2015.09.21. 15:51:36 10869 271

Hétvégi programnak is kitűnő: a gombaszedés!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rögtön egy figyelmeztetéssel kezdjük: mielőtt a szabadban gyűjtött gombát elfogyasztanátok, mutassátok meg őket gombaszakértőnek! Nem csak a színes gombák lehetnek mérgezőek, és nem minden finom illatú gomba ehető! Ha betartod az alapszabályokat jó kis móka lehet a gombaszedéssel egybekötött természetjárás!

Gombaszedés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gombaszedés

Tévhitek a mérgező gombákkal kapcsolatban:

A mérgező gombától befeketedik az ezüst kanál

Ez egy tévhit, a kanál nem a méreganyagtól, hanem a romlott ételtől színeződhet el.

Ha elszíneződik a húsa, mérgező

Tévhit! Az ehető gombák között is van olyan fajta, amely bebarnul, miután felszeleteltük. Sőt, ez a jelenség nagyon gyakori.

A rágcsálók nyomai azt jelentik, a gomba nem mérgező

Ez is egy tévhit! Ha úgy látjuk, a gombát valamilyen kisállat vagy esetleg egy-két csiga már megkóstolta, az még nem biztosíték arra, hogy az a gomba emberek számára is fogyasztható. Az ilyen telepeket inkább teljesen kerüljük el, ne szedjünk belőle (egyéb fertőzésveszély miatt se)!

Az illat, a szín, az íz is árulkodó

Ez így van, de csak akkor segítenek ezek, ha részletesen ismered a mérgező gombák megkülönböztető jegyeit. Ahogy a bevezetésben is írtuk, a normál kinézetű és barna színű gombák is lehetnek mérgezőek, illetve nem fogyasztható minden jó illatú és jó ízű gomba.

Ismerd fel a gyilkos galócát!

Csak akkor indulj gombavadász akcióra, ha legalább a gyilkos galócát felismered. Így néz ki:

Gyilkosgalóca | Fotó:  hogyankell.huGyilkosgalóca | Fotó: hogyankell.hu

Tájékozódjunk a lelőhelyekről!

Először is tudjuk meg, hogy abban az évszakban, hónapban milyen gombákra bukkanhatunk, s milyen területet kedvelnek ezek. Eső után pár nappal kerekedjünk fel, és hajnalban induljunk. A lelőhelyet mindig jegyezzük meg, mert a gomba bevizsgálásakor is fontos lehet. Nemcsak a talajon, hanem a fákon is kereshetünk finomságokat.

Csak az étkezésre alkalmas példányokat szedjük le!

A túl száraz vagy túl nedves, a túl fiatal és a túl öreg példányok nem alkalmasak arra, hogy begyűjtsük őket.

Hogyan szedd le?

A gombákat egy éles késsel leválasztjuk a tönktől. Egy-két példányt azonban egészben érdemes leválasztani (kifordítani a talajból), majd a helyét avarral letakarni, hogy a telep tovább szaporodhasson. A gombavizsgáló ezekkel könnyebben beazonosíthatja a fajtát.

A gombáról érdemes a helyszínen eltávolítani a földet egy szivaccsal, a lemezek közül is ütögessük ki finoman, vagy egy ecsettel is próbálkozhatunk.

Papírzacskóban vagy papírdobozban tárold!

A gyűjtés során érdemes kosárba szedni a gombákat, majd papírzacskókban vagy papírdobozokban elkülöníteni, hogy tudjon levegőzni. Lelőhely és fajta szerint csoportosítsuk őket. Ne tároljuk sokáig, mert a gomba hamar megromlik.

Cikkajánló: Az ősz remekművei: ételek gombából, hús nélkül

Forrás: hogyankell.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?