2015.12.28. 14:00:59 7585 192

Így készülj fel a sítúrára! – 5 praktikus tipp
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csend, sebesség, suhanás, gyönyörű hegyvidék, jó társaság, hütte-hangulat, jóleső fáradtság, esés-kelés, mókázás. Neked mi jut eszedbe a síelésről? Bármi legyen is az oka, ami miatt szereted ezt a kellemes téli időtöltést, jó felkészüléssel

Sítúra - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sítúra

1. A csapat megszervezése!

A síelés csoportosan a legjobb, hiszen minél többen vagytok, annál jobb a hangulat, ám, nehezebb lesz az egyeztetés, és nehezebb lesz elérni, hogy mindenki elégedett legyen a dátummal, a helyszínnel vagy az árakkal. Mindenesetre, ha jól sikerül a szervezés, akkor megéri a vesződséget. Ráadásul csoportoknak már kedvezményeket is kicsikarhatunk, így olcsóbb lehet a szezonális vakáció.

2. Helyszín kiválasztása

Hova menjünk síelni? Ez lehet a következő kérdés. Európa legnépszerűbb síterepei hál’ Isten elérhető távolságra vannak tőlünk.

Ezek közül Franciaország van a legmesszebb, ide eljutni egy kicsit drága, viszont a szállások és a síbérletek már olcsóbbak lehetnek. Szép nagy, összefüggő síterepeken száguldozhatunk. Sokan nincsenek azonban megelégedve a franciák hozzáállásával, vendégszeretetével.

Olaszország már több alkalommal helyet biztosított a téli olimpiának, gyakran rendeznek itt különböző síversenyeket. Ez nem véletlen: gyönyörűek a pályák, szépen karbantartják őket, igaz az árat is elkérik érte, de az olaszok rendkívül barátságosak, így szívesen tér ide vissza az ember.

Ausztria hegyei sokkal közelebb vannak, ezért kézenfekvő választásnak tűnnek a síelők számára. Igaz a pályák kisebbek, de szuperül karbantartják őket, a szállás és a síbérlet árszínvonala hasonló Olaszországhoz.

Szlovákia pályái nem feltétlenül garantálják a jó ár-érték arányt, gyakori a sorban állás, kicsik is pályák.

Magyarországon kevésbé jók a lehetőségek, és csak egy-két sípálya van, amelyek rendszerint túlterheltek. Ha közeli síterepekre vágyunk, akkor is csak hétköznap ajánljuk ezeket- legalábbis ha élvezetes csúszásra vágyunk, sorban állás nélkül.

3. Jöhet a szállás!

Ha megvan a létszám és a helyszín, ahova a csapat kívánkozik, akkor ideje megfelelő szállást találni. Sokan már ősszel lefoglalják ezt, hiszen a jobb helyek hamar elkelnek. Beszéljük át az alapkérdéseket (árkategória, ellátás, közeli síelési lehetőségek, pályaszállás-e, hányan lesznek egy szobában stb.) Ha fiatal a társaság, akkor az esti szórakozó helyekkel is számolni kell, ne unatkozzunk. ;)

Fontos lehet az is, hogy hány napra utazunk. Síelésre egy hosszú hétvége is megfelelő lehet, ha egy hétre megyünk, akkor valószínűleg nem fogunk mindennap síelni, így nem árt, ha a közelben van valami látnivaló vagy programlehetőség. A téli szünetben (karácsony és szilveszter tájékán) mindig drágábbak a szállások, az elő- és utószezonban jó ajánlatokat foghatunk ki.

4. Az elérhető pályák típusa

Nyilván ez is meghatározó lehet a hely és a szállás kiválasztásánál, főleg ha kezdők vagyunk, illetve, ha határozott elképzeléseink vannak. Érdemes figyelembe venni a következő szempontokat: pályák nehézsége, hossza, a síliftek típusa (kabinos, ülős, csákányos, tányéros), hóbiztonság, gleccserpálya, árak, oktatás. Mielőtt síelni indulnál, tanuld meg a sí-KRESZ-t, és tartsd is be a pályán.

5. Gondoskodj a felszerelésről!

A síelés már csak a felszerelés miatt sem tartozik az olcsó sportok közé. Azok, akik nem járnak rendszeresen vagy most próbálják ki először bérelhetnek síleceket, botokat stb. Itthon előfordulhat, hogy jó előre le kell foglalni ezeket, hiszen a szezonban könnyen hiány alakulhat ki. Az utazás helyszínén is tudunk majd bérelni, de ennek járjunk utána az interneten. Az árakról is tájékozódhatunk. Kötésállítás, waxolás, élezés – a lehetséges karbantartási munkákat végeztessük el.

Az alapfelszerelés:

  • Síléc
  • Síbot
  • Síbakancs (jó, ha saját)
  • Wax
  • Csavarhúzó a kötés beállításához (a nagyobb felvonóknál is van általában, de ha a szálláson szeretnénk beállítani, jól jöhet)
  • Sapka vagy fülvédő
  • Sál
  • Síkesztyű és kesztyűmelegítő
  • Sízokni
  • Síruha
  • Meleg aláöltöző
  • Símaszk
  • Síszemüveg
  • Bukósisak
  • Napvédő krém (lehetőség szerint kifejezetten hegyekbe való)
  • Gyógyszerek és kötszerek kisebb sérülésekre
  • Sportkrém
  • Szokásos ruha arra az időre, amíg nem a pályákon vagytok

6. Biztosításkötés és utazás

Síelés előtt jó ötlet biztosítást kötni, ami nemcsak balesetre, hanem esetleg a felszerelés sérülésére, elvesztésére is fizet. Az autóba ne felejtsétek el a hóláncot, a téli gumi pedig tényleg alapfelszerelés! Ha itthonról viszitek a síleceket, lehet, hogy tetőcsomagtatóra is szükség lesz. Az utazásra inkább számoljatok rá, induljatok el korán, hogy lehetőség szerint világosban odaérjetek.

Forrás: hogyankell.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...