2014.09.23. 08:26:20 29413 112

Használd helyesen: amit a gyógyteákról tudni érdemes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Újra divat ma mindent megfőzni, leforrázni, teaként hörpölgetni, amit a természet kínál. A dolog nem új keletű, már anyáink, nagyanyáink, korábbi felmenőink is éltek a rét, az erdő nyújtotta, egészségjavító lehetőségekkel. Manapság talán a sok mű, a rengeteg, laborban előállított gyógyszer ellensúlyozásaként fordulunk újra a természetes felé. Ám, érdemes odafigyelni ezekkel kapcsolatban is.

Gyógytea | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógytea | Fotó: 123rf.com

Habár a gyógyteák egyik legjobb tulajdonsága, hogy természetesek, nem árt néhány általános szabályt figyelembe venni.

Fogyaszthatsz gyógyteákat gyógyszer mellett?

Fontos kérdés, hogy szabad-e gyógyszer mellett valamilyen gyógyteát fogyasztani. A válasz természetesen igen. DE! Annak mindenképp érdemes utánajárni, orvos, gyógyszerész, természetgyógyász segítségével, hogy a gyógynövény hatóanyagai befolyásolják-e a gyógyszer hatását. Az orbáncfű például gyengíti a fogamzásgátlók hatását, továbbá lassítja a szívgyógyszerek felszívódását. Valamint érdemes a gyógyszer és a tea fogyasztása között legalább 2 óra szünetet tartani.

Meddig érdemes a herbateákat inni?

Lényeges kérdés, hogy meddig ajánlatos egy-egy gyógynövényes teát fogyasztani, van-e maximum idő, esetleg tartsunk pihenőt? Nos, általában ezeket a teákat kúraszerűen érdemes fogyasztani, majd a kúra után érdemes szünetet tartani. A fogyasztás és a szünet időtartama a gyógynövénytől függ, szakember tud segíteni a kérdésben. Azonban ha csak hetente 2-3 alkalommal, megelőzés céljából kortyolgatjuk, mellőzhetjük a szünetet.

Milyen gyorsan hatnak a gyógynövények?

Ez csupán két dologtól függ: magától a gyógynövénytől és saját szervezetünktől. Így hatásuk érezhető akár 2 héten belül is, de megeshet, hogy akár fél év is eltelik, mire érvényesülnek a növény jó tulajdonságai. Tehát, türelem! Ha rózsát nem is, hosszan tartó hatást biztosan teremt.

Honnan szerezzük be a gyógynövényeket?

Fontos, hogy tiszta helyről származzon a gyógynövény, lehetőleg ne az út mellől szedjük azt. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy valóban azt szedtük, amit szerettünk volna, inkább forduljunk szakemberhez.

Hogyan készítsd el a gyógyteád?

Az attól függ, milyen növényt és annak mely részét szeretnéd elkészíteni teának. A növény lágyabb részeiből (virág, levél) készülhet a forrázat, főleg, ha hatóanyagai illékonyak. Ilyenkor az előírt mennyiségű, forrásban lévő vizet ráöntjük a növényre és 10-20 percig állni hagyjuk.

Ha olyan gyógynövénnyel van dolgunk, amiben a hatóanyagok hő hatására megváltoznak, hideg vizes kivonatot készítünk (például csipkebogyó). Ebben az esetben a teának szánt anyagot szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, állni hagyjuk 5-10 órán át, aztán szűrjük.

Ha keményebb növényrészből szeretnél teát készíteni (pl. kéreg, gyökér), a főzetet javasoljuk. Ekkor az alapanyagot az előírt adag vízzel, 5, de akár 30 percig is főzzük, majd leszűrjük, és egészségünkre! (Az elpárolgott vizet még főzés közben pótolni kell.)

Hidegen vagy melegen?

Frissen a legjobb, de ízlés szerint lehet hidegen is fogyasztani őket. Ha melegítjük, azt semmiképp se „mikróban” tegyük - a hatóanyagok szerkezete így roncsolódhat.

Gyerekek is fogyaszthatják a gyógyteákat?

6 éves kor alatt egyáltalán nem ajánlott gyermekeknek a gyógyteák fogyasztása, 6 éves kor felett is inkább csak (duplán) hígítva. 12 éves kor után már meg lehet próbálkozni a felnőtt adagolással is, de azért kérjük ki szakértő véleményét.

Várandósság, szoptatás alatt ajánlatosak-e a herbateák?

Az alhasi vérbőséget okozó gyógyteák teljesen kizárva ebben az időszakban, illetve inkább a gyengébb hatóanyagú növényekből válasszunk, ha mindenképp gyógyteát szeretnénk fogyasztani.

Hamarosan olvashatsz a legnépszerűbb gyógyteákról is magazinunkban!

Forrás: gyogytea.hu, herbaria.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...