2016.03.27. 17:50:02 10130 306

Így maradjatok szerelmespár szülőként is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy gyermek érkezése egy pár életében talán a legcsodálatosabb dolog. Ám rengeteg új változást is hoz kettejüknek, amelyek aztán újabb és újabb változásokat generálnak majd. Új feladatok, egy teljesen új élet, és még egy új kihívás: a régi életből átmenteni kettejüket, az új anyukát és apukát, szerelmespárként is.

Szerelmesek és szülők - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szerelmesek és szülők

Mert innentől kezdve a szülők élete csupa változás: a gyermek, gyermekek érkezése, aztán jön a bölcsi, az óvoda, az iskola, kezdetben csak az egyik szülő dolgozik, majd idővel mindkettő. A gyerekek nőnek, jön a dackorszak, a kamaszkor, a középiskola, esetleg egyetem, vagy munka, felnőnek, és ebben a sok változásban annak a két emberben valahogy meg kell maradnia szerelmespárnak is. Nem könnyű feladat, időt, energiát igényel, de ha már az elején, a baba megérkezésekor törekszetek arra, hogy egymásra is figyeljetek, talán könnyebb lesz az előttetek álló sok-sok közös évben mindezt megoldani.

Mire figyelj, ha bővül a család?

Van segítségetek a gyerek gondozásában?

Valószínűleg sok kezdő anyuka gondolja azt, hogy ő majd megmutatja, neki aztán nem kell segítség a baba körül. Aztán persze nem valószínű, hogy így lesz. Bármennyire vagy magabiztos, azért jó, ha végiggondoljátok, ki az, akiben megbíztok, akire számíthattok, akinek a segítségét szívesen vennétek. Lehet az egy lelkes nagyszülő, egy kedves rokon, egy jó barátnő, esetleg egy szomszéd, akiben 1000 %-ig megbíztok. Ha van rá módotok, a család, barátok pedig messze vannak tőletek, kereshettek egy babysittert is. Ha az elején még annyira nem is, később, amikor szeretnél magaddal, vagy magatokkal foglalkozni egy fél órát, órát, netán többet, jó tudni, hogy számíthatsz valakire, valakikre.

Tudj magadra is szánni egy kis időt

Igen, ez az a bizonyos, manapság olyan divatos, ám nagyon is lényeges „énidő”. Ez a napból kezdetben talán csak néhány perc, amikor csak magadra figyelsz. Van úgy, hogy ez csak néhány mélyebb levegővétel:), vagy egy félórás relaxáló fürdő, zuhany, egy új frizura elkészülte a fodrásznál, bemerülni egy jó könyvbe csak néhány oldal erejéig. Ne sajnáld magadtól ezt a pár percet, fél órát, órát, ne legyen lelkiismeretfurdalásod, mert magadra is gondolsz, mert ezektől a percektől, óráktól fogsz feltöltődni, kapsz új lendületet a nap további részében.

Legyen „tiidő” is

Ahogy a magadra fordított kevéske idő is fontos, úgy az egymásra szánt percek, órák is életmentőek lehetnek. A baba igényeihez is igazodva találjatok naponta, hetente pár percet, félórácskát, órácskát, amikor csak Ti ketten vagytok. Meglehet, ez kezdetben csak annyi lesz, hogy elmondjátok, kivel mi történt aznap (valószínűleg a dolgozó apuka programja változatosabb lesz:-)), vagy megbeszélitek, mik a tervek a hétvégére, esetleg egy kis összebújás. Aztán lassan visszatérhet az intimitás is a kapcsolatotokba. A lényeg, hogy szánjatok egymásra is időt.

Apró meglepetések, amik feldobják a napotokat

Gondoljátok végig, mi az a kettesben végzett tevékenység, ami korábban örömet okozott Nektek, teljessé tette a napotokat, heteteket, amitől feltöltődtetek és boldognak, teljesnek éreztétek magatokat, egymást. Lepjétek meg a másikat valami aprósággal, ne maradjanak el az apró meglepetések, közös ünneplések, ne feledkezzetek meg a jeles ünnepekről. Persze, ha megérkezik a baba, újabb évfordulók, közös ünnepek kerülnek fel a listára, de ne maradjanak el az addigi „ceremóniák” sem! Attól még, hogy szülők vagytok, Nektek is megmarad a név-, illetve születésnapotok, a házasságotok vagy a kapcsolatotok évfordulója. Valószínűleg a korábbi bulizások, koccintgatások elmaradnak egy ideig, de egy szál virág, egy bonbon, a kedvenc étel elkészítése is kedves meglepetés lehet egy ideig.

Beszéljetek!

Meglehet, rajtatok kívülálló okok (például a gyerkőc beteg, nyűgös, a munkanap túl hosszúra nyúlik) miatt a napi, heti egymásra szánt idő valami miatt elmarad, esetleg végigvitatkozzátok azt a pár percet, órát. Ne söpörjétek a szőnyeg alá a problémákat, és ne hagyjátok, hogy ezek a kettesben töltött percek teljesen elmaradjanak. Beszéljétek meg a gondjaitokat, akár egymással, akár a munkahelyen, akár a nagyvilággal kapcsolatosak ezek. Ha kell, merítsetek erőt a régi, közös emlékeitekből, az addig együtt töltött vidám pillanatokból és törekedjetek arra, hogy legyen még sok ilyen, kettesben, hármasban, többesben töltött idő.

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...