2015.07.03. 15:30:28 16338 330

Hogyan dolgozzuk fel a levendulát?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kellemes illatú levendula csodás hatásairól, már többször is szót ejtettünk. Most szeretnénk praktikus tanácsokkal ellátni titeket, azzal kapcsolatban, hogy hogyan is használjuk fel a lila növényt. Hogyan szárítsuk ki és hogyan tegyük el például szörpként.

Levendula méz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Levendula méz

Hogyan szárítsuk ki a levendulát?

Erre több módszer is a rendelkezésünkre áll. A legegyszerűbb, ha kis csokrokat kötünk belőle és fellógatjuk, egy szellős, árnyékos helyen. Erről aztán lemorzsolhatjuk a megszárad kis virágokat. A friss virágfejeket is megszáríthatjuk külön egy faládára vagy fatálcára fektetve, de egyszerűbb a csokros verzió.

Ezenkívül koszorút is fonhatunk belőle, vagy buzogány formájura is összefonhatjuk. Így akár illatos dekorációként is funkcionálhat, akár hetekig is szép marad, az illat pedig átjárja az egész lakást.

Mit csináljunk a szárított levendulával? Megőrzi a gyógyhatását?

Igen, a levendula virága szárítva is hatékony gyógyír lehet például alvászavarra, stresszre, idegességre és akár a fejfájásra is. Eme hatásait levendula tea készítésével tudjuk a leginkább kiélvezni.

A levendula gyógyteát forrázással készítjük, azaz nagyjából egy evőkanálnyi virágot 2,5 dl forróvízzel leöntünk, majd 10 perc elteltével leszűrjük.

A levendulaforrázatból többet is készíthetünk. Ez remek adalék lesz a fürdővizünkhöz is. Nemcsak nyugtatólag hat majd ránk, de csökkentheti az izmok feszülését, jót tesz a bőrnek és serkenti a vérkeringést is.

A szárított levendula levele finom fűszer, amit mediterrán hallevesekhez, halételekhez és salátához is használhatunk. Enyhén ecetes, olívaolajos salátalével az igazi.

A levendula virágát desszertekhez is felhasználják. Finom a levendulafagylalt és a levendulával ízesített lekvárok, mézek is.

A levendula szörpnek is számos gyógyhatása van, amennyiben valóban levendulából készítjük, házilag. Jó a gyomornak, az idegrendszernek és úgy általában az immunrendszernek.

Levendulaszörp / szirup recept

1 liter vízből és 1 kg cukorból készítünk szirupot, mikor már felfőtt és elolvadt a cukor 30 g szárított levendula virágot szórunk a főzetbe. További 3 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről és egy citrom levét belefacsarjuk. Hűtsük le a szirupot, majd szűrjük át és forraljuk fel még egyszer, végül öntsük tiszta (kifőzött) üvegekbe, majd dunsztoljuk. A forró nyári napokon jéggel, citromkarikával és mentával kínáljuk! Nagyon kellemes üdítő, magát a szörpöt sütemények, zselék, krémek, fagylaltok ízesítésére is felhasználhatjuk!

Mikor kell begyűjteni?

Július eleje akár ideális is lehet a levendula begyűjtésére. A lényeg, hogy ne várjunk vele túl sokat, mivel július végére már elszárad.

További hasznos ötletek a levendula felhasználásához

A háztartásban úgy általában nagyon hasznos a lila virág: Tavaszi lakásdetox levendulával>>

Ebben a cikkben pedig a levendula pozitív hatásairól olvashatsz bővebben: Minden háztartásban ott a helye: levendula

Forrás: hogyankell.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...