2015.02.07. 17:00:00 6555 147

Így válts szakterületet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csodálkozva nézünk szüleink, nagyszüleink generációjára, akik akár egy életet is képesek (voltak) ledolgozni egy munkahelyen, talán ugyanabban, vagy hasonló pozíciókban. Ők pedig elképedve néznek minket, ha különböző okokból 3-4 év után úgy érezzük, ez nem az igazi, váltanunk kell. Vannak, akik kellően merészek egy ilyen döntés meghozatalához. Másoknak kell egy kis erősítés. Íme!

Karrierváltás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karrierváltás

Mi a motiváció?

Megeshet, hogy nem is a munkát unod, hanem sokkal inkább a munkahelyeddel van a probléma. Nem elég stabil a cég helyzete, a vezetőséggel, a fizetés nagyságával, a légkörrel, netán a közvetlen kollégákkal van a probléma. Ám előfordulhat, hogy már a munkaerőpiacra való bekerülésed kezdetén a tanult szakmádtól teljesen eltérő területen kellett elhelyezkednek. A kényszer nagy úr. Így néhány évvel később újra váltanál valami még újabbra, vagy visszatérnél az eredeti végzettségedhez. Esetleg kiégtünk, belefásultunk, valami szebbre, jobbra, motiválóbbra vágyunk, vagy gyerekszülés után nem szeretnénk visszatérni régi helyünkre.

Vagy egyszerűen csak szeretnéd végre azt csinálni, ami igazán érdekel.

Így vágj bele

Amit fontos leszögezni: a szakterületváltás nem korhoz kötött. Nem lehet azt mondani, hogy „Ó, Te már elmúltál X, Te már csak maradj meg ennél”. Persze, fejest ugrani sem szabad valami bizonytalanba. Mérlegelj, de a korod ne legyen akadály!

Kezdd magaddal

Vagyis jöjjön egy kiadós önelemzés. Gondold végig, miben vagy tehetséges, mik az erősségeid, jó tulajdonságaid. Mi az, amit igazán szeretnél csinálni. És nem árt tisztában lennek ezek ellenkezőivel sem, hiszen így teljes az analízis. Ha egyedül nem sikerül, kérheted karriertanácsadó segítségét is. Ő segíthet abban is, hogy szakértelmed, tudásod mely területen vethető be.

„Használd ki” a kapcsolataidat

Persze, szigorúan csak jó értelemben! Előfordulhat, hogy barátaiddal való kapcsolataid által már kapcsolatba kerültél azzal a területtel, ahova szeretnél be- vagy továbblépni. Először csak kérj tanácsot a kívánt területen való elhelyezkedéshez, aztán indulhat a hálózat kiépítése.

Teremts új kapcsolatokat – mindig van rá indok

Ha úgy érzed, képességeid passzolnak egy cég életébe, és persze ő is a tiédbe, ne félj megtenni az első lépést! Írj egy rövid levelet, amelyben kihangsúlyozod, hogy tetszik a tevékenység, amellyel a cég foglalkozik, van a területen tapasztalatod, de bővítenéd is azt. Aztán kérhetsz időpontot egy személyes találkozóra. Amennyiben nem vagy 100 %-ig biztos, a találkozás inkább informatív jellegű legyen.

Legyen meg az anyagi biztonság

Ha valami teljesen új dologba vágsz, az nem kevés idő, és nem kevés pénz. Új terület, tanfolyamok, szakmai gyakorlat és néhány hónap, év, mire mindez meghozza gyümölcsét. Jó ilyenkor bebiztosítanunk magunkat, hogy ne kelljen aggódnunk a jövő miatt.

Mi újság a saját üzlettel?

Bátran bele lehet vágni, de figyeljünk a fokozatosságra: kicsi üzlettel, vagyis kis költségvetésű dologgal kezdjünk. Aztán szép lassan majd úgyis „megnövünk”.

Ne szégyelld!

Merj kérdezni! Hiába vagy a legjobb egy adott területen, más részen akadhatnak hiányosságaid. A könyvelés is például nagy szakértelmet igényel. Keress egy jó és megbízható könyvelőt, hogy nyugodt lehess anyagi gyarapodásod felől is.

Forrás: telegraph.co.uk, jobb-allas.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Milyen (új) készségekre van szükségük a gyermekeinknek a 21. században?

Vitathatatlan, hogy minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke az iskolában, majd felnőttként a magánéletében és választott munkahelyén egyaránt sikeres, boldog, kiegyensúlyozott legyen. A tanulási készségek fejlesztése segít a modern (munkakörnyezeti) elvárásokhoz való alkalmazkodásban.