2015.04.02. 09:16:57 19953 301

Hogyan termesszünk gyömbért otthon?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hidegebb éghajlatokon is lehet gyömbért termeszteni, így nálunk is. A jó hír, hogy csak egy-két dologra kell figyelni a termesztésénél, és az első időszakban illik melegen tartani. Sokak szerint csak dísznövényként él meg nálunk, de érdemes próbát tenni vele, mert tényleg nem igényel extra törődést.

Gyömbér termesztése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyömbér termesztése

A gyömbér termesztése egyszerűen

A gyömbér termesztését elkezdhetjük az üzletből vásárolt gyömbérgyökérrel is. A gyömbért könnyen lehet cserépben is nevelni, tehát a hidegebb éghajlatokon bent is lehet gyömbért termeszteni.

Ebben a cikkben mindent leírunk, amit a gyömbér termesztéséről tudni kell ahhoz, hogy bárki saját gyömbért termeszthessen. A gyömbér termesztése nem nehéz, feltéve, hogy megfelelően kezdünk hozzá.

Igazából nem helyes a gyömbér gyökeréről beszélni, amikor a növény ehető részéről van szó. A rizómák ehetőek és, amint láttuk a rizómáknak vannak gyökerei…tehát két különböző dologról van szó. De azért mi is gyökérként fogunk utalni az ehető részre, mert mindenki ezt teszi, és mindenki tudja, hogy mit értünk alatta.

Mit szeret és mit nem szeret a gyömbér?

A gyömbérek imádják a védett helyeket, a félárnyékot, a meleg időt, a nedvességet és a gazdag, nedves talajt. De hát mi mást lehet várni egy trópusi növénytől?

A gyömbér nem viseli el a fagyot, a közvetlen napsütést, az erős szeleket és a vizenyős talajt.

A gyömbér ültetése

A legkönnyebb módja ennek az, ha kérünk egy pár friss rizómát valakitől, aki gyömbért termeszt; olyankor tegyük ezt, amikor a gyömbéren új hajtások vannak (kora tavasszal). Vagy vehetünk az üzletből is, csak arra vigyázzunk, hogy friss, telt rizómákat válasszunk.

Az olyan rizómákat keressük, amelyeken jól kifejlett csíraszemek vannak. A csíraszemek kis szarvaknak látszanak az egyes ˝ujjak˝ vagy darabok végén. Egyesek azt javasolják, hogy áztassuk vízbe a rizómákat éjszakára. Ez nem rossz ötlet, mivel lehet, hogy a gyömbért növekedés gátlóval kezelték. Olyat is lehet hallani, hogy hagyjuk vízben a rizómákat, amíg azok ki nem hajtanak. Ez butaság. A gyömbérünk sokkal boldogabb lesz, ha a gyökereket a földbe ültetjük, ahol rendesen tudnak lélegezni, így nem kell megbirkózniuk az átültetéssel és a környezetváltozással. Amennyiben a föld nedves és meleg, könnyen kicsíráznak.

Attól függetlenül, hogy cserépbe vagy a földbe ültetjük a gyökereket, jó minőségű talajra lesz szükségünk. Elég gazdagnak kell lennie ahhoz, hogy táplálni tudja a gyömbérünket (mindig adhatunk hozzá egy kis trágyát), ezen kívül tartania kell a nedvességet, hogy ne száradjon ki a föld, és jó vízelvezetésűnek kell lennie, hogy a gyömbér gyökerek ne ússzanak a vízben.

A jó komposzt is fontos. Ajánlott jó minőségű komposztot és homokos talajt összekeverni. A komposzt adja a tápanyagot és tartja a nedvességet, a homok pedig biztosítja a jó vízelvezetést. Ha a kertünkben meglehetősen jó a talaj, akkor csak ássunk bele egy kis komposztot, és az elég is lesz. Ha nehéz talajunk van, akkor készíthetünk emelt ágyásokat, hogy javítsunk a vízelvezetésen.

Gyömbér-termesztése

A legjobb idő az ültetésre a késő tél, illetve a kora tavasz. Olyan helyet válasszunk nekik, ahol elég napfény éri őket, (de nem közvetlen napfény) és ahol védve vannak a széltől. A rizómákat szét ehet vágni vagy törni úgy, hogy mindegyik részen legyen egy pár csíraszem, de akár egészében is el lehet ültetni. A gyömbér gyökeret 5-10 cm mélyre kell tenni, a csíraszemekkel felfelé.

Mennyi helyre van szüksége a gyömbérnek?

A gyömbér termesztéséhez nem kell nagy hely. Mindegyik elvetett rizómán először csak egy pár levél nő, majd idővel sűrű csoportot alkotnak, de csak akkor, ha nem szedjük le őket.

Úgy tűnik, hogy a rizómák sem bánják, ha egy kicsit sűrűn vannak. A gyömbér csak 3-7 cm magasra nő meg.

Egy 30 cm átmérőjű cserépbe nyugodtan ültethetünk 3 átlagos rizómát. Amennyiben a földbe vetjük, 12-17 cm távolságra vessük őket. Amennyiben egy egész hektárt akarunk bevetni 1000-1500 kg rizómára lesz szükségünk.

Mennyi vízre van a gyömbérnek szüksége?

