2015.12.30. 11:31:26 9309 258

Januártól 17 százalékkal csökkenhet a sertéshús ára
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Január elsejétől 17 százalékkal csökkenhet a sertéshús ára az 5 százalékra mérséklődő áfának köszönhetően - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kedden az MTI-vel.

Sertéshús - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sertéshús

A frissen hűtött vagy fagyasztott házi sertéshús forgalmi adója csökken, így olcsóbb lesz például a comb, a lapocka, a tarja, a karaj, az oldalas és a dagadó is. Ugyanakkor a vágási melléktermékre és a belsőségre már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs, így a sertésmáj, a sertészsiradék és a zsírszalonna áfája továbbra is 27 százalék marad. A feldolgozott húsféleségek, a kolbász, a szalámi, a virsli vagy a sonka áfája sem csökken.

Az OKSZ megjegyzi, hogy a boltokban különbözőek az árak, de a kereskedők abban érdekeltek, hogy az áfakulcs-csökkentés előnyét átadják a vásárlóknak. Ez egy évben 25 milliárd forint körüli összeget jelenthet a szövetség szerint.

A KSH adatai szerint a rövid karaj kilója 1400, míg a sertéscombé 1310 forint volt novemberben. Így a 17 százalékos árcsökkenés kilónként több mint 200 forint áresést jelent - jegyezték meg.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...