2014.08.18. 19:11:52 5200 34

Hamarosan behajózhatod a Dunát - virtuálisan
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Google Street View még tovább fog fejlődni, hamarosan még a Dunát is behajózhatjuk az internet segítségével. Hiszen "a világ beszkennelése nem állhat meg az emberlakta területek határainál".

A Duna Dunakeszinél | Street View fotó, Bence Ujj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A Duna Dunakeszinél | Street View fotó, Bence Ujj

A Google Street View már egy ideje nem csupán a tradicionális értelemben vett utcákról készít virtuálisan körbejárható térképet, hanem egyéb látványosságokról is, így akár múzeumokat és nemzeti parkokat is bebarangolhatunk kedvenc fotelünk kényelméből. Ennek a terjeszkedésnek a következő lépése az a hajó, amivel a Duna egy tekintélyes szakaszát viszik fel a rendszerbe.

Az MS Treasures névre hallgató folyami luxushajó Pozsonyból indult, és nagyjából két hét múlva éri el a Fekete-tenger partjától pár kilométerre fekvő úti célját, a romániai Cernavoda-t.

„Nagyon különleges egy ilyen folyóval dolgozni, mint a Duna. Azelőtt már vettünk fel folyókat tutajokról és rendőrcsónakokról, de ez az első alkalom, hogy egy igazi, nagy folyami hajóra szereljük fel a kameránkat, és teszünk meg vele ilyen rendkívüli távolságot.” – mondta Ulf Spitzer, a Google Street View regionális vezetője, aki szerint most fordul elő először az is, hogy működésük során országokon - jelen esetben haton - átívelő projektet valósítsanak meg. Kérdésünkre azt is elárulta, hogy abban, hogy pont a Dunára esett a választásuk, az is közrejátszhatott, hogy ő maga is a folyó mellől származik, a németországi Ulmból.

Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketing igazgatója véleménye szerint különleges jelentősége van a Google-el való együttműködésnek, ugyanis az internet elterjedésével, és a mobil eszközök megjelenésével az emberek utazás előkészítési szokásai igencsak megváltoztak.

„Ma már elsősorban online tartalmak segítenek bennünket az utazási döntések meghozatalában, és ebben kiemelkedően fontosak azok a vizuális elemek, melyek az utazást előre vetítik a számunkra. Ebben a Street View egy igen hatékony eszköz lehet.”

– mondta Maráczi, majd kifejtette, hogy Budapest központi szerepet játszik a dunai turizmusban, mivel innen indulnak, és ide érkeznek a német folyami hajók, melynek utasai rendszerint egy-két éjszakát nálunk is eltöltenek. A szakember becslése szerint akár évi félmillió látogató is érkezhet a fővárosba a folyón keresztül. A projekt egyébként szépen beleillik azokba az Európai Uniós tervekbe, melyek a folyó turisztikai hasznosítását szeretnék javítani, ez azonban az érintett országok szervezeteinek az összehangolt együttműködését igényli. Ulf Spitzer szerint viszont, a kezdeti aggályok ellenére, igen gördülékenyen ment a Duna-projekt lebonyolítása, mivel a sima Street View már mindegyik országban évek óta operál, így volt ideje kialakulni egy jól működő munkakapcsolatnak.

Az elkészült képek előre láthatóan két-három hónap múlva lesznek beépítve a Street View rendszerébe, azonban a rossz időjárási viszonyok miatt előfordulhat, hogy sok szakaszt újra fel kell venni. Ha kész lesz, a Dunán pontosan ugyan úgy lehet majd virtuálisan navigálni, mint bármelyik eddig is elérhető utcán.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Telefon- és internetfüggőség – A technológián innen és túl

Egy tavalyi felmérés szerint a világ lakosságának több mint 60 százaléka rendelkezik már internet-hozzáféréssel, és nagyjából 6 milliárd ember birtokol okostelefont. A technológia radikális módon átrendezte az életünket, és temérdek előnnyel jár, ha újabb, a mindennapjainkat megkönnyítő innovációkkal örvendeztetnek meg bennünket. Azonban a technológia kínálta számos előny mellett nem árt, ha azzal is szembenézünk, hogy mennyire sebezhetővé is formálhat bennünket.

Mit jelent ma műveltnek lenni?

Nem könnyű a műveltségről beszélni egy olyan világ berendezkedésben, melyben manapság élünk. A technológia radikálisan megváltoztatta az életünket, az internetnek köszönhetően Földünk „faluvá” zsugorodott. Joggal merül fel a kérdés, hogy a klasszikus tanulási-tanítási modellek felvérteznek-e bennünket olyan képességekkel, amelyek segítenek az újszerű térben kellőképpen helytállni?

Mindennapi online biztonsági óvintézkedéseink – Így védekezzünk az internetes bűnözés ellen

Az egyének és közösségek biztonság iránti igénye egyidős a történelemmel, hiszen ez alapja a társadalmi fejlődésnek. A félelem és veszély nélküli nyugodt élet fenntartása érdekében már a kezdetekben elkezdődtek az óvintézkedések. Ebből bontakozott ki a mai intézményesített biztonság, melynek szükséges a korigényekhez és annak aktuális kihívásaihoz igazodnia. Ezek között jut helyhez a kiberbiztonságnak nevezett intézkedés is, mely az egyre szaporodó digitális támadásokkal szemben kínál megfelelő védelmet.