2015.04.09. 09:19:02 7440 291

Így szerettesd meg magaddal és a családdal a zöldséget!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valljuk be csak úgy élvezetből nem eszünk zöldséget. Legalábbis elég keveset. Gyümölcsöt még csak-csak, bár valakinek még azt is úgy kell magába erőszakolnia. Pedig nagyon fontos lenne, hogy naponta együnk rostosat és természetes vitaminokat, ásványi anyagokat.

Zöldségek és gyümölcsök a konyhában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldségek és gyümölcsök a konyhában

A gyerekekkel még nehezebb, mint a felnőttekkel. Persze vannak kreatív anyukák és apukák, akik jópofa zöldséges szendvicsekkel, ötletes alkotásokkal vagy éppen mondókákkal próbálnak több kedvet csinálni a zöldségekhez. A siker lehet, hogy csak átmeneti. De hogyan lehet hosszú távon az étrendünk részévé tenni, anélkül, hogy erőszakolni kelljen.

Már a kezdetektől legyen folyamatosan az étrend része!

A hozzátáplálást különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel kezdik 4-5 hónapos korban. Ekkor mindent megkóstolnak és meg is esznek a gyerekek. De mi történik később? Hová tűnik ez a lelkesedés? Miért nem eszi meg a répát a gyerek? A többi zöldségről meg inkább ne is beszéljünk. Tegyük fel a kérdést magunknak: elég jó példát mutatunk neki? Fontos, hogy mi magunk is sok zöldséget és gyümölcsöt együnk, hogy a gyerek hozzászokjon és kövessen minket ebben. Legyen mindig otthon zöldség, soha ne hiányozzon a kínálatból!

Adj zöldségeket azokhoz az ételekhez, amiket imádsz!

Rétegezz spenót leveleket, párolt répát, gombát, hagymát vagy cukkinit a lasagna-ba! Adj brokkolit a sajtos spagettihez, csinálj zöldségágyon sült húst, keverj a rizshez minél többféle zöldséget! A lényeg, hogy valami olyasmivel kombináld, amit egyébként is szeretsz.

Próbáld ki őket levesekben!

Akár krémlevessel is kezdheted. A férjem például nem szereti a brokkolit, de a brokkoli krémlevest megeszi. Hogy maradjon némi vitamin is a brokkoliban, nem főzöm a turmixolás előtt, hanem vízgőz fölött megpárolom egy kicsit.

De más trükkökhöz is folyamodhatsz: akár utólag, melegítés közben is hozzá adhatsz apróra vágott vagy fagyasztott zöldségeket a leveshez, ha úgy gondolod, hogy kevés van benne. Ezenkívül határozd el, hogy egy héten kétszer készítesz valamilyen zöldséglevest. Ez lehet vegyes zöldségből, esetleg karfiolleves, borsóleves, karalábéleves vagy akár hagymaleves is.

Legyen friss saláta a húsételekhez!

Amit ne hagyj ki a salátádból: a zöld levelek. Pluszban bármit beletehetsz, amit szeretsz vagy legalábbis tolerálsz. Minél többféle zöldség van benne, annál ízletesebb. Én fetasajttal szoktam feldobni - nemcsak a klasszikus görög salátát, hanem szinte bármilyen salátát. Ha krémes fetasajt van, mind elfogy. Teszteld mi az, aminek a te családod nem tud ellenállni a salátában!

Tálald őket szépen!

A színes zöldségtálaknak nagy sikere lesz. Csoportosíthatod fajta és szín szerint a zöldeket, tálalj mellé sajtot, almát és felvágottat. Egyen közösen a család, és bátoríts mindenkit, hogy kóstoljon meg minden színt!

A gyerekeknek kitalálhatsz különböző figurákat is, vagy viccesen dekorált szendvicsekkel teheted élvezetesebbé a zöldségfogyasztást.

Készíts belőlük mártogatósokat, szószokat

Készíthetsz a zöldségekből kis hasábokat, amiket mártogatósokhoz használhattok fel. A legjobb az egészben, hogy a dip is készülhet zöldségből, gondolj csak a padlizsánkrémre vagy az avokádókrémre.

Ott is legyen zöldség, ahol a legkevésbé várnád!

És olyan zöldség, amire végképp nem számítasz. A grillezett cukkini vagy padlizsán például rendkívül finom szendvicsben is. Tehetsz apróra vágott petrezselymet, bazsalikomot, medvehagymát vagy spenótot is a különböző szendvicsekbe, hústekercsekbe. A spagetti szószt is dúsíthatod apróra vágott vagy zellerszárral és szinte bármilyen zöldséggel.

Vásároljatok együtt!

Ha a gyerek nem szereti a zöldségeket, vond be a kiválasztásukba. Nem kell a nagy bevásárlásra magaddal vinned, elég csak a sarki kisboltba vagy zöldségeshez menni. Hadd válassza ki azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amiket szeret, majd bátorítsuk az új dolgok kipróbálására is.

Játék az étellel? Miért ne!

A legkisebbeknek vezessük be játékosan az étrendjébe a zöldségeket. Gyakoroljuk velük a különböző formákat, színeket!

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.