2015.06.01. 13:45:09 11234 277

Hogyan lesz tökéletesen tiszta a jénai?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A üveg edényeket, jénaikat vagy Pyrex üvegtálakat könnyebb megtisztítani, mint a hagyományos tepsiket, de azért mégis meggyűlhet vele a bajunk. Főleg, ha már évek óta használjuk és egyre több barna vagy fekete csík, pötty és folt van rajta. Hogyan szabadulj meg ezektől? A goodhousekeeping.com tesztelt pár módszert!

Jénai tál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jénai tál

1. Az abszolút vesztes: az ecet

Azt gondolnánk, hogy az ecet ilyenkor is jól jön. De ki kell, hogy ábrándítsunk. Akár napokig is áztathatod ecetben vagy ecetes vízben a hőálló üvegtálat, önmagában nem fogja megkönnyíteni a dolgod, és a ráégett szennyeződés ugyanúgy ott fog maradni az edényen. Tartsd meg az ecetet inkább vízkőoldáshoz vagy éppen lefolyótisztításhoz. Itt van még 5 dolog a háztartásban, amire nem jó az ecet.

2. A nyertes módszer: mosogatószer, szódabikarbóna + dörzsi szivacs

Tégy az edény aljába egy adag mosogatószert és szódabikarbónát – annyit amennyivel szépen be tudod vonni a zsíros és/vagy égett részeket. Öntsd fel forró vízzel, hagyd állni 15 percig, majd alaposan dörzsöld át egy szivacs dözsis felével. Nem kell komoly izommunkát kifejteni a mindig tökéletes eredményért, ezt garantáljuk.

Még több szódabikarbónás trükk: 5 titkos házi praktika szódabikarbónával.

3. Népszerű, de nem olyan hatékony: mosogatószer + alufólia

Ha még nem ismered ezt a trükköt, akkor sem veszítettél semmit, de íme a tipp. Csak egy kis mosogatószerre (jó zsíroldó képességgel) és egy kis alufóliára lesz szükséged. A lépések: 1. Nyomj egy adag mosogatószert a jénai vagy pyrex tálba! 2. Tépj le egy jó darab fóliát, csinálj belőle galacsint. 3. Dörzsöld át vele az edény szennyezett részeit.

Miért nem hatékony? Az alufólia sajnos hamar lelapul, az érdes részek ellaposodnak, így még mindig jobb ehhez a munkához egy dörzsi.

További tippek a tiszta jénaiért

A legjobb, ha rögtön használat után alaposan elvégzed a takarítását. Minél tovább vár a sorára, annál nehezebb megtisztítani a szennyeződésektől. Figyelj a sarkakra és a fogókra, mivel ezeket nehezebb megtisztítani. Egy apró trükk a precíz végeredményért: miután megszáradt, tartsd a fény felé és nézd meg még egyszer, hogy sikerült-e minden foltot letakarítani róla. Vizesen a mosogatóban sajnos nehezebb észre venni a makacs szennyeződéseket.

Jó ha tudod: Ne tedd a jénait vizesen a sütőbe, mert könnyen elpattanhat az üveg és balesetet okozhat!

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...