2015.05.09. 10:13:39 8187 206

Hatalmas dinoszaurusz maradványaira bukkant egy kínai földműves
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyméretű dinoszaurusz megkövült maradványaira lelt munka közben egy északkelet-kínai földműves. Az őslény 126 millió évvel korábban, a kréta korban élhetett - számoltak be Liaoning tartomány szakemberei a Hszinhua hírügynökségnek szerdán.

Brontosaurus, sauropod faj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Brontosaurus, sauropod faj

A Csaojang városhoz tartozó kis településen már megtették a kezdeti lépéseket a 15 méter hosszú, sauropoda alrendbe tartozó dinoszaurusz kiásásához. E csoportba tartoznak a valaha élt legnagyobb, négy lábon járó, növényevő szárazföldi állatok, amelyek jellemzője a kis fej, a hosszú nyak és a hosszú farok.

Szun Jung-san, az őskori leletek védelmével foglalkozó tartományi hivatal vezetője közölte, hogy szakértők hamarosan elkészítik a biztonságos feltárás és megőrzés tervét, s külön erre a feladatra állítanak fel egy kutatócsoportot.

A szakirodalom szerint hiánytalan sauropoda-fosszíliákat ritkán találnak, a csaknem teljes példányoknál többnyire hiányzik a fej, a farok vége, vagy nincsenek meg a lábak.

Csaojang körzetében nem ez az első 120-150 millió évvel korábbi kövület felfedezése, de a szakértők szerint a mostani az eddigi leginkább épen maradt sauropoda-kövület Liaoningban.

Kínában a múlt hónapban számolt be róla a média, hogy 43 megkövesedett dinoszaurusztojást - köztük egy 13 centiméter átmérőjűt - találtak útépítők a Kuangtung tartományi Hojüanban. A magát a "dinók hazájának" nevező település 2005-ben a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült több mint 10 ezer dinoszaurusztojásával.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...