A gyömbérnek sok nedvességre van szüksége növekedés közben. A talajnak soha sem szabad kiszáradnia, viszont ne is öntözzük túl sokat, mert a víz, ami elfolyik, magával viszi a tápanyagot is.

A gyömbér imádja a páratartalmat. Amennyiben száraz a levegő, rendszeres öntözést vagy permetezést igényel. De ez a probléma inkább a bent termesztőknek jelent gondot. Egy védett, nedves hely elég páratartalmat biztosít neki. Ha a földbe vetettük a gyömbért szórjunk rá vastagon komposztot. Segít a talaj nedvesen tartásában, táplálja a gyömbért és segít féken tartani a gazokat. Ez azért fontos, mert a gyömbér lassan nő, és más növények könnyen elnyomhatják.

A nyár vége felé, amint a levegő elkezd lehűlni, a gyömbér elkezd száradni. Ekkor nem kell öntözni, sőt hagyhatjuk kiszáradni a földet. Ez segít a rizómák formálásában. Amint a levelek elpusztultak, a gyömbér megért.

Milyen tápanyagra van szüksége a gyömbérnek?

Amennyiben jó, gazdag talajban termesztjük a gyömbért, nincs szüksége további tápanyagra. Ha évente egyszer friss komposztot adunk hozzá, az épp elég. Ha viszont nem jó a talajunk, vagy egy cserépben termesztjük, rendszeresen kell táplálni. Akkor is szükség van extra tápanyagra, ha olyan helyen élünk, ahol nyáron nagy esők vannak, mert a víz kimossa a tápanyagot a földből.

Használjunk valamilyen lassan oldódó szerves trágyát tavasszal. Ez után pár hetente használhatunk valamilyen folyékony tápanyagot, pl. tengeri alga kivonatot.

Mikor ássuk ki a gyömbért?

Amennyiben a kertünkben termesztjük a gyömbért, már négy hónapos korában elkezdhetjük szedegetni őket. Óvatosan ássunk ki egyet-egyet a csoport széléről (jóllehet a zöld gyömbérnek nincs olyan erőteljes íze, mint az értnek.) Miután a levelek elszáradtak, bármikor kiáshatjuk őket.

Általában 8-10 hónap kell a teljes éréshez. Ilyenkor ki lehet ásni a teljes növényt. Szedjük széjjel a rizómákat, válasszunk ki egy párat, amelyiken szép csíraszemek vannak, és ültessük vissza (azonnal vissza lehet ültetni őket), a többit pedig használjuk fel.

Azoknak a rizómáknak, amelyeket visszaültettünk vagy a földben maradtak, nincs szükségük öntözésre, sem semmilyen más gondozásra, amíg fel nem melegszik az idő.

Egy másik módja a gyömbér termesztésének és kiásásának az, ha sok kis csoportot ültetünk a házunk köré, és csak annyit ássunk ki, amennyire szükségünk van.

Ha komolyan gondoljuk a gyömbér termesztését, akkor az első két évben ne nagyon ássuk ki őket. Ha egy gyökérrel kezdjük, akkor, ha lehet csak a második évben ássuk ki, majd ültessünk vissza minden ígéretes rizómát. A következő évben járjunk el ugyanígy, és aztán egész évre elegendő gyömbérünk lesz.

A gyömbér virága | Fotó: 123rf.comA gyömbér virága | Fotó: 123rf.com

Mikor virágzik a gyömbér?

Ha a fent említett módszer szerint termesszük a gyömbért, akkor nem fog virágozni. Egy csoportnak két évesnek kell lennie ahhoz, hogy virágozzon. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy a gyömbérünk virágozzon, akkor hagyjuk a földbe a rizómákat, és csak a széleiről ássunk ki egy párat óvatosan. A konyhai használatra alkalmas gyömbérnek igazából zöld és jelentéktelen virága van.

Van viszont egy pár nagyszerű, virágzó gyömbér. Ha szép virágokat szeretnénk, akkor azok közül válogassunk. Ugyanúgy kell őket termeszteni, mint a közönséges gyömbért, csak nem kell kiásni őket. Van egy pár gyömbérváltozat, amelynek a levelei fehér és zöld csíkosak. A trópusokon a díszgyömbérek évelők (vagyis nem száradnak el, mint a közönséges gyömbér).

Mire számíthatnak a hidegebb éghajlatokon termesztők?

Ne várjuk, hogy sok gyömbért tudunk betakarítani. A hidegebb helyeken inkább csak dísznövényként neveljük a gyömbért. Ez egy elég szép kis növény a csíkos leveleivel, és jó illata van, ha megdörzsöljük.

A gyömbér termesztését bent kezdjük el, mert tavasszal még túl hideg lesz számára kint. Nem kell aggódni a napfény miatt, mert a nap nem süt annyira erősen, mint a trópusokon. A gyömbérnek szüksége lesz minden melegre, amit csak biztosítani tudunk neki.

Attól függően, hogy hol lakunk lehet, hogy nem marad életben télen. A hideg idő közeledtével vigyük fedett helyre. Amikor a levelek leszáradtak, tartsuk száraz és hűvös helyen, (különben a gyökerei elrothadnak), és egy kis szerencsével a következő évben újra kihajt.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...