2016.07.23. 14:42:23 12103 293

Házi patikádból se hiányozzon az olívaolaj!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A jó minőségű olívaolaj az egyik kedvenc ételem. Szívesen fogyasztom csak úgy, barna kenyérrel mártogatva is. Sajnos itthon viszonylag kevés helyen kapni igazán finom, szinte gyümölcsillatú olívaolajat, amivel szinte csak akkor találkozik az ember, ha elutazik Spanyolországba vagy Portugáliába, ugyanis az itt kapható olívák még az olasznál is finomabbak. Szerintünk.

Olívaolaj és olívabogyó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Olívaolaj és olívabogyó

Ha egyszer jó minőségű olivaolajat árusító helyre bukkansz, akkor szerezz be jó pár üveggel, mivel a főzésen kívül az egészség megőrzésben és a szépségápolásban is jó hasznát fogod venni.

A Földközi-tenger medencéjében immár több mint háromezer éve nevelik az ázsiai eredetű olajfát. A fáról leszedett érett olajbogyót összezúzzák, préselik, majd centrifugálással elválasztják a szilárd részt (törkölyt) a folyékonytól. A következő centrifugálás során elkülönítik az olajat (zsiradékot) a víztől. Az olívaolaj telítetlen zsírsavakban gazdag. Elsősorban olajsavat tartalmaz, amely a benne található összes zsiradék 70%-á teszi ki.

Az olívaolaj könnyen emészthető, és a kimutatások szerint jótékony hatással van a zsíranyagcserére: anélkül csökkenti a káros koleszterin arányát a vérben, hogy befolyásolná az egészséges HDL-koleszterinfrakciót. Állítólag a Földközi-tengeri országokban azért fordulhatnak elő ritkábban szív- és érrendszeri betegségek, mert az emberek itt több olívaolajat fogyasztanak, mint máshol. Az olívaolajban található növényi nyálka támogatja az emésztőrendszer egészét. Az értékes olaj hatékonyan alkalmazható külsőleg, egyes bőrproblémák esetén is.

Válaszd a jó minőségű extra szűz olívaolajakat!

Kizárólag "extra szűz" jelzésű olívaolajat használjunk. Ez a besorolás arra utal, hogy az olívaolajat frissen szüretelt olajbogyóból hidegen sajtolták, vegyszerek hozzáadása nélkül. Az olaj enyhe opálosodása nem jelent minőségbeli romlást. Az olívaolaj már 15°C alatt matt színű kezd lenni, de a folyamat visszafordítható.

Telített-telítetlen

Hozzávetőleg 19% telített zsírsav, több mint 70% egyszeresen telítetlen zsírsav és kb. 10% többszörösen telítetlen zsírsav. Az olívaolaj tartalmaz ezenkívül antioxidáns hatású fenolokat, valamint E-vitamint és zsírokhoz társuló nyálkát.

Tévhit, hogy egészségtelen lenne a vele való sütés, több kísérletben bizonyították, hogy több mint egy napig kellene folyamatosan sütésre használnunk, nagyon magas hőfokon, hogy az egészségre valóban káros anyagok szabaduljanak fel belőle.

Segítség az emésztőrendszernek

A reggelente éhgyomorra fogyasztott olívaolaj beindítja a bélműködést, csillapítja a gyomornyálkahártya gyulladását, továbbá enyhülést nyújt székrekedés, felfúvódás és gyomorégés esetén.

Erős székrekedés esetén reggel fogyasszunk el egy kevés citromlével elkevert olívaolajat. Gyors enyhülést hoz a meleg olívaolajjal történő beöntés is.

Ételmérgezésre

Az olívaolaj értelmérgezés esetén hánytató hatású lehet. Fél pohár langyos vizet és ugyanennyi langyos olívaolajat alaposan keverjünk össze, majd gyorsan igyuk meg.

Fülpanaszokra

Bedugult fül kezeléséhez juttassunk a hallójáratba 20 csepp langyos olívaolajat. 5 percig feküdjünk oldalra fordulva, egészséges fülünkkel lefelé, majd forduljunk meg, és hagyjuk, hogy az olaj kifolyjon a bedugult fülből. fülfájás esetén: Itassunk át olívaolajjal egy darab vattát, majd tegyünk rá 5 csepp levendulaolajat. Ezután helyezzük a fülkagylóba, és hagyjuk ott, amíg nem enyhülnek a panaszok.

Száraz bőrre és körömre

Az olívaolaj simává és selymessé teszi a bőrt. Naponta masszírozzuk be vele a száraz bőrfelületeket. Állítólag terhességi csíkok, striák ellen is beválhat a benne található zsírsavaknak és E-vitaminnak köszönhetően.

Lefekvés előtt mindennap kenjük be körmünket langyos olívaolaj és citromlé keverékével. A folyadékot masszírozzuk a körmökbe és a körömágyba. Éjszakára húzzunk puha kesztyűt. A töredezett körmök a kezelés eredményeként visszanyerik rugalmasságukat, és ellenállóbbá válnak.

Forrás: timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...