2015.02.02. 13:25:21 6219 45

Hogyan kezeld a családi kölcsönöket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor a gyerekeknek vagy az unokáknak pénz kell, a nagyi és a szülők az első, akihez fordulnak. Még ha az ember szívesen ad, és van is miből, akkor is előfordulhat, hogy egy idő után kényelmetlenné válik a dolog. Kerüld el a kínos családi helyzeteket és fogadd meg ezeket a tanácsokat!

Pénz kölcsönbe? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pénz kölcsönbe?

A családi hitelek kényelmesek, hiszen általában a nagyik nem számolnak fel kamatot. A visszafizetés is egészen rugalmasan megy, általában nincsenek határidők. Maximum ígéretek. Gyakran azonban ezeket a kölcsönöket nem fizetik vissza vagy nem a teljes összeget, ezért nem árt az óvatosság. Lehet sértődés nélkül, okosan csinálni ezt? Igen, természetesen lehet! A grandparents.com pénzügyi szakértőjének tanácsai közül válogattunk.

1. Legyél tisztában a saját anyagi helyzeteddel!

Ha te rosszabb anyagi helyzetbe kerülsz a kölcsön (vagy akár kölcsönök) miatt, az nem segít senkinek. Szóval mielőtt kölcsönadod a pénzt, bizonyosodj meg róla, hogy az összeg nélkül is rendben marad a saját anyagi helyzeted. Michael Smith, okleveles pénzügyi tervező és tanácsadó szerint az alábbi kérdéseket kell végig gondolnod:

Ha nem kapsz vissza egy petákot sem a kölcsönadott összegből, az befolyásolja-e az életviteledet?
Hatással lesz-e a hosszú távú terveidre a kért kölcsön?
Veszélybe kerül-e bármilyen célod?

2. Legyél tisztában a családtag anyagi helyzetével!

Válogasd meg, hogy kinek adsz kölcsön. Értékeld az anyagi helyzetét aszerint, hogy mire kéri a kölcsönt, képes és hajlandó-e annak visszafizetésére. Ha úgy döntesz, hogy kölcsönadsz egy nagyobb összeget, akkor biztosítsd be magad! Bátorítsd a családtagot esetleg egy hosszútávú megtakarítási forma vagy életbiztosítás kötésére, hogy a jövőben elkerülje a hasonló helyzeteket.

3. Írjatok róla papírt!

Természetesen pár ezer forintos kölcsönről senki nem fog papírt írni, de ha egy nagyobb összeget adsz kölcsön, akkor azt érdemes írásba foglalni. Magánszemélyként is kérhetsz kamatot, és bár kamatnak hívja a köznyelv az Szja-törvény szempontjából még sem kamat, így az egyéb jövedelmek között kell bevallani.

„Az összevont adóalap része és az adóalap kiegészítést is alkalmazni kell 2012-ben az ez évi irányadó szabályoknak megfelelően (ha a kölcsönadó éves jövedeleme meghaladja a 2. 424 ezer forintot).

A magánszemélytől kapott kamat jövedelem az összevont adóalap része, a jövedelmet juttató magánszemély nem kifizető, ezért az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény 3. § (1) bekezdése alapján kifizető hiányában az adó alapját képező jövedelem után a jövedelmet megszerző magánszemélynek 27%-os egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.”- írja az ado.hu.

Csak jogi személyek kölcsönözhetnek azonban rendszeresen, üzletszerűen hitelt. A kamattól el is tekinthetsz, ebben az esetben a szerződésben meghatározott időpont előtt is visszakövetelheted a kölcsönt, vagy meg is tagadhatok annak kifizetését, ha az életkörülményeidben radikális változás történt. Ha nem kérsz kamatot az adós a pénz rendelkezésre tartásáért sem köteles díjat fizetni.

A leírtak legyenek egyértelműek mindkét fél számára, ezzel elkerülhetitek a konfliktusokat. Mindent foglaljatok bele a kölcsön összegétől, a kamatokon keresztül a visszafizetés várható időpontjáig. Ne felejtsétek el a tanúkat sem, így lesz hivatalos a papír, ha netalántán jogi útra kell terelni az ügyet.

4. Légy rugalmas

Néha még a legjobb szándékú rokonnak sem sikerül visszafizetnie a kölcsönt a megbeszélt időpontig. Ebben az esetben próbáljatok meg közösen kidolgozni egy új konstrukciót, ami megkönnyítheti a visszafizetést a rokonnak, de neked sem okoz fejfájást. Kitolhatjátok a fizetés időpontját, vagy megállapíthattok egy havi vagy negyed éves összeget, amit fizet Neked.

Természetesen akármilyen hivatalos is próbálsz lenni egy ilyen ügyletben, mindig fennáll a veszélye, hogy nem kapod vissza a pénzed. Erre az esetre is készülj fel, és ha van más mód az anyagiakon kívül, ahogy segíthetnének neked az unokák vagy a gyerekek, akkor ajánld fel azt.

Forrás: grandparents.com, ado.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...