2014.10.12. 08:50:57 4048 17

Jogorvoslati lehetőségek az eredménymegállapító határozat ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vasárnapi polgármester- és képviselő-választás eredményét a helyi választási bizottságok állapítják meg hétfőn, az eredménymegállapító határozat ellen három napon belül lehet jogorvoslattal élni.

Választás | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Választás | Fotó: 123rf.com

A szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen önálló fellebbezésnek nincs helye, azt csak a helyi választási bizottság eredményt megállapító döntése elleni fellebbezéssel együtt lehet jogorvoslattal megtámadni.

A helyi választási bizottság döntése ellen a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet fellebbezni.

Ha a szavazóköri eredményt megállapító döntés törvénysértő voltára hivatkozással adtak be fellebbezést, és annak elbírálása csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, a fellebbezést elbíráló bizottság, illetve a felülvizsgálati kérelmet elbíráló bíróság köteles a voksokat újraszámolni. Ebben az esetben az elbírálásra rendelkezésre álló határidő 6 napra nő.

A választási eredmény elleni jogorvoslatnak is alapvető követelménye a törvénysértés pontos megjelölése és a vélelmezett jogsértés bizonyítása. Ez a jogorvoslat annyiban speciális az egyéb választási jogorvoslathoz képest, hogy a törvénysértés pontos megjelölése mellett olyan bizonyítékokat kell megjelölni, amelyek legalább valószínűsítik az eredmény megállapítása során elkövetett jogsértést.

A helyi választási bizottságok várhatóan hétfőn összesítik a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján a polgármester-választás, valamint a képviselő-választás (tízezernél kevesebb lakosú településeken az egyéni listás választás vagy a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületi választás) szavazóköri eredményeit, és megállapítják a választás eredményét.

A tízezernél több lakosú településeken a helyi választási bizottság az egyéni választás eredményéről kiállított, jogerős jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a kompenzációs listás választás eredményét.

A megyei önkormányzati és főpolgármester-választás eredményéről kiállított szavazóköri jegyzőkönyv egy példányát a helyi választási iroda legkésőbb hétfőn 10 óráig eljuttatja a területi választási irodához. A területi választási bizottság pedig a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a megyei önkormányzati választás eredményét, a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) a főpolgármester-választás eredményét.

Az FVB a fővárosi kerületek polgármester-választásának eredményéről kiállított jogerős jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a fővárosi kompenzációs listás választás eredményét.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...