2016.03.21. 13:31:21 23647 418

Húsvéti ételek, amelyeket már a nagyi is elkészített
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azaz mi nem hiányozhat a húsvéti, ünnepi asztalról? Nos, ez minden családnál más, de az alapok azért megegyeznek. 1. Főtt sonka. 2. Főtt tojás. 3. Húsvéti kalács. Az évek során persze - a változatosság jegyében – különböző variációit ismerhettük meg a hagyományos húsvéti fogásoknak, de azért az eredeti az igazi. Íme, egy-két nagyi recept húsvétra!

Húsvéti ételek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvéti ételek

Húsvéti ételek? Nem hiányozhat a főtt sonka az asztalról!

**Hozzávalók:*

  • Sonka
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • egész bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • Annyi víz, amennyi ellepi

Alaposan öblítsd le a sonkát, majd tedd fel főni az összes hozzávalóval. Ha van időd, főzés előtt áztasd ki a felesleges sót.

Annyi órán keresztül főzd, ahány kilogrammos volt a sonkád.

Ha kész, a saját levében hűtsd ki ezt a finom húsvéti ételt, hogy ne száradjon ki.

További tippeket olvashatsz a sonkafőzéshez itt: Hogyan készül az igazi húsvéti sonka?

Foszlós kalács - a nagyi szerint nem hiányozhat a húsvéti ételek közül!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4-5 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 2,5-3 dl tej
  • csipet só

Az élesztőt egy kevés langyos-cukros tejben felfuttatni. A lisztet egy tálba szitálni, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ezután beletenni a cukrot, a csipet sót, a villával felvert egész tojást és a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és a tejet, majd jól összedolgozni.

Ezután az összedolgozott tésztát, beletenni a kenyérsütőgép üstjébe, és elkezdeni dagasztani. Amikor a tészta már szép sima, akkor apránként hozzáönteni a felolvasztott margarint.Természetesen kézzel is meglehet dagasztani a tésztát, csak akkor kicsit munkaigényesebb és fárasztóbb.

A simára dagasztott tésztát ezután beletenni a kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt duplájára keleszteni.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítani, és egy kicsit átgyúrni, majd három részre osztani. Ezután megfonni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni.

Konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten kb. 30 perc alatt újrakeleszteni.

Sütőbehelyezés előtt a kalács tetejét felvert egész tojással lekenni. Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 10 percig, majd a tetejére sütőpapírt tettem, és a hőfokot 150 fokra mérsékelve sütöttem még 35 percig.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyni egy kicsit hűlni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.

Recept: gizi-receptjei.blogspot.hu

Töltött tojás húsvétra: kaszinótojás

A sima főtt tojás helyett készülhet kaszinótojás is a húsvéti sonka és kalács mellé, így a húsvéti ételek listájáról nem hiányzik majd.

  • 4 db közepes tojás
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1 mokkáskanál mustár
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szerecsendió (őrölt)
  • feketebors (őrölt)
  • 40 g vaj

A tojásokat keményre főzzük (forrás után 10 percig kell ehhez főzni), majd langyosra hűtjük és megpucoljuk. Félbe vágjuk őket és a sárgáját kikanalazzuk, majd simára keverjük a majonézzel, mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval és a vajjal. Amikor ez kész, visszatöltjük a fél tojásokba. Készíthetünk hozzá egy majonézes mártást is. Ehhez azonos arányban keverjünk össze mustárt, majonézt, tejfölt, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és édesítsük egy kis porcukorral, egy kis kávéskanálnyi citromlé még pikánsabbá teszi. Ezzel öntsük le a kaszinótojást, és tálaljuk a sonkával és pirítóssal.

Ha a kaszinótojás mégis a könyöködön jönne ki, íme, néhány újhullámos töltött tojás recept: Izgalmas töltött tojás receptek húsvétra

+1 hagyományos húsvéti étel: Sárgatúró

Ez az étel főként az ország keleti részében ismert, de annyira finom, hogy biztosan nem bánod meg, ha átveszed ezt a húsvéti hagyományt!

Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 1 l tej
  • 10 db tojás
  • Kristálycukor ízlés szerint (kb. 3-4 evőkanál)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Elkészítése

  1. Kiöblítünk egy nagyobb, vastagabb aljú lábast hideg vízzel, és így öntjük bele a tejet, hogy ne égjen le a forralás során.
  2. Felforraljuk és beletesszük a cukrot és a sót.
  3. A tojásokat beleütjük egy tálba, és villával összekavarjuk.
  4. Hozzáadjuk a felforrt tejhez, és takaréklángon főzzük addig, amíg a tej vízszerűvé változik és a tojások túrószerűvé állnak össze. Érdemes egy egyenes szélű, fémlapáttal vagy spatulával kevergetni fakanál helyett, így nem fog leégni.
  5. Vászonruhába, vagy függönyanyagba rakjuk, gömbalakot formálunk belőle. Az anyagot összekötjük, és így szűrjük le a levét, fellógatjuk és hagyjuk kicsepegni a maradékot is.
  6. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Elkészítési ideje: 1 óra + a lecsepegtetés ideje.

Ezt az ételt általában egy évben csak egyszer, húsvétkor fogyasztják, és a család apraja-nagyja szereti, van ahol 40 db tojásból készítik, akkor 4 liter tej kell hozzá. Van, aki mazsolával szereti, van, aki anélkül, lehet édesre és kevésbé édesre is készíteni, ízlés dolga.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.

Egytálétel csirkemellből, ahogy a katalánok készítik

Élénk, folyamatosan pezsgő életünk forgatagában igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez a tempó ne éreztesse negatív hatásait az ételeink minősége tekintetében. Nem csoda hát, hogy az egytálételek újra nagy népszerűségnek örvendenek, mégpedig világszerte, mivel egyszerűen elkészíthetők, ízletesek és egészségesek is. Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, mindenképpen hálás megoldást kínálnak, ha jóízű receptekkel, kiadós és változatos ételekkel szeretnénk megörvendeztetni a szeretteinket vagy vendégeinket.