2016.06.04. 12:48:02 16491 410

Joghurt, a savanykás csoda – 5 tény + joghurtos receptek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Először mindenki az édessel kezdi, aztán szépen áttér a natúr joghurtra, hiszen a joghurt igazi előnyeit legjobban azzal élvezhetjük ki. Valószínűleg most is ott csücsül valamilyen fajtája a hűtőszekrényedben. Persze nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Íme 5 tény, amit minden joghurtimádónak tudnia kell, és néhány recept, hogy még többet használd ezt az egészséges tejterméket.

Görög joghurt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Görög joghurt

1. Baktériumok, amelyek jót tesznek neked!

Az élőkultúrák vagy aktív kultúrák, amiket a joghurt tartalmaz, tulajdonképpen a baktériumokat jelöli, amelyeket a tejhez adnak, hogy joghurtot erjesszenek belőle. A legtöbb joghurtban Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidus és más baktériumtörzsek is tanyázhatnak. A kutatások szerint ezek a jótékony baktériumok segíthetnek megelőzni az emésztési problémákat, és az immunrendszer működését is serkenthetik. Ezenkívül kalciumot, B-12 vitamint és fehérjét is tartalmaz, néha hozzáadott vitaminokkal is dúsítják.

2. Nem mindegyik olyan jótékony

Ha bemegyünk a boltba, és végig nézünk a joghurt kínálaton, zavarba ejtően sok fajta közül választhatunk. Vannak gyümölcs joghurtok, light joghurtok, bio joghurtok, görög joghurtok és natúr fajták is. Valószínűleg Te is többfélét kipróbáltál már, és biztosan van egy kedvenced is. Mindenesetre az összetevők listáját és a tápértékét is tüzetesen végig kell nézni, hogy igazán jót válasszunk. Vannak olyan márkák, amelyeknél nagyon sok a hozzáadott cukor, és olyan hozzávalók is kerülnek a joghurtba, amelyekre nem igazán lenne szükség. A tejben is van tejcukor, tehát teljesen szénhidrátmentes joghurtot nem fogunk kapni, de igyekezzünk olyan fajtát választani, amelyikben ez a tápanyag 15 g alatt van (ebbe már a gyümölcsjoghurtok is bele fognak férni). Ha diétázunk, akkor a zsírtartalomra is ügyeljünk. Egy átlagos joghurtnak akár 3-4% is lehet a zsírtartalma, a soványabb fajtáknak 1% körüli.

3. A görög joghurtban több a fehérje

A natúr görög joghurtban sokkal több a fehérje, mint társaiban, így tovább érezhetjük magunkat jóllakottnak. Egy adagnyi akár 4 tojásnyi fehérjét is tartalmazhat. Ráadásul kevesebb benne a cukor, állagra is krémesebb és sűrűbb. Tízóraira vagy uzsonnára ideális választás egy ki zabpehellyel, friss gyümölccsel és mézzel.

4. Használhatjuk zsiradék helyett a süteményekben

Natúr joghurttal úgy adhatunk nedvességet a süteményekhez, hogy az ne emelje azoknak a zsírtartalmát, így diétásabb lesz összességében az elkészült finomság. Egy muffin vagy más sütemény receptben például az olaj felét lecserélhetjük ¾ rész joghurttal. A vaj felét egy negyed rész joghurtra cserélhetjük (tehát ha összesen egy csésze vaj kell, akkor használj fél csésze vajat és negyed csésze joghurtot). Egy tojást egy negyed csésze joghurttal helyettesíthetünk.

5. A joghurtot már több ezer éve ismerjük

Igen, minden évben újabb márkák jelennek meg a boltok polcain, de a joghurtot magát már kb. 7000 éve ismeri az emberiség. Vannak feljegyzések és régészeti emlékek, amelyek arra utalnak, hogy időszámításunk előtt 5-6000 évvel közép-ázsiai pásztorok állati gyomorból készült tartályokba tették a tejet, és ezek megsavanyították azt, és lényegében joghurttá változott. Megemlítik a tejből savanyított élelmiszert ősi perzsa, indiai és török szövegekben is.

Most pedig jöjjenek a finom, joghurtos receptek:

Zöldfűszeres - joghurtos saláta öntet

Ezt a finom saláta öntetet szinte bármilyen zöldség kombinációra elkészítheted, isteni köret lesz sült húsok mellé.

Hozzávalók:

  • 1 pohár natúr (görög) joghurt
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • csipet só, frissen őrölt bors
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • bármilyen friss zöldfűszer, aprítva, kb. egy púpos evőkanálnyi: lehet kapor, petrezselyem, bazsalikom, oregáno, kakukkfű vagy akár rozmaring is

A hozzávalókat egyszerűen csak alaposan összekeverjük egy tálban, és a salátára csurgatjuk.

Könnyű gyümölcsös pohárdesszertek joghurttal

Joghurtos pohárkrémJoghurtos pohárkrém

Nem is igazán recept, inkább csak egy ötlet, hogyan tegyük a natúr joghurtot elfogadhatóvá a család többi tagjának is. Készítsünk például pohárdesszerteket, keksz, mézzel édesített natúrjoghurt és gyümölcs vagy gyümölcspüré rétegezésével.

Összekeverhetjük zabpehellyel és friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel is (ez utóbbi esetben használjuk fel a levét is), így nagyon tápláló tízórait kapunk. Cukor és gluténmentes kukoricapelyhet szórhatunk a tetejére, ami ropogós marad, így még izgalmasabb lesz a falat. :)

Gyümölcsös joghurt torta

A nyár slágere lehet ez a joghurttorta, amit azt hiszem én eredetileg még egy nagyon régi tupperwarés receptkönyvben találtam, és azóta rendületlenül készül a családnak. Nagyon egyszerű, savanykás desszert, amit sütni sem kell, szóval igazi nyári csemege.

  • 5 dl natúr joghurt
  • 50 dkg őszibarack (vagy meggy, vagy bármilyen gyümölcs akár vegyesen is)
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg zselatin
  • 2 ek porcukor

A gyümölcsöket előkészítjük, kockákra vágjuk. Felmelegítjük a tejet és feloldjuk benne a zselatint, langyosra hűtjük. Közben a joghurthoz keverjük a porcukrot és a gyümölcsöket, majd a már langyos zselatinos tejet. Szilikon edénybe töltjük, és 2 órán keresztül hűtjük, végül felszeljük.

Tipp: Akár túrót is lehet keverni hozzá. Kipróbáltuk, isteni rögtönzött túrótorta lett belőle. :)

Forrás: webmd.com információi alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...