2014.09.25. 14:52:20 6284 28

Idén nem lesz áremelkedés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb prognózisa szerint az átlagos infláció idén nulla százalék közelében marad, jövőre kicsit emelkedhet. A bankok elszámoltatása javítja a GDP-t.

Áremelkedés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Áremelkedés | Fotó: 123rf.com

Az MNB Monetáris Tanácsa közzétette legfrissebb inflációs jelentését, amelynek főbb megállapítása a következők:

  • az infláció átlagos szintje idén 0,1 százalékos lesz, jövőre 2,5;
  • az úgynevezett maginfláció idén 2,4, jövőre 2,9 százalékos lesz;
  • a gazdaságban nincs inflációs nyomás, hosszabb távon is a középtávú cél közelében marad a ráta;
  • a GDP idén 3,3 százalékkal nőhet, jövőre 2,4 százalékkal;
  • az államháztartás hiány idén 2,8 százalékos, jövőre 2,6 százalékos lehet;
  • a munkanélküliségi ráta folyamatosan javul: idén 8,1 százalékra, jövőre 7,8 százalékra várható.

Ami a korábbi várakozásokhoz képest eltérő, az a költségvetési deficit kismértékű rontása: júniusban még 2,7 százalékos GDP-arányos hiányt várt az MNB.

Virág Barnabás, az MNB igazgatója a jelentést bemutató tájékoztatón elmondta, az orosz embargóból fakadóan csak mérsékeltebb dezinflációs hatás várható, mivel az exporttilalom miatt itthon maradó magyar élelmiszerek csak szerény mértékben viszi le a hazai élelmiszerárakat, így maximum 0,4 százalékponttal alacsonyabb inflációt okoznak. Az orosz-ukrán válság pedig idén 0,2 százalékkal, jövőre 0,4 százalékkal csökkenti a GDP-t.

A jegybank inflációs jelentésében külön foglalkoznak a szakértők a devizahiteleseket segítő csomaggal. Az MNB szakértői úgy számoltak, hogy a teljes visszatérítés bruttó összege várhatóan 942 milliárd forint, amiből a törlesztési terhek éves mérséklődése körülbelül 120 milliárd forintos lesz.

Mindez két úton hat a háztartások fogyasztására: a már lezárt szerződések esetében egyszeri kifizetést kapnak az egykori adósok (összesen mintegy 100-110 milliárd forintot), a még élő szerződéssel bíró adósoknak pedig csökken a tartozásuk (összesen mintegy 837 milliárd forint értékben). Az első hatás a jövedelemhatás, a második a vagyonhatás, mindkettő pozitívan hat a fogyasztásra és végső soron a GDP-re: 2015-ben 0,2-0,3 százalékkal javulhat a gazdasági növekedést.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...