2016.03.16. 13:11:20 21920 457

Hogyan különböztessük meg a medvehagymát a gyöngyvirágtól?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Facebook oldalunk kommentjei között olvastuk, hogy sajnos egy kedves olvasónk is megjárta már a gyöngyvirág levéllel, így utánajártunk, hogy hogyan is lehet megkülönböztetni a medvehagymát a gyöngyvirágtól. Ez a finom tavaszi csemege ugyanis a megtévesztésig hasonlít az illatos virág levelére, de könnyedén leleplezhetitek az átverést, ha ismeritek, hogy miben különböznek!

Medvehagyma mező - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Medvehagyma mező

A minap megosztottunk veletek két finom medvehagymás receptet, majd a Facebook oldalunkon, kaptunk egy szomorú kommentet, miszerint gyöngyvirág-levéllel akarták átverni egyik kedves olvasónkat… Hogy ez ne fordulhasson elő többször, íme egy két támpont, ami segíthet a medvehagyma felismeréséhez, akkor is, ha magad gyűjtöd és akkor is, ha a piacon szeretnél vásárolni. Ezek az információk, akár életet is menthetnek, hiszen a gyöngyvirág levele mérgező, úgyhogy bátran osszátok meg.

Hagyatkozz az érzékszerveidre!

Szaglás

A medvehagymának enyhén fokhagymás illata van. Dörzsölgesd meg a levelét, ha a kezeden finom, fokhagyma illat marad, akkor medvehagymával van dolgod – innen a növény másik neve: vadfokhagyma.

GyöngyvirágGyöngyvirág

Tapintás

A medvehagyma levele sokkal vékonyabb és puhább a gyöngyvirágénál, mondhatni törékenyebb és lágyabb. Ezzel szemben a gyöngyvirágnak kemény a levele, a szára szinte már fás. Így ha megfogod, és kellően lágy a levél, az illata pedig fokhagymás, akkor jó gyógynövényt találtál.

A medvehagyma levele ennyire lágyA medvehagyma levele ennyire lágy

Látás

A medvehagyma lándzsaalakú levelei maximum 3-4 cm szélesre nőnek, eléggé keskenykék, a gyöngyvirág akár szélesebb is lehet. A finom gyógynövény levele fényesebb, a fehér virágé inkább matt. Fontos, hogy virágzás után már a medvehagymát se gyűjtsük, mert az is mérgezővé válhat. A szezon március közepétől április közepéig tart. Ősszel a gyökere gyűjthető.

A medvehagyma virágaA medvehagyma virága

Ízlelés?

Mivel a gyöngyvirág levele mérgező, így ezzel a módszerrel inkább ne próbálkozzunk. Ha véletlenül mégis úgy járunk, hogy belekóstolunk a gyöngyvirágba, és nem érezzük az enyhén fokhagymás ízt, akkor azonnal köpjük ki, ami a szánkban van, és ne együnk többet belőle.

Ha még mindig bizonytalan vagy, nézd meg ezt a videót is:

Hol gyűjtsünk medvehagymát?

Magyarországon a következő lelőhelyek vannak: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke, Misina déli lejtője, Martonvásár környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető csak a gyógynövény. Bakonybélben 2016. április 9-10-én tartják a 9. Medvehagymás napokat, ahol túrákon vehetünk részt, medvehagymás recepteket kaphatunk és kóstolhatunk is.

Mire jó a medvehagyma?

Erről már írtunk nektek két összefoglaló cikket is, amelyeket (itt)[Gyógytea is készülhet a medvehagymából – 5 tipp, hogyan fogyaszd!] és itt olvashattok.

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...