2016.10.27. 16:10:27 61013 360

Így süsd meg otthon, sütőben a gesztenyét, hogy biztosan jó legyen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szelíd gesztenye sokak kedvenc őszi csemegéje, igaz, az elkészítése otthon egy kicsit macerásabb, mint megvenni a frissen illatozó finomságot egy gesztenye sütő bódénál vagy pavilonnál, ám mindenképpen megéri. Ha te is inkább házilag készítenéd el, akkor ezeket a lépéseket érdemes betartani a gesztenye kiválasztásától egészen a tálalásig!

Házi sült gesztenye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi sült gesztenye

Gesztenyevásárlás

Ha találunk egy megbízható szelíd gesztenye lelőhelyet, akkor gyűjtsük be magunk a barna szemeket, azonban, ha erre nincs lehetőségünk, akkor meg kell vásárolnunk őket. Ebben az esetben a következőkre kell figyelni:

  • A gesztenye legyen fényes és sima felületű, ne legyen ráncos.
  • Nézd meg egy kicsit tüzetesebben, hogy ne legyenek rajta lyukak, ugyanis, a gesztenye megkukacosodhat. Ronda, nagy dagi kukacok ücsöröghetnek a belsejében… Aki találkozott már ilyesmivel, az tudja, hogy miről beszélek.
  • Ügyelj rá, hogy ne legyen kiszáradt, legyen némi súlya…
  • Próbáld meg összenyomni! Ha nem megy, teljesen kemény, akkor valószínűleg jó lesz.

Előkészítés

Ha a sütőben szeretnéd elkészíteni a sült gesztenyédet, akkor előtte alaposan be kell áztatni. Ez még egy ellenőrzésre lehetőséget ad, ami feljön a víz tetejére, az valószínűleg öregecske, kidobhatod.

Áztasd így egy órát, majd vágj kereszteket a gesztenyédre egy jó éles késsel. Ezt a lépést semmiképpen ne hagyd ki! Ezután meleg vízben áztatjuk még 10-20 percet, hogy lédús, finom sült gesztenyét kapjunk, és ne kiszáradt ehetetlen vacakot.

A gesztenyesütés

Egy tepsit vonjunk be sütőpapírral, majd helyezzük el benne egy sorban a gesztenyéket és fedjük le alufóliával. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percet. A sütőben elhelyezhetünk egy lábosban vizet is, hogy folyamatosan biztosíthassuk a folyadék utánpótlást a gesztenyénknek. Vagy meg is spriccelhetjük a szemeket vízzel.

20 perc után eltávolítjuk a fóliát, átforgatjuk a nasikánkat, majd visszatesszük további 10 percre a sütőbe. Amikor szétnyílik a héj, elkészült!

(Tipp: A tepsi legyen olyan, amit nem sajnálunk, mert foltokat hagyhat rajta a gesztenye, amit természetesen a sütőpapír használattal némileg ki tudunk védeni.)

Sütés után

Amikor kivesszük a gesztenyét a tepsiből, helyezzük el egy konyharuhában és takargassuk be, főleg, ha nem fogyasztjuk el azonnal. A legjobb természetesen, ha azon melegében vagy még langyosan megesszük, ugyanis a hideg gesztenyét nehezebb meghámozni, és nem is olyan ínycsiklandóan illatos, mint melegen.

Cikkajánló: A közönséges vadgesztenye >>

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...