2016.07.11. 15:00:09 27196 301

Így rombol a magány: 5 dolog, amit az egyedüllét az egészségeddel tehet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a magány milyen rossz hatással van a pszichés állapotunkra, de arra lehet, hogy nem gondoltál, hogy az egyedül, elszigetelten töltött napok az egészségedet is megviselhetik. A kutatások szerint több okunk is van arra, hogy kerüljük a magányt.

Magányos nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Magányos nő

Persze nem a jól eső magányról van szó, hiszen arra mindannyian vágyunk és szükségünk is van rá. Értsd: a munkahelyen vagy tanfolyamon, különböző emberek között töltött idő után egyszerűen szeretünk egy kicsit egyedül lenni. Ezalatt jócskán feltöltjük az elmeinket, és felüdülve vágunk bele a következő feladatunkba vagy beszélgetünk a családtagjainkkal. Ha a magányos órák azonban napokig, sőt hetekig eltartanak, illetve időszakosan hosszabb időre felütik a fejüket, annak már az egészségünk láthatja a kárát. A Journal of Psychiatry & Neuroscience pszichiátriai és neurológiai folyóiratban a magány több hátulütőjéről is szó esik.

Az alapvető kérdés azonban az, hogy miért lehet ilyen nagy hatással a magányosság egészségünkre. Kielégítő választ talán az a magyarázat adhat, hogy az ember alapvetően társas lény, és testünk hihetetlen komplex szerkezet, amelyre olyan dolgok is hatással vannak, amelyekre nem is gondolnánk elsőre. Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy néhány baktériumnál is megfigyelhető a szociális viselkedési forma, akkor nem meglepő, hogy az embereknél ennek hiánya súlyos károkat okozhat. Például ezeket:

1. Gyengíti az immunrendszert

Egy a Psychological Science folyóiratban publikált cikk szerint azok, akik gyakorta érzik magukat egyedül sokkal inkább ki vannak téve a stressz káros hatásainak, melynek hatására egy gyulladásokért felelős protein nagyon mértékben fordulhat elő náluk, mint kevésbé magányos társaiknál. Ezek a gyulladások végül legyengítik az immunrendszert, így nagyobb eséllyel kaphatnak el különböző betegségeket, fertőzéseket is.

2. Szívedre veszed

Több kutatás is született már arról, hogy az elszigeteltség, az egyedüllét, a magány bizony hatással van szívünk egészségére, és ezen semmiféle Omega-3 zsírsav vagy halolaj nem segíthet. Az érrendszeri betegségek és a stroke is nagyobb mértékben fordul elő magányos embereknél egy 2015-ös kutatás szerint.

3. Az Alzheimer és a demencia a magánnyal kéz a kézben

Bár a kutatókra ezen a területen még sok vizsgálat vár, abban már megegyeztek, hogy az Alzheimer és a demencia egyik kockázati tényezője lehet az idős kori elszigeteltség. Igaz, étkezéssel, sportolással csökkenthető az esély, de mint kockázati tényező, akkor is figyelembe kell venni a hosszú ideig tartó egyedüllétet.

4. Ellustuláshoz vezet

Ha magányosak vagyunk, hajlamosak vagyunk még inkább rátenni egy lapáttal, és még jobban magunkba fordulni. Ebből kifolyólag kevesebbet mozdulunk ki otthonról, és kevesebbet is mozgunk. A mozgás hiányának súlyos következményei vannak az egészségünkre nézve, de főként a krónikus elhízástól kell tartaniuk azoknak, akik elszigetelten élnek.

5. A depresszió szinte kivédhetetlen

Ez a következmény talán nem meglepő, ám a kettő kapcsolata sokkal erősebb, mint gondolnánk. Még a fiatalokat is, főként a tinédzsereket érinti. Sajnos azzal is számolni kell, hogy nem feltétlenül kell az embernek egyedül töltenie a napokat ahhoz, hogy magányosnak, elszigeteltnek érezze magát. A társas magány egyre inkább ismert és elfogadott fogalom. Együtt vagy a családoddal, barátaiddal, szerelmeddel, de mégis meg nem értettnek érzed magad, mintha egy külön sziget lennél, kapocs nélkül a körülötted lévőkkel. Ha ilyen érzéssel sokszor találkozol, érdemes dolgoznod azon, hogyan kapcsolódhatsz újra a társasághoz.

Ha idősödő rokonunknál tartunk tőle, hogy a magány rossz hatással van rá pszichésen és fizikálisan is, igyekezzünk társaságot nyújtani neki, amikor csak tehetjük.

Forrás: cheatsheet.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...