2016.05.28. 17:00:15 12764 393

Így tárold a tojást helyesen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hol vannak már a húsvéti ünnepek, mikor kíváncsian hímes tojásokat kerestünk a fűben, vagy a locsolóknak pingáltunk díszesebbnél díszesebb példányokat? Lassan belevetjük magunkat a nyár örömeibe, de a tojás, mint egyik legfontosabb élelmiszerünk, ilyenkor is központi szerepet játszik az étrendünkben.

Tojás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tojás

Persze, ez is igénytől függ, van, aki nem tud elképzelni egy napot sem anélkül, hogy tojást enne, más akár hetekig is ellenne nélküle. Természetesen, bármelyik típusba tartozunk, azt azért fontos tudni, hogy tároljuk a tojásokat. Merthogy ennek is megvan a maga trükkje.

Állítsd a világot a feje tetejére

Vagy ha a világot nem is fordítod fel, a tojásokat mindenképp fejtetőn, vagyis a hegyes végével lefelé tárold. Ez azért fontos, mert ha nem így teszed, előfordulhat, hogy a légkamrából egy légbuborék keletkezik, és így az leválik a tojás héjától. Ennek eredményeképp egyes baktériumok bejuthatnak a tojásba, ami aztán megromlik.

De honnan tudom, hogy jó-e még?

Minden élelmiszernél fontos odafigyelni a szavatossági időre, talán a tojás esetében ez hatványozottan is igaz. Amúgy nagyjából 4 hétig használható fel egy-egy darab, de ritka az olyan tojás, ami lejárati dátummal az oldalán jön a világra.:-) De egy igen egyszerű trükkel könnyen megállapíthatjuk, fogyasztásra alkalmas-e még, illetve korosabb-e már a tartóban tárolt példány. Ehhez végy egy pohár hideg vizet és tedd bele a tojást. Ha az lent marad a pohár alján, még egész friss „egyeddel” van dolgunk. Ha felemelkedik a víz tetejére, abban az esetben már kissé eljárt az idő tojásunk felett.

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.