2014.06.24. 14:00:00 6715 17

Hétvégén tengerpart? Persze!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kikapcsolódásra, hétvégi programként tökéletes hely a Balaton, gyorsan oda lehet érni és viszonylag olcsó. Azonban sokan vannak, akik inkább a tengerben szeretnének úszni. Gondolatébresztőként felelevenítjük elmúlt évi tapasztalatainkat, mire figyeljünk, ha egy hétvégére inkább Horvátországba mennénk a közeli fürdő lehetőségek helyett. Mert megéri, akár egy hétvégére is kimozdulni a megszokottból!

Tenger - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tenger

Utazási költség

Az első érv Horvátország mellett, hogy a Magyarországhoz közelebbi területekre Budapestről alig 4,5-5 óra alatt oda lehet érni, a szabályok betartásával. Menjünk tele autóval, de legalább 4-en. Az üzemanyag fogyasztástól függően kb. 30 000 Ft-ba kerül, ha sokan vagyunk, az egész út még autópályadíjakkal együtt is megvan fejenként 10 000 Ft-ból.

Az Isztria északi települései és Zadar környéke van a legközelebb hozzánk, hétvégi úti célunkat innen érdemes kiválasztani.

Szállás

Egy-két napra biztosan nehezen találunk majd apartmant, általában csak hosszabb időre adják ki szívesen. Mivel a hotelek nem kifejezetten olcsók, és az utazás elég sokba került, marad a kemping, sátorral. Az árak balatoniak, egészen barátságosak: 10 euró/fő/éj.

Kemping árak

Felszerelés

A kötelező nyaralási kellékeket el ne felejtsük:

  • fürdőruha
  • naptej
  • nagyobb törölköző
  • polifóm, mivel a strandok kavicsosak és a sátorban is jól jöhet
  • úszócipő

Amire figyeljük

A legtöbb kemping csak este 10-ig, legjobb esetben 11-ig foglalható el. Ez után már nem kapunk szállást, és - elvileg - tilos a kocsiban aludni. (A szerző ismer olyat, aki mégis azt tette ;))

Ha mindenképpen a kocsiban kell aludni, ne a főút mellett álljunk meg, és váltásban aludjunk: valaki mindig legyen ébren. Mivel többen vagyunk, bulizzunk egyet hajnalig!

Éjszaka ne akarjunk a tengerben fürödni! Jó esetben csak kiküldenek a partra, ha kitartóbbak vagyunk, büntetés lehet a vége. Ráadásul veszélyes is.

Gyorshajtás: felejtsük el! A horvát rendőrök jó fejek, talán még egy-egy apróbb kihágást is elnéznek, de a gyorshajtást nagyon komolyan veszik. Egyébként is, a tengerparti kis utakon a sebességkorlátozásokat komolyan kell venni, ha kitesznek egy 40-es táblát országúton, annak oka van.

Alkohol és más folyadékok: drágák, pl. a sör és az ásványvíz ára a miénkkel összevetve elég magas. Jó magyar turistaként vigyünk magunkkal itthonról. Persze ne nyissunk kisebb lerakatot a kocsiban! :)

A turnusváltás a legtöbb helyen szombaton van, a fizető kapuknál (kártyával is fizethetünk akár) komoly sorok vannak. A visszautat időzítsük vasárnap késő délutánra, úgy este elkerülhetjük a délutáni dugót az M7-esen.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...