2015.09.19. 08:31:36 13240 344

Íze gesztenye, formája bagoly, mi az? – Ismerd meg a csicseriborsót
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan már az óvodában megismerkednek vele, igaz, még csak mondóka formájában. Mert ki ne emlékezne a „Csicseriborsó, bab, lencse…” kezdetű gyermekdalra? A babot és a lencsét nem is kell bemutatnunk, hiszen a heti, havi menüsor rendszeres szereplői. De mi van a csicseriborsóval?

Csicseriborsó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csicseriborsó

Mi fán terem a csicseriborsó?

A világban már több ezer éve, Magyarországon az 1300-as évek óta ismerik a csicseriborsót. Igaz, nálunk kezdetben még csak takarmányként tartották számon, egyéb, ember számára is fontos tulajdonságait csak később fedezték fel.

Ha jobban megismernéd, jó ha tudod…

… milyen „sokszínű” lehet

Míg nálunk inkább a sárgás, vajszínű változata az elterjedt, addig Indiában és Afrikában igazi „színes személyiség” hírében áll: van belőle piros, zöld és fekete is.

… mihez hasonlítják

Már címben utaltunk rá, de talán így is meglepő: némelyek véleménye szerint az apró, sárga bogyók bagolyfejet formáznak. Így egyes helyeken hívják bagolyborsónak is.

… milyen ízre számíthatsz, ha megkóstolod

Habár borsó, ha megkóstolod, mégsem ezen zöldségfélék jutnak majd eszedbe. Édeskés íze sokkal inkább hajaz a gesztenyére, dióra.

… milyen változatos ételek alapanyaga lehet

Az arab világ konyhája minden gond nélkül összeállítana egy olyan menüsort, ahol szinte minden fogás alapanyaga a csicseriborsó, mégis változatos éltelek kavalkádjával találkoznánk. Mert készülhet belőle köret, akár kuszkusszal vegyítve, akár önmagában. De lehet belőle saláta és leves. Sőt, a csicseriborsó a falafel és a humusz egyik alapanyaga is.

… milyen változatosan fűszerezhető

A csicseriborsó rendkívül jól harmonizál a fahéjjal, korianderrel, római köménnyel, a mentával, gyömbérrel. Érdemes olyan ízekkel összefőzni, mint a hagyma, fokhagyma, illetve olyan zöldségekkel tálalni, mint a padlizsán, burgonya, paradicsom.

… mennyi ideig tart puhára főzni

Hát, ha ezt meghallod, lehet, inkább a konzerves változatnál maradsz.:-) Szóval, száraz formában főzés előtt bő egy napig, de akár 36 óráig is érdemes vízben áztatni. Főzési ideje ez után is 2-6 óra között mozog. Talán segíthet, ha az „ázás” folyamata forró, lobogó, sós vízben történik, melyhez egy kávéskanál szódabikarbónát is adtunk.

…finom ízén kívül még mi van benne

Olyan vitaminokat tartalmaz, mint a B1-, B6- és az E-vitamin, illetve a karotin. Ásványi anyagok közül pedig jó cink-, magnézium vagy vasforrás is lehet. Jó hír a kismamáknak, hogy folsavtartalma miatt érdemes fogyasztaniuk. A depressziós hangulaton, fáradtságon pedig a benne lévő triptofán segíthet.

…miért jó testünknek, lelkünknek

Azon kívül, hogy finom és jól lakunk vele? Többek között azért, mert magas rosttartalma miatt segíti emésztésünket, megszünteti a székrekedést, illetve általa a bélfalakon lévő salakanyagoktól is könnyebben megszabadulhatunk. Segíti helyrehozni vérnyomásunkat, így könnyebben vehetjük fel a harcot a különböző szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Lassan felszívódó, így a vércukorszint hirtelen „fel- és leugrálását” is megakadályozhatja. Nem utolsó szempont, hogy fehérjében is rendkívül gazdag.

… lisztje is rendkívül értékes

A csicseriborsóból készült lisztet gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Olaszországban és Dél-Franciaországban finom lepény készülhet belőle.

Forrás: hazipatika.com, mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...