2015.01.18. 15:25:00 4493 27

Hullanak ki a csontvázak a Tesco szekrényéből
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyar iparági források szerint a szlovák és a lengyel érdekeltségétől szabadulhat meg a Tesco veszteségeinek csökkentése érdekében, ezenkívül brit üzleteinél tervez drasztikus lépéseket. Magyarországon egyelőre maradnak, még ha a cég nyilatkozatháborúba került is a kormánnyal, de itt is folytatódhatnak a boltbezárások.

Tesco | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tesco | Fotó: 123rf.com

Sztrájkkészültséget rendelt el a szakszervezet Csehországban a Tesco ottani üzleteinél, pedig ott csak két bezáró Tescóról jelent meg hír a napokban, amivel 102 ember kerülne az utcára. (Nálunk 13 üzlet bezárását már hivatalosan bejelentették, és a legújabb értesülések szerint további 31 üzlet jövője bizonytalan, így legalább 500 embernek kell majd más munka után néznie.) A cseh szakszervezet mindenesetre már most tiltakozik, a Tesco meg arra hivatkozik, hogy a 2012/2013-as gazdasági évet 1,12 milliárd koronás (egy cseh korona 11 forint) veszteséggel zárta.

A VS.hu iparági forrásból úgy értesült, hogy azok a piaci híresztelések, amelyek szerint a brit üzletlánc kivonulhat Kelet-Közép-Európából, nem teljesen alaptalanok. A Tesco szlovák érdekeltségeire már meg is lehet a leendő vevő, és a lengyel üzleteket is eladhatják. Szlovákiában 1996 óta van jelen a Tesco, most mintegy 150 üzletben 10 ezer embert foglalkoztatnak. A pozsonyi Új Szó korábban arról írt, hogy a lengyel érdekeltségek iránt a francia Carrefour érdeklődik, a cseh üzleteket pedig a német Globus venné át.

“Mi úgy tudjuk, a magyar részlegtől egyelőre nem akarnak megválni, mert ez még mindig képes profitot termelni, de a szlovák, lengyel eladásról egyre több hír szól" – mondta egy forrásunk.

NÁLUNK MARADNAK, DE KIVISZIK A PÉNZ EGY RÉSZÉT

A magyarországi maradás szándékát maga a Tesco is erősítette „Maradunk!” szlogennel indított kampányával, éppen aznap, hogy kiderült, idehaza mely üzleteit csukja be. A bezárások okaiként a menedzsment a kiskereskedelemre rakódó többletterheket is megemlítette, ami miatt nyilvános vitába keveredett az egyébként vele korábban stratégiai megállapodást kötött kormánnyal. Varga Mihály szerint viszont álságos a cég érvelése, és kínos a viselkedése, mivel az angliai központú cégcsoportnak elsősorban saját háza táján vannak komoly problémái.

„Nem lehet elvitatni, hogy a Tescót is érintő közterhek folyamatosan növekednek az utóbbi években Magyarországon, és az említett 13 üzlet nem működött nyereségesen, de az is tény, hogy “a Tesco vezetői évek óta folyamatosan alkalmaznak egyébként jogszerű adóoptimalizálási módszereket" – mondta a VS.hu-nak Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a cég azért veszteséges több országban is, mert adózás előtt kiviszi a pénze egy részét, ami miatt már Nagy-Britanniában is többször érte őket komoly bírálat. A szakszervezet szerdán közleményt is kiadott, amelyben felszólították a Tescót, hogy "közölje a bezárások valós okát", és ne a kormány intézkedéseire hivatkozzon.

A könyvelési megoldásról árulkodik a társaság tavalyi (2014. február 28-án zárt) nyilvános mérlegbeszámolója is, amelynek kiegészítő mellékletében az adózás előtti eredményt csökkentő tételek között van egy érdekes adat. 12 milliárd 792 millió forint „külföldi fióktelep miatti mentesítés” – ezen a címen csökkenthették a cég itteni adófizetési terheinek egy részét.

A BRITEK IS KIAKADTAK

A Tescót már David Cameron kormányfő is kritizálta amiatt, hogy offshore paradicsomokba menekíti a pénzét ahelyett, hogy a monarchia büdzséjét gyarapítaná az adóbevételekkel. Az áruházlánc most ismét a támadások kereszttüzébe kerülhet, Dave Lewis vezérigazgató ugyanis az üzleti világban szerzett becenevéhez („Drastic Dave”) méltóan fájdalmas döntéseket hozott. A 13 magyar és 2 cseh üzlet mellett a Tesco 43 brit hipermarketet is bezár, további 49 tervezett üzlet megnyitását pedig törölték.

A döntés Londontól Észak-Írországig Nagy Britannia szinte minden régióját érinti, több helyen politikai vitát is generálva. Wolverhampton délkeleti választókerületének képviselője, a munkáspárti Pat McFadden a Daily Telegraph szerint egyenesen „árulónak” nevezte a Tescót, miután kiderült, hogy egy tervezett 60 millió fontos beruházásból végül nem lesz semmi. „Alig egy éve még ünnepélyesen megígérték, hogy minden körülmények között megvalósul a fejlesztés, erre megszegik a szavukat” – dohogott McFadden.

A Tesco bajait egyértelműen a brit anyacég gyengélkedése okozza elsősorban. Mint a Telegraph megjegyzi, a tavalyi harmadik negyedévben például 3,7 százalékkal csökkent a szigetországban a Tesco forgalma, ami példátlanul rossz eredmény. Ennek egyik fő oka a vásárlási szokások megváltozása és a konkurencia által diktált verseny. A Lidl, az Aldi, de már az olyan brit láncok is, mint az Asda vagy a Morrisons is alacsonyabb árszinttel próbálnak vevőket csalogatni magukhoz, nem is sikertelenül. Az őrült árverseny miatt egyébként a brit kiskereskedelmi piac forgalma tavaly csökkent az előző évhez képest, ilyenre 20 éve nem volt példa.

A brit piaci pletykák már tavaly decemberben arról szóltak, hogy a Tesco további árcsökkentésre készül, de csak az után, hogy biztosította a pénzügyi stabilitást, megszabadult a veszteséges üzletektől. Becslések szerint egyébként a teljes kelet-európai kivonulás egy megfelelő vevő esetén 3-4 milliárd euró bevételt hozhatna. Ha a Tesco a szintén nem annyira prosperáló délkelet-ázsiai részlegeitől szabadulna meg, akkor 8-10 milliárd eurót is kereshetne.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...