét (az ötöslottónál erre 1 : 44 millióhoz az esély), ám az új rendszerben az esélyek 1 : 95 millióra csökkennek. Mindez a második gömbbe tett plusz két „eurogolyó” miatt. Az EuroJackpot szabályai szerint ugyanis két gömbből összesen 7 számot választ ki véletlenszerűen az automata. Az első gömbben 50 golyó van, ebből ötöt emel ki a gép; a másodikban eddig nyolc volt, október 10-től azonban már 10 „eurogolyó” lesz – ebből kettőt húznak. A nyereményért legalább 2+1 számot kell helyesen tippelni.

Az a játékos, aki mind a 7 számot eltalálja, legalább 10, legfeljebb 90 millió eurót nyerhet. Azaz a várható legkisebb főnyeremény – kb. 3 milliárd forint – is magasabb lesz, mint általában az ötöslottónál. A 2012. márciusi indulás óta elért legmagasabb nyeremény – 61,17 millió euró, azaz 19 milliárd forint idén szeptember elején – pedig messze felülmúlja az ötöslottó eddigi legnagyobb, 2003-ban elért 5 milliárd 92 millió forintos fődíját.

A 90 millió eurós fődíjra azonban egyelőre nem érdemes álmokat építeni. A jackpot 10 millió euróról indul, és hetente mindössze 1 millió euróval nő. A nyerési esélyek még az új szabályok szerint is kedvezőbbek lesznek, mint a másik – szintén 5+2 számmal játszott – páneurópai lottónál, az EuroMIllions-nál, ahol 1 : 116,5 millióhoz az esély a fődíjra (ami nem mellesleg akár 190 millió euróig is emelkedhet). Ráadásul a három közép-európai ország csatlakozásával a játékosok száma is megnő, így várhatóan nem halmozódik majd a végtelenségig a nyeremény. Ha mégis elérné a 90 millió eurós plafont, telitalálatos szelvény híján a nyereményt szétosztanák a többi nyertes között. Budapest, 2014. augusztus 11. Egy vásárló a Szerencsejáték Zrt. 85. sz. lottózójában Budapesten, a Lövőház utcában 2014. augusztus 11-én.

Lutri – minden értelemben

Egyelőre túl sok a megválaszolatlan kérdés az új lottó magyarországi bevezetése körül ahhoz, hogy érdemes legyen beleveszni az oddsok és nyeremények számolgatásába. Bár alig 10 nap van hátra az államtitkár által beharangozott és a parlament által is eldöntött kezdésig, az Szrt. honlapján egyelőre nyoma sincs az új játékról szóló bármilyen tájékoztatónak. Pedig a Népszabadság szerint szeptember 30-án lejár a cég „EuroJackpot információs eszközeinek gyártására” kötött szerződése. A VS.hu kérdéseire mindössze annyit válaszoltak: „zajlanak a tárgyalások egy nemzetközi játékhoz való csatlakozásról, azonban ennél bővebbet a jelenlegi szakaszban nem áll módunkban megosztani.”

Még nem világos, mennyiért fogják árusítani az eurózóna országaiban 2 euróért kínált szelvényeket. A britek az árfolyam-különbözet miatti ingadozást azzal küszöbölték ki, hogy 2 fontért adják a lottót, a felhalmozódott extra jegyárakat pedig az Egyesült Királyságban játszók között sorsolják ki. A Fortunaweb szerint ehhez hasonlóan itthon a szelvény árát 650-700 forint körülre, az eddigi legmagasabb euroárfolyam fölé lövik majd be. A magyar lottózók ennyiért már most is játszhatnak online – a játékba hivatalosan nem csatlakozott országokból feladott szelvényekre ugyanis fél eurós jegyköltséget is felszámolnak (az eddigi legnagyobb nyereményt is egy online szelvénnyel játszó lottózó vitte el).

Az EuroJackpotot annak ellenére lehet most is játszani Magyarországról, hogy a szerencsejáték törvény legutóbbi módosításai alapján a NAV sorra blokkolja a külföldi online szerencsejáték-oldalakat, és azok csak külön engedéllyel – és a velük együtt járó magas költségekkel – működhetnek tovább. Lottószelvényből heti 3-6 millió darabot adnak el Magyarországon, így a nemzetközi játékra, a nagy nyeremények miatt, biztosan lesz fogadókészség. Kérdés, mennyire fog ártani a Szerencsejáték Zrt. bevételeinek, ha a magyar szerencsejátékosok zöme rákattan az új szelvényre.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...