2014.12.24. 08:00:00 5570 13

Hogyan alakítsunk ki új tévénézési szokásokat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szünetben néha kontrollálatlanul marad a televíziózás, főleg, ha a gyerkőcnek egyedül kell otthon maradnia. Ekkor is és a hétköznapokban is felmerülhet a kérdés: mennyit tévézzen a gyerek? Sokan szeretnének változtatni a saját és a családjuk tévézési szokásain, segítünk, hogyan vágjatok bele!

Televízió és gyerekek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Televízió és gyerekek

Ha nehéz is, nem lehetetlen

A változtatással kapcsolatos legfőbb aggodalom mindig az, hogy vajon képesek vagyunk-e megtartani a pozitív változást. Igen, képesek vagyunk! A változások néha nyomasztóak. A televízió sok otthonban elmaradhatatlan kellék, és ha megváltoztatjuk, mennyit és mikor nézünk tévét, azzal megváltoztatjuk otthonunk szerkezetét is.

Hogyan lehet eldönteni, hol húzzuk meg a határokat, különösen a gyermekeink számára?

Minden családban más a szokás: van, ahol hetente csak egyszer néznek tévét, míg más családok mindennap csak bizonyos műsorokat néznek meg. Valójában az a fontos, hogy betartható korlátokat állítsunk a magunk és a gyermekeink számára. Van néhány ötletünk, amelyekkel segíthetünk ezt megvalósítani.

Mindenkire legyenek érvényesek az új szabályok

Először is, a korlátozásnak a családban mindenkire érvényesnek kell lennie, nem csak a gyerekekre. Magyarázd el a gyerekeknek, miért akarod a korlátozásokat bevezetni. Ha megértik a szabályok okát, valószínűbb, hogy be is fogják tartani azokat.

Találjatok megfelelő motivációt

Néhány lehetséges ok: fogyás, kevesebb erőszakos műsor, több együtt töltött idő vagy idő a kreatív játékra. Engedjétek, hogy a család minden tagja beleszóljon abba, hol húzzátok meg a határokat. Ha mindenkinek van beleszólása a döntésbe, kedvezőbb lesz a hozzáállásuk az új korlátokhoz.

Tévémentes övezet

Másodszor, jelöljetek ki egy televízió-mentes területet a lakásban. Töltsék meg ezt a helyet kreatív játékokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyerekek a fantáziájukat használják, és kalandokat élhessenek át.

Nincs szükség drága és bonyolult játékokra

Egy fából készült sütőkészlet és néhány gyönyörű Hamupipőke ruha segítségével a kis hercegnőd meghívhatja teázni az összes barátnőjét. Egy fodros balettszoknya órákig tartó élvezetes táncolásra és forgásra késztetheti viselőjét. Egy habszivacs kardból és pajzsból álló szett hosszú kalandra indíthatja az ifjú lovagot. Bízd a játékot a gyerekek fantáziájára! Ezekből a játékokból a fiatal elmék megtanulják, hogy a képzelet a legjobb szórakozás.

A tévézés mint jutalom

Határozzatok meg egy bizonyos időt, amikor a családtagok tévét nézhetnek. Találjatok ki egy játékot, amely segíti titeket abban, hogy még ez előtt az idő előtt elvégezzenek bizonyos házimunkákat vagy befejezzék a házi feladatot. Ha minden napra vagy minden hétre ugyanazt az időpontot jelölitek ki, a gyerekeknek lesz mire várniuk, és ez arra ösztönzi őket, hogy elvégezzék a feladataikat.

Kellemeset a hasznossal

Ha gyermekeiddel együtt nézed a tévét, könnyebben ellenőrizheted, milyen műsorokat néznek, így csak olyan minőségű műsorok elé ülhetnek le, amelyeket Te is megfelelőnek tartasz.

Legyél kitartó 3 hétig

Ne add fel, még akkor se, ha úgy látod, módosítani kell a határokon. Ne feledd, hogy egy új szokás kialakításához legalább 21 napra van szükség. Ha elérted a célod, ünnepeljétek meg együtt az eredményt. De ami a legfontosabb, örüljetek annak a lehetőségnek, hogy a játékokon keresztül betekintést nyerhettek gyermeketek fantáziavilágába.

Forrás: topshop.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...