2016.08.16. 11:02:32 9279 197

Hitelkiváltás - miért ne hagyja ki a lehetőséget?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehetséges, hogy Ön régebben vett fel hitelt, több éve fizeti már a törlesztőrészleteket, és meglehetősen nyomasztóan hat Önre, ha látja, mennyivel jobb ajánlatok vannak ma a piacon?

Hitelkiváltás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hitelkiváltás

Ahelyett, hogy arra gondolna, “Bárcsak a mostani kondíciókkal vehettem volna fel a kölcsönt!”, gondolhat arra is: “Kicserélem a régi kölcsönömet az újra”. Ez ugyanis - ha nem is mindenkinek és minden esetben - de igenis lehetséges.

Az USÁ-ban a kölcsönök 40 %-át régi hitelek újrakiváltására használják a bankok ügyfelei. Nálunk jóval kevésbé ismert a lehetőség, pedig a pénzintézetek is ösztönzik, hogy az ügyfelek lecseréljék a hiteleket, annak érdekében, hogy lehetőleg mindenki vissza tudja fizetni a kölcsönadott pénzt.

Jobb kamatok, kedvezőbb törlesztőrészletek

Miért érdemes váltani, és kinek kell megfontolnia a lehetőséget? A jelenlegi és a korábbi lakáshitelek kamata közt több mint egy százalékpont a különbség, ami 800 000 forintos megtakarítást is jelenthet, ha valaki belevág a hitelkiváltásba. Azoknak például ajánlott elgondolkodni a váltáson, akik forintosított devizahitellel rendelkeznek, mivel a mai ajánlatok az ilyen típusú konstrukcióknál kedvezőbbek. Jelenleg az élő, változó kamatozású lakáshitel-szerződések kamatszintje átlagosan 5,53 százalékon áll a Magyar Nemzeti bank (MNB) adatai alapján.

A lakáskölcsönök viszont már akár 4,14 százalékos kamattól elérhetők és a fixált kamatokat is 5,85 százaléktól érhetjük el, közölte a pénzcentrum.hu. Ez havonta átlagosan nem jelent többet egy kb. 5000 forinttal alacsonyabb törlesztőnél; ám egy hosszú távú hitelnél ez a különbség igen komoly megtakarítást jelent.

Számítsuk csak ki, például 12 év alatt mennyi pénzt hoz a konyhára havi 5000 forint. Az eredmény: egy trópusi nyaralás árát nyerjük vissza, ha elindítunk egy hitlekiváltást.

Pénzbe kerül előbb kilépni a hitelből

Érdemes figyelembe venni, hogy plusz költséggel járhat a régi hitel újjal való kiváltása, mivel a hitelfelvétel és a végtörlesztés is kerülhet pénzbe. (Végtörlesztést fizetünk, ha a futamidő lejárta előtt a teljes tőketartozást kifizetjük, a hitelkiváltáskor pedig ez megtörténik.) De számos olyan ajánlat van a piacon, amelyben elengedi a bank ezeket a díjakat, vagy egy részüket. Az akciókat, kedvezményeket, az ajánlat részleteit mindig vizsgáljuk meg alaposan.

Mindenképpen érdemes új kölcsönben gondolkodnunk, ha nem fix a meglevő szerződésünk törlesztőrészlete. Ha fix kamatozásúra sikerül váltanunk, garantáltan több milliós megtakarításra tehetünk szert.

Mikor nem éri meg belevágni a váltásba? Ha pár évünk van hátra a törlesztésből, mivel így - ha pl. a végtörlesztést fizetnünk kell a hátrahagyott kölcsön után - nem fogunk pozitív szaldóval kijönni a cseréből.

Gátolhatja hitelmúltunk is a cserét. Általában az a szabály, hogy nem tudunk kilépni régi hiteleinkből, ha aktív BAR vagy más néven KHR listások vagyunk.

KHR lista státuszunkat egyébként érdemes ellenőriznünk, mielőtt belevágunk egy szerződésbe, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

Ha hitelkiváltáson gondolkodunk, a régi kölcsönnel és az újjal kapcsolatban is vegyük fel a kapcsolatot az érintett bankkal, és teljes körűen vizsgáljuk meg a kondíciókat, illetve természetesen azt, megéri-e a váltás.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Milyen (új) készségekre van szükségük a gyermekeinknek a 21. században?

Vitathatatlan, hogy minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke az iskolában, majd felnőttként a magánéletében és választott munkahelyén egyaránt sikeres, boldog, kiegyensúlyozott legyen. A tanulási készségek fejlesztése segít a modern (munkakörnyezeti) elvárásokhoz való alkalmazkodásban.