2015.10.06. 15:31:29 12405 295

Hogyan gondozd a karácsonyi kaktuszodat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor virágzik, a karácsonyi kaktusz az egyik legszebb kaktuszféle, hiszen gyönyörű élénk színű virágai vannak. Ha el tudjuk érni, hogy karácsony tájékán virágozzon, az pedig maga a földöntúli boldogság a hobbikertészeknek. Íme, néhány tipp, hogy megvalósuljon ez az apró karácsonyi csoda.

Karácsonyi kaktusz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi kaktusz

1. Tedd hűvösre!

Azaz keress a karácsonyi kaktusznak egy hidegebb szobát (kb. 15 fok), ahol is világos van, de nem éri közvetlen napfény. Ha túl meleg helyen tartod, akkor egyáltalán nem fog virágozni a kaktuszod, sőt, a bimbós állapotban vásárolt kaktusz nagyon hamar elvirít majd. Nyugodtan tedd az ablakba, de csak akkor, ha nincs alatta radiátor (illetve ha nem süt oda a nap).

2. Módjával öntözd!

Tartsd észben, hogy ennek a szépséges növénynek nyirkos földre van a szüksége. Ha megtaláltad a helyet a kaktuszodnak, hetente egyszer locsold meg, de csak módjával! Közvetlenül a virágzás előtt ez akár két hétre is ritkulhat (november), de azért ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki, de ne is maradjon víz a cserép alatt. Ezt a bimbók feltűnéséig folytasd. Amikor meglátod a kis bimbókat, gyakrabban locsold, 14 naponta tápoldatot is adj az öntöző vízhez. A már bimbós növényt ne forgasd és ne tedd át másik helyre, mert le fogja őket dobni. Erre nagyon érzékeny. Ha már virágzik a növény, kevésbé lesz érzékeny a helymozgatásra.

Mivel a karácsonyi kaktusz, ún. rövid nappalos növény, ezért a virágzás télen, szerencsés esetben éppen karácsony és szilveszter környékén várható.

Karácsonyi kaktuszKarácsonyi kaktusz

3. Virágzás után

Ha elvirágzott a kaktuszod, hagyd a helyén, világos és hűvös szobájában és még óvatosabban locsold. Tavasszal átültetheted 3/4 rész fekete savanyú föld és 1/4 rész homok keverékébe. A szártagokat visszacsípheted, ez elősegítheti a bokrosodást, és a későbbi virágzást. 2-3 szártagból álló hajtásonként szaporíthatjuk nedves homokban. Ekkor is ügyeljünk rá, hogy a kaktuszunk földje ne száradjon ki teljesen, hiszen a karácsonyi kaktusz Brazília csapadékosabb hegyvidékéről származik, s vízigényében eltér a hagyományos kaktuszoktól.

Karácsonyi kaktuszKarácsonyi kaktusz

Nyáron akár kint is lehet – sőt, nagyon jót tesz neki -, de napfény ne érje közvetlenül, inkább árnyékos helyre tegyük. A nyár során ritkán locsoljuk, majd augusztustól térjünk át a heti rendszerességre és tápoldatozzuk is - vásároljunk kaktuszok részére ajánlott tápoldatot, és kövessük az adagolási útmutatót -, hogy felkészítsük a virágzásra, szeptemberben vigyük a lakásba, csökkentsük a vízmennyiséget, a bimbók megjelenéséig tartsuk szárazon, októbertől pedig a fent olvasott információk alapján folytassuk a gondozását.

Ha egész évben helyesen gondozod, törődésed meghozza gyümölcsét, és az év vége felé várhatod a karácsonyi csodát!

Forrás: hedihobbi.blogspot.hu, balintgazda.hu, vitaflora.hu információi alapján

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!