2014.06.15. 15:47:09 3343 10

Harmadfokon folytatódik Hunvald pere
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Kúrián folytatódik a volt szocialista országgyűlési képviselő, erzsébetvárosi polgármester és öt társa milliárdos nagyságrendű korrupciós ügye miatt indult per.

Folytatódik Hunvald pere: 32 millió forint kártérítést követel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Folytatódik Hunvald pere: 32 millió forint kártérítést követel

Védelem: mások is csinálják...

Hunvald György szocialista képviselő, Gál György volt szabad demokrata erzsébetvárosi önkormányzati politikus és négy társuk eddig javarészt tagadták bűnösségüket. Az ügyészséggel kapcsolatban a védelem politikai elvárások miatt indult „koncepciós perről” beszélt. De érveltek már azzal is, hogy ami történt, az legfeljebb erkölcsileg kifogásolható, a vádlottak csak azt tették, ami az önkormányzati szférában országszerte szokásos, szerintük ugyanígy járnak el a másik politikai oldalhoz tartozók is. A nyomozás még a Gyurcsány-kormány időszakában kezdődött, 2008 őszén tartóztatták le Gált, 2009 februárjában pedig Hunvaldot.

Sorozatos visszaélések

A vádirat három nagyobb ügycsoportban rögzíti azt a számos, különböző súlyú bűncselekményt, amely az ügyészség szerint az erzsébetvárosi önkormányzatnál Hunvald hivatali idejében, 2003 és 2009 között történt. Van köztük sok száz milliós ingatlanpanama és fiktív tanácsadói szerződések alapján éveken át kifizetett havi több százezer forintos tanácsadói díjakkal összességében több tízmilliós kárt okozó visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos, hivatali mobiltelefonok ingyenes használatával megvalósított bűncselekmény vagy önkormányzati lakásokba történő jogellenes bérlőkijelölés, melynek kedvezményezettjei nem egyszer a vádlottak rokonai, ismerősei voltak. A vád szerint Gál tucatnyi nagy értékű önkormányzati épület áron aluli értékesítése során összesen több mint félmilliárdos kárt okozott a kerületnek, és további másfél milliárdos kár okozását kísérelte meg, miközben ezért cserébe összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott. A vádhatóság szerint a kenőpénzt a kerületi SZDSZ-irodán adták át. Mindehhez Hunvald az ügyész szerint segítséget nyújtott. A keddi tárgyaláson a Kúria még biztosan nem hoz ítéletet.

Másodfokon

Az egykori erzsébetvárosi polgármester, Hunvald György 31 hónapig volt vizsgálati fogságban. Mire a másodfokú ítélet megszületett, ez már több mint egy évvel hosszabb időre nyúlt, mint amennyi végül a büntetés lett – 18 hónap letöltendő börtön. A szocialista politikust azért ítélték másfél év börtönre, mert társaival együtt áron alul játszott át ingatlanokat baráti köröknek Erzsébetvárosban.

Strasbourg szerint

Az Emberi Jogok Európai Bírósága erre azt mondja, hogy a polgármesterrel szemben megfogalmazott gyanú súlyossága megfelelő indok volt ugyan a vizsgálati fogsághoz, ám önmagában nem elegendő ahhoz, hogy igazolja, miért kellett Hunvaldot 31 hónapig rács mögött tartani. A strasbourgi bíróság szerint ezzel a magyar hatóságok megsértették Hunvald Györgynek ahhoz fűződő jogát, hogy ésszerű időn belül lezáruljon ellene az eljárás, vagy amíg ez tart, visszanyerhesse szabadságát.

Hunvald György több mint 32 millió forint kártérítést követelt,

ám a bíróság ezt elutasította, és mindössze 2700 eurót (mintegy 810 ezer forintot) ítélt meg az egykori polgármesternek. A strasbourgi bírák nem láttak ok-okozati összefüggést a polgármester anyagi kára és a magyar állam által elkövetett jogsértés között. Ítéletükben azt is megjegyzik, hogy a vizsgálati fogság 31 hónapja alatt nem látják nyomát, hogy a bíróság érdemben megfontolta volna enyhébb kényszerintézkedés, lakhelyelhagyási tilalom vagy házi őrizet alkalmazását.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...