2015.01.11. 20:15:00 5425 32

Hogyan vegyünk használt autót?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyarországon az új autók értékesítése az elmúlt években nőtt ugyan, de bőven elmarad a 2008 előtti évektől. Pörög a használtpiac, rengeteg autót hoznak be külföldről. Összeszedünk pár gondolatot, amiket érdemes figyelembe venned, ha le szeretnéd cserélni a kocsidat.

Használt autók - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Használt autók

Mindenki maga dönti el, vesz-e fel hitelt autó vásárlásra (vagy nem tehet mást). Ha te is erre kényszerülsz, nyújtózz kisebbet. Vegyél egy mérettel kisebb, olcsóbb, rosszabbul felszerelt autót, ne csak a törlesztőrészlettel számolj, különben nem tudod majd használni a kocsidat. Átírási díjra, kötelező biztosításra, legfeljebb évente olajcserére, gumikra, fékekre, egyéb szokásos kopó-fogyó alkatrészekre mindig költened kell.

Ezzel akkor is számolj, ha készpénz áll rendelkezésedre. Ha van pl. 1 milliót, csak 800 ezerig nézd a kocsit, mindig legyen egy kis aranytartalék, ha javíttatni kell!

Ha megvan, mennyit szánsz rá, mindig az alatti autókat nézz! Soha ne menj "csak egy kicsit" feljebb! Állítsd be a keresőbe elsőként a felső árhatárt, hogy el ne csábulj!

2. Mire használod?

Csak városban tervezed használni? Munkába járni és bevásárolni? És vannak távolabb élő rokonok, barátok? Vagy egy családi nyaraló a Balatonnál? Mert akkor azzal is számolj, hogy nem csak kis távokra fogod használni. És jó esetben nem ülsz többé vonatra. :)

Nagyjából meg tudod saccolni, mennyit használnád az autót. Ha hosszabb távokra, éves szinten több mint 20 000 km-re, akkor érdemes dízelt venned. A fogyasztás lényegesen kevesebb - azonban a javítási költségek magasabbak lehetnek. Ha csak kisebb távokat mész, akkor nem feltételül éri meg ez, nyugodtan nézz benzines autót. A motor típus kiválasztása után is jelentősen szűkül a kínálat.

3. Milyet?

Kivitelben is van választék. Ha hegyvidéken élsz, gyakran nehezen járhatók az utak, hasznát veheted az összkerékhajtásnak. Ha sokat pakolsz, nézhetsz kombit. De a lényeg, ne ezek alapján dönts! Fontosabb, hogy a jármű megfelelő műszaki állapotban legyen, rozsda nélkül. Közhely: állapotot veszünk, nem kilométert. Ettől függetlenül egy kevesebbet futott, szép (eredeti) fényezésű autó valószínűleg rizikót jelent.

Szerencsére a legtöbb keresőnél több kivitelt jelölhetsz egyszerre.

4. Merre?

Interneten. Ami nincs ott, az nem is létezik. :) Először online keress, rengeteg időt spórolsz. Ma már nincs is olyan kereső, aminél nem tudod beállítani lakhelyedet kiindulási pontként. Itt sorba is teheted a találatokat, persze ne azok alapján dönts. De pl. győriként lehet, hogy nem szívesen utazol pl. Kecskemétre megnézni egy autót, amiről ott derül ki, hogy egy roncs.

Ha találsz a közeledben olyat, ami tetszik, bátran hívd az eladót, és egyeztess időpontot!

5. Kivel?

Ha nem (annyira) értesz az autókhoz, az nem szégyen. Senki nem születik autószerelőnek. Ha van ismerősöd, aki veled tud menni a kiszemelt járgányok átnézéséhez. Ha nincs ilyenre lehetőséged, akkor 10 000 Ft körüli összegért szakszervizben is átnézik neked az autót. Ha az eladó ebbe nem megy bele, inkább keress tovább - lehet, hogy rejtegetni akar valamit.

Ne legyenek tévhiteid: senki nem vállalja a felelősséget helyetted, azt ne is hárítsd! Barát, hivatalos szerviz sem tudhat meg mindent az autóról.

6. Próbálj!

Ha van kiszemelt autó, nézz meg legalább még egy ugyanolyat. Még akkor is, ha biztos vagy benne, hogy az lesz az igazi. Hacsak nem kiválóan ismered az adott típust. Bátran hívd fel a hozzád legközelebbi, hasonló felszereltségű jármű eladóját, és egyeztess időpontot. Lehet, hogy a másodikat jobb lesz vezetni, jobban megy, esetleg észreveszel valami olyat, ami az előző példánynál kicsit "máshogy", nem normálisan működött.

A Totalcar.hu internetes autós magazin "Népítélet" szekciója kiváló lehetőséget kínál neked, hogy megnézd, adott típus tulajdonosai hogyan vélekednek, és néhány tapasztalat elolvasása után már lesz képed arról, hogy mire érdemes figyelni adott autónál. Ingyen van, kb. fél órádba kerül, és sok-sok tízezret spórolhatsz, megéri!

7. Vásárláskor...

Minden esetben ellenőrizd az eladó személyi okmányait, valamint a jármű motor- és vázszámát, valamint papírjait. Ha bármi eltérést találsz, talán nem az a te autód.

Eredetvizsgát igazoló kártya, forgalmi nélkül nem veszünk kocsit. De ha csak egy kulcsot kapsz az autóhoz, rákérdezhetsz a tartalék kulcsra is.

Magyarországon bármilyen használt autóra fél év szavatosságot kell vállalni - az ettől eltérő szerződés ezen pontja semmis! Tehát bármilyen rejtett hiba van (amiről az eladó tudott, de nem szólt), az levonható a már kifizetett vételárból, akár a vásárlástól is elállhatsz - és visszakapod a pénzed. De reméljük, ilyenre nem kerül sor.

Összegezve

A fentieket összegezve a legfontosabb, hogy ne hirtelen döntések vezéreljenek, és ne az eladóra hallgass, hanem a józan eszedre! Neki az a célja, hogy eladjon. Ha kétségeid vannak, köszönj el, és keress tovább!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

Rejtélyes színek a fogkrémes tubusokon – így válassz!

Gyakran egy fogkrémvásárlás során a szimpátia alapján döntünk, amit legfőképpen a csomagolás tetszetőssége, és nem utolsó sorban a reklámok tudatalattinkban való rögzülése „irányít”. Tudatos vásárlóként azonban a csomagolás esztétikus adottságain túli üzenetek is érdekelnek bennünket. De vajon ki(k)nek hihetünk? A fogkrém esetében például hihető-e az a kijelentés, hogy a színkód tulajdonképpen „rejtett” információkat hordoz magában?