2016.03.03. 17:52:45 13379 386

Hogyan hagyd el a rossz szokásokat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bizonyára te is számtalan olyan rossz szokást fel tudnál sorolni a körömrágástól a dohányzásig, amelyekkel érdemes lenne leszámolni egyszer és mindenkorra, de nehéznek, sőt, kivitelezhetetlennek tűnik a feladat. Nos, a webmd.com szakértői szerint három egyszerű lépésben megszabadulhatsz tőlük!

Dohányzó nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dohányzó nő

Igen, nehéz lehet bevallani, vagy akár felismerni is, de az emberek többségének minimum egy olyan rossz szokása van, ami befolyással lehet akár az egészségügyi állapotára is, vagy csak idegesítő mások számára. De hát már olyan régóta csinálod őket, hogy szinte a részeddé váltak… Hogyan szabadulj meg tőlük?

Egy kis akaraterőre mindenképpen szükséged lesz, mert ahol akart van, ott bizony a módját is meg lehet találni a leszokásnak. Igaz, minél régebb óta csináljuk, annál nehezebb lesz, de minden rossz szokást meg lehet szüntetni. Ez lebegjen a szemed előtt. Most pedig jöjjön a három lépcsőfok, amit meg kell másznod.

1. Tudatosítsd a rossz szokást!

Erre mondanék egy példát. A férjem például dohányzik, és a cigaretta olyan szinten kapcsolódik már a napi rutin feladataihoz, hogy nehéz elválasztania ezeket tőle. Nem csupán a cigi-kávé párosra gondolok, ennél sajnos súlyosabb a helyzet. Ugyanis mindig, amikor befejez egy tevékenységet vagy feladatot, vagy mielőtt belekezdene valamibe, rágyújt. Tehát, ha végeztünk a vacsival - cigi, porszívózni kellene – előtte cigi, megcsörren a telefon, és hosszabb beszélgetés lesz – mellé cigi kell, kész van egy kb. 1 órás munka – cigi, és még sorolhatnám, mennyi kezdet és véghez tudja társítani a cigarettát. Ez afféle szeánsz nála, rákészülés, levezetés, pihenés, szünet.

Én már megfigyeltem, hogy ő így működik, és két „feladat” között lehet, hogy csak fél óra telik el, ő automatikusan cigarettával vezetné le és készülne rá a következő etapra… Két cigi között fél óra, néha csak 15 perc telik el, és fel sem tűnik neki… Persze van, amikor két óra után is simán kibírja. Ha nem automatikusan jönne a cigi a feladatokkal, hanem tudatosítaná magában a cigarettázási szokásait, és azt is, hogy mikor szívta el az utolsó cigarettát, akkor talán sikerülne csökkentenie az adagot.

Tehát az első lépés a tudatosítás: kérdezd meg magadtól, hogy mikor űzöd a rossz szokást, milyen érzéseid vannak ezzel kapcsolatban (tehát miért csinálod, mi az oka?), illetve milyen körülmények kapcsolódhatnak hozzá. Ja, és a rossz szokás az lehet bármi, amitől meg szeretnél szabadulni például a túl sok Facebookozás, torokköszörülés, arcvakarászás, körömrágás, ujjtördelés, lényegében bármire alkalmazható ez a módszer.

2. Írd le, hogy még hatásosabb legyen a tudatosítás!

Ahhoz, hogy jobban felfedezd az összefüggéseket, és feketén fehéren ott legyen minden előtted, írd le, hogy az adott viselkedési formát mikor és miért folytattad. Milyen érzelmi háttere lehetett, milyen előzménye volt, mire gondoltál közben, így még tudatosabbá válhat az automatizmus.

Minimum egy hétig írd le ezeket a dolgokat, minden egyes alkalommal, amikor rád jön. Az egy hét letelte után pedig elemezd ki. Akkor csinálod, amikor ideges vagy, vagy akkor, amikor unatkozol?

Leírhatod a szokással járó előnyöket és hátrányokat is, ez igazán sokat tehet azért, hogy lehulljon a lepel a magatartásról.

3. Válts!

Ha minden igaz, most már tudatában vagy a rossz szokásodnak, és az is ismert számodra, hogy mikor és miért csinálod, sőt, az előzményei is megvannak. Ezekkel a fontos információkkal a zsebedben felismerheted azokat a szituációkat, élethelyzeteket, amelyekben így szoktál reagálni, és kereshetsz egy átmeneti, helyettesítő és kevésbé idegesítő szokást.

  • Ha rágod a körmöd, vagy dohányzol, próbáld ki a rágót, vagy a mentolos cukorkát.

  • Ha a torkodat köszörülöd, akkor helyette próbálj ki egy másfajta légzési technikát, mondjuk a hasi légzést.

  • Ha tördeled az ujjaidat, akkor ilyenkor mindig helyezkedj valami olyan pozícióba, ami ezt lehetetlenné teszi, vagy gyűrj össze egy zsebkendőt, vagy fogd meg az ingedet. Esetleg próbáld ki a stresszlabdát.

  • Egyszóval keress valamit, amivel átmenetileg módszeresen helyettesítheted a rossz szokást, és légy kitartó!

Forrás: webmd.com információi alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...