2016.08.12. 09:35:22 9658 248

Hogy sokáig illatozzon a bazsalikom – Tippek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kert és erkély híján eddig csupán egyszer próbálkoztunk cserepes bazsalikom életben tartásával – sajnos sikertelenül. Csupán néhány napot bírt nálunk a kis növény, aztán elszáradt. Csakis a tasakos, szárított változat található meg nálunk, de az első próbálkozás óta ácsingózunk a friss bazsalikom illata és íze után.

Friss bazsalikom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Friss bazsalikom

Valószínűleg a nem megfelelő ápolásnak köszönhetően távozott a mi kis zöld növényünk az örök vadászmezőkre. Talán ha a következő tippeket ismertük volna, tovább konyhánk éke és ételeink ízesítője maradhatott volna.

A „bazsalikomtartás” aranyszabályai

Ami fontos: a hely

A boltban, piacon vásárolható cserepes bazsalikom apró edénye nagyon cuki, ám fejlődni, növekedni nem tud benne a növény. Minél előbb ültesd át egy nagyobb cserépbe, balkonládába, hogy a finom ízesítő tovább terebélyesedhessen.

Ami lényeges: a rendszeres „fazonigazítás”

Ha nem szeretnéd, hogy a növényed tovább nőjön, vágd le a felső két pár levelét. Ha viszont az a kívánságod, hogy a fűszer sűrűbb, dúsabb, erősebb legyen, a nagyobb levelek tövében lévő kisebb levélhez közel csípd le a szárát.

Az ideális körülményeknek köszönhetően a bazsalikom virágba borulhat. Ugyan ez – más fűszernövényekkel ellentétben – a levelek ízén nem ront annyit (az enyhe keserűség főzéskor, a meleg hatására eltűnik), de hamar a növény kimúlásához, de legalábbis „megnyúlásához” vezet. Ha biztosra akarsz menni, inkább távolítsd el az apró virágokat.

Ami elengedhetetlen: fény és meleg

Ha olyan szerencsés vagy, hogy rendelkezel kerttel, esetleg terasszal vagy akár erkéllyel, nyáron mindenképpen tedd ki a növényedet a szabadba, hogy minél több fény és meleg érhesse. De mindenképpen kerüljön az ablakba, ablakpárkányra ez az illatos csoda, hadd szívja magába a Nap éltető sugarait és melegét.

Ami a legfájdalmasabb: nem tart örökké

A legnagyobb gondoskodás mellett se várjunk csodákat: minél hamarabb használjuk fel a fűszernövényünket, mert az nagyobb hipermarketekben vásárolt növénykék nem arra teremtettek, hogy hosszú évekig ízesítsék ételünket és életünket.

Forrás: brigitte.de, hogyankell.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...