2014.08.09. 09:34:19 5795 53

Házi gyógyszertár a kertből: a paprika
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem sokkal az után, hogy Kolombusz meghódította Amerikát, a legnagyobb közösségi oldalt azonnal elárasztották az új földrész különleges növényeiről készült fotók. No, persze túlzásokba ne essünk! De az biztos, ha annak idején lett volna lehetőség a világhálón is terjednie, tuti, hogy a paprikát csak a „Legújabb csodanövény!” jelzővel illették volna. Nincs ez másként ma sem, nem véletlenül.

Paprika | Fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paprika | Fotó: morguefile.com

Az biztos, hogy Kolombusz, az amerikai „felfedezettek” és Szent-Györgyi Albert is tudtak valamit, amikor bizonyos okokból, akarva vagy akaratlanul a paprika mellette tették le voksukat. Ezzel a XXI. század embere sincs másként, hiszen sülve, töltve, egy jó kis lecsóba, szendvicsbe, savanyítva, salátaként vagy akár őrölve, a paprika korunk (magyar) konyháinak elmaradhatatlan kelléke.

C-vitamin és társai

Ha közeleg az őszi, téli időszak, vagy szervezeted fokozattan erős igénybevételnek lesz kitéve, és szeretnéd feltölteni C-vitamin raktáraidat, a paprika erre remek választás. A narancshoz képest kétszer, háromszor, a paradicsomhoz viszonyítva kilencszer több immunrendszert erősítő vitamint tartalmaz. Az a köztudott tény, hogy egy magyar, Szent-Györgyi Albert fedezte ezt fel elsőként, csak fokozza a hatást. Nyersen fogyasztva a leghatékonyabb, de az olajban hirtelen kisütött paprika sem veszít sokat C-vitamin tartalmából.

A C mellett A- és B-vitamin is jelentős mennyiségben van benne. De olyan ásványi anyagok is megtalálhatóak a paprikában, mint a magnézium, vas, foszfor, kalcium vagy a kálium, illetve béta karotin forrásként sem utolsó.

A kertben mindent megtalálsz, ami az egészségedhez kell

A bevezetőben írt csodanövény jelző nem volt túlzás, valóban rengetegféle pozitív hatással bír az emberi szervezetre. Többek között javítja keringésünket, szabályozza a vérnyomást, csökkenti a vér koleszterin szintjét. Vízhajtó, húgysavkiválasztást fokozó hatása is ismert. Rendszeres fogyasztása segíti az emésztést, hiszen serkenti a nyál és a gyomorsavak kiválasztását.

A téli időszakban nem csak immunrendszerünket erősíthetjük vele, de enyhíthetjük torokgyulladásunkat, illetve köptető és az eldugult orrunkra gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően segíthet kilábalni egy megfázásból is. Az már csak hab a tortán, hogy segít megelőzni az influenzát is.

Fejfájás ellen is

Termésének ereiben és a magokban halmozódik fel az a kapszaicin nevű anyag, mely fájdalomcsillapító hatásában mutatja meg magát. Fogyasztáskor ez felelős az égető érzésért és a könnyekért.

Külsőleg is hatásos

Mivel provitamin tartalma magas, így segíti a sebek gyógyulását, megelőzi a különböző bőrbetegségeket, védi a bőrt és a nyálkahártyát. Sőt, még a látást is erősíti.

Fertőtlenít is

Ezen hatása egyenes arányban van csípősségével. A trópusi vidékeken (állati eredetű és a bakteriális kórokozók kedvelt élőhelyén) a legerősebb, így népszerűsége itt a legnagyobb.

A paprika, mint „drog”…?

Te is ismersz olyat, aki szinte rabja az erős ételek ízének, és mindig csípősebbet kíván? Ez annak köszönhető, hogy fogyasztása során az agyban ún. örömhormonom szabadulnak fel.

Paprikával a rák ellen?

Igen! A fentebb írt ásványi anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos fokú védelmet nyújtanak a gyilkos kór ellen.

Még egy ok, hogy miért fogyaszd!

Egyszerű: mert finom! És mert finom és változatos ételek készíthetőek belőle. Amit mi ajánlanánk a figyelmetekbe:

Erdélyi paprikasaláta

Ez kell hozzá:

  • 1 vöröshagyma
  • 8 db húsos zöldpaprika
  • 1 csomó petrezselyem
  • 1 dl olaj
  • só, bors, eset, cukor
  • olaj a sütéshez

Így készítsd el:

A forró olajban hirtelen átsütött, megforgatott paprikák külső hártyáját egy éles késsel eltávolítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk.

Az ecetből, sóból, cukorból salátalevet készítünk, melyet reszelt hagymával, törött borssal, vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. A feldarabolt paprikákat beletesszük a lébe és néhány órát, hideg helyen állni hagyjuk.

Ha ez megtörtént, üvegtálra tesszük a paprikákat és a sütésből megmaradt olajat ráöntjük.

Köretként, előételként is kiváló.

A receptért köszönet a tuja.hu-nak.

Forrás: webmd.hu, fitday.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.