2015.12.20. 15:03:10 9377 256

Hogy a csendes éj tényleg csendes legyen- Tippek a harmonikus családi karácsonyért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre az összes fogás elkészült, a bejgli gőzölög, a fenyőfa is a helyén van, mi több, fel is van díszítve, az ajándékok becsomagolva, szól a „Csendes éj”. Vagyis csak szólna, ha a csillogó karácsonyfa alatt épp ne kapott volna össze a család minden tagja valamin. Nem mondhatnánk, hogy idilli kép, de sajnos elég szokványos.

Békés karácsony - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Békés karácsony

Pedig nagy valószínűséggel senki sem vágyik másra ilyenkor, mint egy kis nyugalomra. De három napig összezárva a családdal, étel- és ajándékhegyekkel körbevéve, az egész éves feszültséget magunkban hordva nem egyszerű megúszni kisebb, de inkább nagyobb viták nélkül.

Kíséreld meg a lehetetlent

Tippek, hogy végre olyan legyen a karácsony, amilyennek mindig is szeretted volna.

  1. A legnagyobb probléma talán az, hogy ilyenkor a tökéletességre törekszünk, és ha valami mégsem úgy alakul, ahogy szeretnénk, akkor aztán világvége. Meg ha egész évben vitázunk, karácsonykor kötelező a harmónia. Próbáljuk meg ledobni magunkról ezt a nyomást és az állandó megfelelni vágyást. Egyszerűbb és szebb lesz az ünnep!

  2. Mindenkinek más miatt fontos a karácsony. Kinek-kinek csak az evésről szól, másnak arról, hogy együtt a család, míg akad, aki a hagyományok miatt várja az ünnepet. Tartsuk tiszteletben egymás szokásait, esetleg próbáljuk kicsit összefésülni őket.

  3. Higgyük el, hogy ilyenkor karácsonykor mindenki időhiányban szenved. Egyszerűen lehetetlen minden rokonhoz ellátogatni, pláne minden ételt végigkóstolni. Beszéljétek meg a látogatások időpontját időben és legyetek kész a kompromisszumra.

  4. Nem szeretnéd, ha a gyerkőcöknek csak az ajándékokról szólna az ünnep? Tervezz nekik programokat, amit később majd a karácsonnyal kötnek össze, eltekintve az ajándékozástól. Közös ágyban reggeli apával és anyával, melyet egy vicces párnacsata követ? Vagy lehet valami kevésbé veszélyes is: mondjuk 24-én egy közös mozizás apával, esetleg a nagyszülőkkel? Amíg a gyerekek nincsenek otthon, a szülők gyorsan felkészülhetnek a Jézuska megérkezésére.

  5. Ha már kamaszkorba értek a gyerekek, ideje átgondolni, mely (eddig) kötelező programokra van még szükség. Egy idő után bizonyos tevékenységek gyerekessé válhatnak számukra és ebből nem kis vita alakulhat ki.

  6. Ha mondjuk a rokonságból a nagypapa és valamelyik nagybácsi évek óta vitában áll, ne várd, hogy a nagy kibékülés majd épp karácsonykor történik meg. Sőt, meg se kíséreld az ünnepek alatt kibékíteni őket, esetleg tisztázni, miért is vannak ők haragban. Ha ez a dolog már hosszú évek óta így van, hidd, ők is kerülni fogják egymást a családi találkozókon. Maradjon is ez így, legalábbis karácsony idejére biztos.

  7. Próbáljuk elfogadni mások idegesítő szokásait, még ha néha nehéz is. Készüljünk fel lelkiekben, hogy kedves nagybácsink idén elmondja majd ugyanazokat a fárasztó vicceket, mint az elmúlt karácsonyok alkalmával. Ő már nem fog változni, de mi még meglephetjük őt: esetleg nevessünk a már szakállas tréfákon.

  8. Frusztráló lehet mindenki számára az egész napot a házban tölteni. Sétáljatok egy nagyot! A gyerekek is kevésbé lesznek nyűgösek majd, a „nagyok” feje és tüdeje is kitisztul, és elgémberedett végtagjainknak is jót tesz a mozgás. Arról nem is beszélve, hogy a finom sültek lemozgása után még bőven jut hely az isteni, habos desszerteknek is.

  9. Van, aki jobban szeret mindent egyedül csinálni, és a családot nem, vagy csak kevésbé bevonni a készülődésbe. Ez nem baj, de akkor törekedj arra, hogy jól oszd be az idődet. Mindenre legyen elég perced, órád, hogy aztán a rohanás miatt keletkezett feszültséget ne a családon vezesd majd le.

  10. Készülj fel, hogy az ételek elkészítésével, ajándékok becsomagolásával, a nagyi állomásról való hazaszállításával, esetleg a fenyőfa feldíszítésével még nem zárult le a teendők sora. A család „pesztrálásából”, a vendégek kiszolgálásból is jó, ha kiveszed a részed.

Forrás: stern.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?