2015.04.12. 11:47:42 11722 342

Ibolyadzsem, ha különlegességre vágysz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amilyen bizarrul hangzik, olyan finom. Gondolj csak a levendulaszörpre vagy a levendulás lekvárokra, dzsemekre, vagy fagylaltra. Az illatos ibolya éppen olyan finom és egészséges is! Ajándékba is adhatod, elteheted például Anyák napjára!

Ibolyadzsem | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ibolyadzsem | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ibolyadzsem

Hozzávalók:

  • 0,5 l edény púpozva ibolyával
  • 6 dl víz
  • 1/2 citrom leve
  • 40 dkg cukor
  • 1 cs Knorr dzsemesítő

Elkészítés

Egy fél literes edényt szedjünk tele illatos, száráról lecsipkedett, minél sötétebb színű ibolyával. (ne nyomkodjuk bele az edénybe, csak úgy lazán) Ezután tegyük bele egy nagyobb tálba.

A vizet forraljuk fel, majd öntsük a tálban lévő ibolyára. Ezután keverjük össze, kicsit nyomkodjuk le a virágokat hogy mindenhol érje a forró víz, majd hagyjuk legalább két órán át ázni. (Vagy egy éjszakán át, de semmivel sem tovább.)

Ezután szűrjük le a vizet, melynek a színe ekkorra már az ibolyától sötétkékes lesz. (Én a szűrűben lévő virágokat kanállal alaposan megnyomkodtam, hogy majdnem száraz legyen.)

Ezután öntsük egy edénybe a sötét színű levet, majd keverjük hozzá a citromlevet. Ekkor a víz szép lilás színűre változik a citromlétől.

Keverjük hozzá a cukrot, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a dzsemesítőt. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd tegyük vissza a tűzre, újra forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.

Ezután a forró, de még eléggé folyékony dzsemet töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le a tetejét, majd tegyük száraz dunsztba, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Mire teljesen kihűl, egy zselés állagú dzsemet kapunk.)

Az elkészült ibolyadzsem nem csak különleges, de nagyon finom. Ízlés szerint kínálhatjuk pl. egy szelet finom kalács, vagy péksütemény mellé.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...