2014.12.20. 10:38:12 4919 29

Hogyan vásároljunk ajándékba parfümöt?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jó ajándék lehet a parfüm, ha eltaláljuk az ajándékozandó személy ízlését. Egyáltalán nem vállalkozol lehetetlen küldetésre, ha illatos meglepetést szeretnél szerezni. De mi segíthet A Tökéletes kiválasztásában? Hiszen a parfüm akkor lesz kevésbé sablonos ajándék, ha jól passzol a viselőjéhez, de rólunk is sokat elárul, hogy mit választunk neki.

Varázslatos illatok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Varázslatos illatok

“Óh, így, míg illatod lágyabb égaljra hajt, tág öblöt látok én, árboc- és vitorla-rajt, mely fáradtan pihen, sós hab közt messzi ringván"

(Tóth Árpád fordítása)

Charles Baudelaire: Exotikus illat

Az élményeinket semmi sem hívja elő olyan erősen, mint az illatok. Több pszichológiai kutatás kimutatta már, hogy ha egyszer éreztünk egy aromát, jobban megjegyezzük, mint ha látunk vagy hallunk valamit. Nem véletlenül találta meg magának a marketing is ezt az érzékünket: a boltok külön illatokat használnak, amelyeket tudat alatt összekapcsolunk a fejünkben egy-egy márkával.

“Egy nőről többet árul el a parfümje, mint a kézírása."

Christian Dior

A parfümöknek mégis bérelt helyük van – közvetlenül a kesztyű és a nyakkendő mögött – a legsablonosabb karácsonyi ajándékok toplistáján, és nagy valószínűséggel azért lett belőlük sablonos ajándék, mert odafigyelés nélkül, sokszor a csomagolás alapján választják egymásnak az emberek. Pedig egy passzoló illat megtalálása nem egyszerű, de ha valaki odafigyeléssel teszi, és sikerrel jár, nagy örömet szerezhet vele a megajándékozottnak.

AZ AKNAMEZŐT IS TÚL LEHET ÉLNI

Egy nőtől elválaszthatatlan az illata. Egy jó parfüm megbabonázza a férfiakat, különösen, ha az illat a személyiség része. A kérdés az, képesek lehetünk-e másnak tökéletes illatot találni. Kísérleteztem: vajon meg tudom-e találni a barátnőm illatát, vagy ez csak akkor lehetséges, ha ő is ott van?

Nem tűnt nagy kihívásnak a feladat: négy éve vagyunk együtt, és szeretem azt hinni, hogy ismerem. Tudom, régóta keresi a tökéletes parfümöt, azt az illatot, ami ő. Az én orrom viszont csapnivaló, a gulyás szagát sem tudom megkülönböztetni a hagymakrémlevesétől. Ezért is döntöttem úgy, hogy felkérek egy illattanácsadót a kísérletre.

Először egyedül mentem be az Andrássy úti Madison Parfümériába. Itt találkoztam Tőke Judittal, a bolt vezetőjével, akit megkértem, segítsen illatot választani. Kiderült, nem én vagyok az első, aki ilyennel próbálkozik, rendszeresen kérik ki a véleményét a vásárlók.

Judit először leültetett, és elkezdett kifaggatni. A parfüm esetében fontosak a személyiségjegyek, így mindent tudni akart. Mivel foglalkozik a lány, akinek illatot keresünk, mit tanult, hogyan néz ki. Még egy fényképet is kért.

ÍGY LESZ VALAMI „EGÉSZ JÓ”

Ahogy kirajzolódott előtte az ember, már mutatta is az első parfümöt. Figyelte a reakcióimat. Mikor látta, hogy elbizonytalanodok, hozta a következőt. Hét változatot néztünk meg, mindig úgy éreztem, hogy egyre közelebb érkezünk a jó megoldáshoz.

Az első felvonás után megkértem a barátnőmet, hogy jöjjön be ő is a parfümériába. Megmutattam neki, hogy én milyen illatokra gondoltam. Sorban fintorogta végig a mintákat. Az utolsónál azonban már egy „egész jó” elhagyta a száját.

Mielőtt Judit újabb parfümöket mutatott volna neki, személyesen is beszélgetett vele. Kiderült, csak az én leírásommal lehetett gond. Néhány mondat után két újabb illat került elő. Barátnőmnek már az első tetszett, a másodikba rögtön beleszeretett.

Ebből is látszik, ha nincs ott az, akit meg akarunk lepni, nem szabad kapkodni. Rá kell áldozni az időt, sok kérdésre kell válaszolni, hogy a folyamat végén eljussunk a személyiséghez illő illatig. Nemcsak a száraz adatok fontosak, a tanácsadó szerint abból is sok minden kiderülhet, hogy valakinek hogyan van berendezve a lakása, mennyire tartja rendben, milyen az életmódja.

AMIT EGY FÉRFI IS KISZAGOLHAT

Segíthet, ha valaki azt is megnézi, hogy milyen parfümjei vannak otthon a párjának, és ezt is mellékeli a személyleíráshoz. A kettő együtt már elég támpontot ad a kereséshez, de így is vannak változók: mivel mások a kémiai hatások, egy illat másmilyen egy papírlapon, és más az ember bőrén.

Amikor Juditot arról kérdeztem, a férfiak vagy a nők találják-e el jobban az ideális terméket, rövid hezitálás után azt mondta: a férfiak. A helyzet tehát egyáltalán nem reménytelen. Az illattanácsadó szerint nem is igazán a nemek számítanak, sokkal inkább az, hogy mennyire érzékeny személyiség az, aki választ. Úgy látja-e a másikat, amilyen, vagy inkább a saját képzeletének megfelelően dönt.

A tanácsadó azt is hozzátette, hogy kevesen érkeznek a boltba nagyon határozott elképzeléssel. Külföldiek között persze van olyan, aki rámutat egy parfümre, és azért azt viszi el, mert az a legdrágább. A legtöbben hagyják, hogy segítsen nekik, de így is előfordul, hogy valaki a saját feje után megy. Az biztos, hogy ha külső segítséget kérünk, jóval nagyobb az esély a sikerre. De akkor sincsen semmi sem veszve, ha nem találjuk el az illatot. Sok szaküzletben kérhetünk egy mintát is a becsomagolt parfümből. Elég ezt kipróbálnia annak, aki kapja. Ha nem tetszik neki, és a számlát is magával viszi, akkor keresnek neki egy új parfümöt.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...