2016.03.17. 13:00:56 9530 286

Itt csak a csok segíthet - bajban az építőipar
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyakorlatilag összeomlott az amúgy sem pörgő magyar építőipar januárban – derül ki a KSH friss adataiból.

Építkezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Építkezés

Több mint húsz százalékkal esett vissza az építőipar januárban az egy évvel korábbihoz képest. Az épületeknél 12,6 százalékos volt a csökkenés, ám az igazi zuhanás az úgynevezett egyéb építmények kategóriában látható a Központi Statisztikai Hivatal friss adatsorában. Itt 28,5 százalékkal csökkent a termelési érték.

Az utóbbi esetében inkább a mérték okozott meglepetést, a lejtmenetre mindenki számított. Az egyéb építmények közé tartoznak ugyanis azok a jobbára uniós pénzből megvalósított nagyberuházások is, amelyek tavaly, az előző uniós pénzügyi időszak végén érkeztek a finisbe. Idén pedig még el sem kezdődtek. Főleg utak, vasútvonalak, közművek építéséről vagy felújításáról van szó.

Az igazi gond a lakásépítéseknél van, amely az ingatlanpiaci kereslet növekedése és a lakosság jobb pénzügyi helyzete ellenére sem tud kilábalni a válságból. Erre is készülhetett a kormány, amikor ősszel döntött arról, hogy az új lakásokat 2019 végéig 27 helyett csak 5 százalékos áfa terheli, illetve december végén igencsak bőkezű – a háromgyerekesek esetében 10 millió forintos – támogatással bővítették a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) azoknak, akik új lakást vásárolnak vagy építenek.

Egyelőre azonban ennek nem látszanak a jelei, hiszen az épületek építésére kötött szerződések száma is 24,7 százalékkal esett 2015 januárjához képest. A képet azért árnyalja, hogy az építőipari cégek szerződéseinek állománya ezen a területen 42,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Jóllehet a csökkenéshez az uniós pénzforrás ideiglenes elapadása is hozzájárult, vagyis hasonló trendet feltételezhetnénk az EU-ban is, ez a zuhanás igazi hungarikum. Az építőipari termelés az euróövezetben 6 százalékkal, az EU egészében pedig 4,4 százalékkal nőtt éves alapon, az előző hónaphoz képest pedig 3,6 százalékos, illetve 1,6 százalék volt a bővülés. Ehhez képest Magyarországon havi alapon 13 százalékkal esett vissza az ágazat teljesítménye.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...