2015.06.15. 08:00:00 10528 297

Háziállatok a hőségben – vigyázzunk rájuk is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hőguta nyáron az egyik leggyakoribb halál ok kisállatok körében. A kutyák, a macskák, vadászgörények, de még a madarak is könnyen áldozatul esnek, éppen ezért figyeljünk oda kedvenceinkre a nagy hőségben, akár kint, akár bent, a lakásban tartjuk őket.

Kutya a vízparton - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kutya a vízparton

Alapszabályok hőség esetén

  1. Állandóan legyen friss vizük háziállatainknak, akár két tálban is, így ha az egyik kiborul, ott a másik. Ne felejtsük el cserélni, hiszen hamar felmelegszik.
  2. Biztosíts nekik árnyékos, hűvös helyet. A lakásban akár hideg vizes törölközőt is leteríthetsz, amellyel hűtheti magát a kutyus és a cica, ha szeretné. Kint semmi esetre se kösd ki a napra, ha gödröt ás magának, ne szidd meg érte! Sok állat ezzel hűti magát. Sőt, ezt is locsolhatjuk hideg vízzel, hogy még inkább hűsítse őt.
  3. Ne hagyd az autóban háziállatod! Akár 60 fokra is felszökhet ott a hőmérséklet.
  4. Ha a kutyádat illetve a cicádat nyíratni kell, vidd el a kozmetikába, ilyenkor ez elengedhetetlen.
  5. A sétákat kora reggel és késő este, sötétedéskor ejtsük meg.
  6. Keressünk olyan természetes vizeket, ahová kutyákat is lehet vinni fürdeni, vagy locsoljuk le vízzel, először a lábakat, majd a testét.
  7. Ne engedd forró aszfaltra kedvencedet, mert megégetheti a talpát.
  8. A nagy melegben ne engedd intenzíven mozogni, 11-15 óra között inkább pihenjen egy árnyékos helyen, hiszen az UV sugárzásra is ügyelni kell. A meleg valamint a mozgás hatására valóban hőgutát kaphat.
  9. Fokozottan ügyeljünk sötét szőrű kis barátainkra. A kopasz cicákat, kutyákat (pl.: mexikói kopaszkutya) kenjük be naptejjel.
  10. Ha kóbor állatot látunk, adjunk neki inni.

A hőguta tünetei állatoknál:

  • Magas testhő, hideg fülek és lábak
  • Gyengeség, remegés
  • Sápadt íny, sápad nyálkahártyák
  • fényes nyelv
  • kitágul a pupilla
  • hányás, hasmenés, be is pisilhetnek
  • zavartság, nyöszörgés

Ha ezt tapasztaljuk, azonnal hívjuk az állatorvosi ügyeletet. Míg megérkezik, borogassuk hideg vizes törölközővel, esetleg ventilátorral, és itassuk hideg vízzel az állatot.

Forrás: haziallat.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...