2015.09.08. 12:13:25 22124 243

Hogyan vásárolj függönyt és sötétítőt?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy jól kiválasztott függöny teljes mértékben át tudja alakítani egy szoba hangulatát. Hozzátehet, de akár el is vehet a körültekintően meghatározott stílusból, hiszen egész nagy felületet elfoglal, és a fényeket is befolyásolja. Nagyon fontos tehát, hogy jól válaszd ki a függönyeidet, ami nem is olyan egyszerű móka, mint gondolnád.

Függönyök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Függönyök

Milyen a karnis?

A függöny kiválasztásának egyik meghatározó momentuma a karnis, ami tartani fogja ezt a dekoratív textíliát. A karnis rögzítési pontjai, elhelyezése, mérete és típusa fontos kiindulási pont lesz. Van, hogy ez adott és nem szeretnénk lecserélni, de ha teljes átalakításra vágyunk, abba akár a karnis is beletartozhat.

Alapvetően sínes és rúdkarnisok közül válogathatunk, de ma már modernebb változatok is vannak. A kinézeten és stílusán kívül a praktikusságát és tartósságát is gondoljuk át, mielőtt választanánk. Ha sötétítőt is szeretnénk, akkor kétsoros karnisra lesz szükségünk, ezt is jó előre tisztázni, és nem utólag bánkódni.

A sínes karnishoz csak a csíptethető, behúzószalagos függöny lesz jó, de a rúd karnisokhoz többféle függesztés közül kell választanunk: ringlis, behúzószalagos, füles vagy bújtatós.

Mielőtt kiválasztanád a függönyt, szereld fel a karnist, hiszen tudnod kell a méreteket, és már pár centiméter is számíthat.

A függöny kiválasztása

Általában a falak színe és a bútorzat határozza meg, hogy milyen legyen a függönyünk és nem pedig fordítva. Tehát a függönyt a már berendezett szobához válaszd, stílusban és színben is illeszkedjen a lakás adott részéhez. Attól is függ, hogy a nappali, a háló vagy a konyha éke lesz a darab. A nappaliba és a konyhába valószínűleg szeretnéd, ha valamilyen jó fényáteresztő képességekkel rendelkező függöny legyen, míg a hálóba kerülhet egy kevésbé világos textília.

A konyháról pár szóban: ha az ablak közel van a gáztűzhelyhez, érdemes egy vagy rögtön kettő rövidebb függönyt, esetleg csak drapériát választani. Itt valószínűleg még így is sűrűbben kell majd cserélned ezt, mint a lakás többi részében, de némileg megelőzheted a baleseteket és a foltokat.

Ha bizonytalanok vagyunk a dolgunkban, vásároljunk egy 10-20 cm-es anyagmintát, és abban a helyiségben nézzük meg a színét, ahova szánjuk. A fényviszonyoktól függően másnak tűnhetnek az árnyalatok, és nagyon mellé lőhetünk. A zöld és a kék árnyalatai közelebb vannak egymáshoz, mint gondolnánk, így ha valami merészebbet vállalnánk be, próbáljuk fel a színt a vásárlás előtt.

Az ekrü, a krém és a fehér általában mindenhova illik, ezzel nem vállalsz akkora kockázatot. De ha már valamilyen mintával kombinálnád, akkor jobb tesztelni. Az anyag kiválasztásához is jól jönnek a különböző mintacsíkok, hiszen hatalmas a függönyválaszték. A lakásod stílusához vajon a matt voile, a fényes organza, a hagyományos Jacquard, a divatos batiszt vagy a természetes pamut illik jobban? Szóval nehéz a választás...

Ha inspirációra van szükséged, nézd meg ezeket az ötleteket: A függönyös kaland: 11 menő ötlet

A függöny mérete

Először is le kell mérni a karnis hosszát, ez az adatunk fix lesz, a hosszúság azonban az elképzeléseinktől függően változhat. Mint említettem, a konyhába jó egy rövidebb függöny, vagy akár egy drapéria is elegendő. A nappaliba jól mutat a hosszú függöny, de ha a fűtőtest az ablak előtt van, akkor tudnod kell, hogy ez bizony felfoghat a melegből télen.

Ha hosszú a függöny, akkor jól mutat, ha teljesen a földig ér, ám nem túl praktikus. Porszívózáskor például zavarhat, és könnyebben összeszedheti a porcicákat is, így gyorsabban koszolódhat. A tanácsunk az, hogy kb. 4-5 cm-rel a talaj fölé érjen.

Ha több ablak is található egymás mellett, célszerű két darabban feltenni a függönyt, hogy a nyíló szerkezethez könnyebben hozzáférjünk.

A hálóban is csinos lehet egy hosszú függöny, főként ha a fal teljes hosszában szinte ablak van. Ha nincs, akkor elég egy rövidebb is. A gyerekszobába választhatunk valami játékosat, a hossznál sem kell olyan szigorúnak lennünk.

Amikor megrendeled a függönyt, számolj azzal, hogy a legtöbb függöny úgy mutat szépen, ha dupla olyan széles anyagot vásárolsz, mint amilyen széles a karnisod. Ha nem törekedsz a tökéletességre, és a pénztárcádat is kímélnéd, akkor elég a másfélszeres szélesség is. Ezenkívül számolnod kell még a varrás költségével, a behúzószalagokkal és a súlyokkal is. Nem olcsó mulatság ma a függönyvarratás, de nagyszerű módja a stílusfrissítésnek.

A sötétítők

A sötétítők között felfedezhetünk némi fokozatokat. Vannak olyan sötétítők, melyek csak arra alkalmasak, hogy ne lássanak be az ablakunkon, de a szobában csak kis mértékben változtatják meg a fényviszonyokat. A sötétítés mértéke az enyhétől a fény teljes kizárásáig terjedhet, ezt a másik végletet képviselik az úgynevezett blackout, azaz fényzáró függönyök. Persze ezektől sem fog tökéletes sötétség uralkodni a szobában, hiszen ahhoz a karnisunkat is úgy kellene elhelyezni.

A sötétítő függöny hosszát úgy állapítsd meg, hogy a fényáteresztő függönyödnek a sötétítőnél pár cm-rel rövidebbnek kell lennie. Szélességre itt már nem kell duplával számolni.

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...