2016.02.12. 11:30:30 36590 219

Hogyan készíts zablisztet?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egészségesebb süteményeket és ételeket készíthetünk, ha a búzaliszt helyett vagy mellett zablisztet is alkalmazunk. Ezt az alacsony glikémiás indexszel rendelkező gabonalisztet otthon is egyszerűen elkészítheted, csak egy jó minőségű robotgép vagy kávédaráló kell hozzá.

Zabpehely - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zabpehely

Zabliszt készítése

Ha zablisztet akarsz készíteni, akkor ízesítés mentes zabpelyhet használj! Mérd ki a kívánt mennyiséget, vagyis egy kicsit többet, mint amit a recept követelne. A darálást követően körülbelül 25%-kal kevesebb zablisztünk lesz, mint amennyi zabot lemértünk. Tehát, ha 1 bögre zablisztre van szükség, akkor azt 1 és egy negyed bögre zabpehelyből kell elkészíteni. Öntsd a zabpelyhet a robotgépbe vagy darálóba, és addig daráld, mígnem liszt állagú nem lesz. Közben lehet, hogy meg kell állnod és egy kicsit átkeverni a zabot, hogy minden pelyhet le tudjon darálni a gép. Miután elkészült kb. 3 hónapig tárolható hűvös, sötét és száraz helyen, a fagyasztóban pedig 6 hónapig áll el, de a legjobb, ha azonnal felhasználod.

Mire használd a zablisztet?

Az így elkészített liszt ideális süteményekhez önmagában is, de fele-fele arányban is alkalmazható búzaliszttel karöltve. A zabliszttől a sütemény általában könnyebb lesz, kevésbé lesz tömör a tészta. A zabliszt egy kicsit édeskésebb ízzel rendelkezik, mint a búzaliszt, de nem fog lényegesen változtatni a sütemények ízén, ez külön előny! Ideális kekszekhez, muffinokhoz, kenyerekhez vagy bögrés süteményekhez is. Mivel alacsony egy lassan felszívódó és tápanyag-dús szénhidrát, ezért diétás étrendbe is beilleszthető és fogyókúra alatt is fogyasztható.

Recept: Zablisztes almás muffin

  • 100 g zabliszt
  • 100 g zabpehely
  • 150 g joghurt
  • 2 ek cukor vagy édesítőszer
  • 3 db alma
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 80 g kókuszreszelék
  • 1 db tojás

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és lereszeljük. A zablisztet, a zabpelyhet, a cukrot, a szódabikarbónát és a kókusz reszeléket összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást és a joghurtot, és lazán összekeverjük a tésztával. Ezután belekeverjük az almát is. A tésztát a muffin sütőbe kanalazzuk, nyugodtan töltsük meg, mert nem fog magasra nőni. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.

Forrás: wikihow.org, nosalty.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...