2016.05.02. 12:00:25 114770 423

Így használd a pataki táladat és felejthetetlen ízekben lesz részed!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szinte minden évben jön egy új hóbort, egy új trend, egy új irányzat a gasztronómiában. Pár éve mindent teflonban készítettünk, most kerámia bevonatos serpenyőben. Azelőtt újdonság volt a nemes acél edénykészlet is, ja, és a zománcozottról se feledkezzünk meg! A legrégebbi edényünk azonban a cserépedény, avagy a pataki vagy római tál!

Pataki tál | patakikeramia.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pataki tál | patakikeramia.hu

Sokan felteszik a kérdést, hogy mi is a különbség a pataki és a római tál között. Van, aki szerint a pataki tál alja mázas, a rómaié pedig nem, van, aki éppen fordítva tudja. Igazából a pataki tál a római tál egy magyar fazekas által elkészített verziója. Nagy különbség nincs közöttük, és mindegyiket áztatni kell, ezen kívül van néhány szabály, amit a használatával kapcsolatban érdemes betartani, de az ízélmény mindenképpen kárpótolni fog a fáradtságért – ha egyáltalán annak ítéled meg azt a fél-1 óra áztatás, aminek a főzést meg kell előznie. Cserébe viszont minden alapanyag egyszerre belekerülhet a tálba, az ételek megőrzik eredeti ízüket és zamatukat, sőt, még magas vitamin tartalmukat is. No, lássuk a tippeket!

A pataki vagy római tál használata

  1. Az első használat előtt legalább másfél órát áztasd vízben. Tégy vizet a felfordított tetőbe, és helyezd el ebbe a tál alját, majd töltsd azt is tele, de a peremén 2-3 centiméternyi maradjon szabadon, hogy levegőzni is tudjon, és a víz átjárhassa az edény pórusait. Ez a nedvesség fogja biztosítani, hogy a hús omlós, a zöldség puha legyen, de vitamindús maradjon.
  2. A többi használat előtt elég fél órát áztatni a fent vázolt módon, de ha az étel elkészítési ideje hosszasabb (hosszabb, mint egy óra), akkor tovább is áztathatjuk, hogy ne száradjon ki idő előtt az edényünk.
  3. A pataki vagy római tálat a még hideg sütőbe helyezzük, és fokozatosan emeljük a hőmérsékletet. Maximum 200-220 fokon használjuk.
  4. A légkeveréses funkciót inkább ne kapcsoljuk be, mivel ez kiszáríthatja a tálat, így elvész a jótékony, nedves közeg.
  5. Ha pótolnunk kell a vizet, akkor csakis forró vizet öntsünk bele, mert a nagy hőmérséklet különbségtől megrepedhet. (Erre a tisztításakor is ügyeljünk!)
  6. Amikor kiveszed a sütőből egy deszkára helyezd el, semmi képpen ne a hideg járólapra. Esetleg egy konyha ruha is jól jöhet alá.
  7. A tálat meleg vízzel és egy kefével tisztítsuk. Ha odasült valami, akkor áztassuk elő, és utána keféljük le a szennyeződést. Súrolószert és mosogatószert nem ajánlott alkalmazni vele.
  8. Ha zsíros a tál, mossuk át forró ecetes vízzel. Akár forralhatjuk is benne ezt a sütőben, majd hagyjuk együtt langyosra hűlni, és bő vízzel elöblítjük.
  9. Mosogatás után, ki kell szárítani az edényt, hiszen a pórusok közben újra meg telnek vízzel. Ezt akár a sütőben is megejthetjük (alacsony hőfokon, vagy éppen hűlésben lévő sütőben).
  10. Ezeket a tálakat csak a sütőben használd, nyílt lángnál, főzőlapon ne.
  11. A mázas tálak máza megrepedezhet, ami nem hiba, hanem ezzel engedi a tál pórusainak felvenni a vizet, illetve elpárologtatni. (A mázas edényt egyébként talán egy kicsit könnyebb tisztítani.)

Miért jó pataki vagy római tálat használni?

A cserépedényben az étel gyakorlatilag párolódik, és csak az edény kiszáradása után kezdődik meg a sülési folyamat. Ez a fajta elkészítési mód nagyon kíméletes, a lassú főzéshez hasonlóan. Még zsiradékot sem kell hozzáadni, ha nem akarunk. Az ízek sokkal intenzívebben átjárhatják a húsokat és a zöldségeket is, ráadásul megmarad a vitamintartalom nagy része is. Az egészséges étrend híveinek, fogyókúrázóknak, diétázóknak, kismamáknak és kisgyerekeseknek nélkülözhetetlen eszköz a konyhában. Ráadásul az edénybe minden egyszerre bekerülhet, nem kell bajlódni külön a körettel. Az egytálételeket, rakottasokon kívül, leves, desszert, sőt, kenyér is készülhet benne. A legtipikusabb étel, amit érdemes cserépedényben elkészíteni az a csülök. Jöjjön is egy klasszikus recept.

Csülök Pékné módra római/pataki tálban

Hozzávalók:

  • 1-2 db kisebb csülök
  • 1,5 kg burgonya
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • magyaros fűszerkeverék

Elkészítés:

Megfőzzük a csülköket annyi vízben, amennyi ellepi, annyi órán keresztül, ahány kilósak. A hagymát cikkekre vágjuk, a burgonyát felkarikázzuk, majd a beáztatott pataki tál aljába helyezzük. Sózzuk, borsozzuk, egy kis őrölt köménnyel fűszerezzük. A csülköt, ha szeretnénk levehetjük a csontról, és nagyobb darabokra vághatjuk, de akár egészben is a burgonyára kerülhet. A füstölt szalonna zsírját kisütjük és meglocsoljuk vele az egészet. A pataki tálat hideg sütőbe helyezzük lefedve, majd kb. 200 fokon egy óra alatt megsütjük. Közben esetleg locsolgatjuk. Az egy óra letelte után megszórjuk petrezselyemmel, és fedő nélkül pirítjuk.

Jó étvágyat!

Forrás: patakikeramia.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...