2015.10.03. 08:33:50 8855 242

Ha ősz, akkor nátha – 3 tipp, ha elkerülnéd
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már nem csak a hónap, hanem az időjárás is jelzi: az ősz bizony megérkezett. És hiába vannak meg ennek az évszaknak is a maga szépségei, vannak tulajdonságai, amelyekért nem rajongunk. A nyálkás, esős, ködös idő, illetve a nagyrészt ennek köszönhető nátha és megfázás például ide sorolható.

Őszi megfázás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi megfázás

A hőmérő folyamatosan lejjebb csúszó higanyszála, a rengeteg csapadék, a megfázással küzdő embertársainkkal tömött tömegközlekedési eszközök mind okozói lehetnek, ha előbb vagy utóbb minket is elér valami őszi nyavalya. Hogy idén elkerüljön a megfázás-köhögés-nátha „triumvirátus”, a következőkre figyelj!

Sport és mozgás

A hidegebb idő ne tartson vissza attól, hogy néha kimenj a friss levegőre, egy hosszabb sétára, túrára vagy egy kis futásra. Persze, a beltéri tevékenységeket se hanyagoljuk, de arra vigyázzunk, hogy a benti, szárazabb levegő kiszáríthatja a nyálkahártyánkat, emiatt az érzékenyebb lehet. Ha rendszeresen mozogsz, sportolsz a friss levegőn, azzal erősítheted az immunrendszered és felkészítheted a szervezetedet az időjárás változásaira.

Moss kezet! Rendszeresen!

Talán banálisan hangzik ez a jó tanács, de legyünk őszinték: néhányszor (talán csak lustaságból) hajlamosak vagyunk elfeledkezni, hogy bizonyos időközönként kezet mossunk. Pedig ez az apróságnak tűnő higiéniai hiányosság könnyen okozója lehet a kellemetlen köhögésnek, állandó orrfújásnak. Ne feledkezzünk meg a rendszeres kézmosásról, meleg vízzel és szappannal. Alaposan suvickoljuk át kacsónk minden zugát. Ha utazás vagy más miatt nincs lehetőségünk kezet mosni, a különböző törlőkendők, fertőtlenítőszerek is megteszik, amíg csaphoz nem érünk.

Szauna és váltózuhany

A szaunázás segít ellazulni és erősíti szervezeted is. A magas hőmérséklet, majd a hűtés edzi testedet, mely így könnyen hozzászokik a hideg és a meleg váltakozásához. Ha nincs lehetőséged szaunázni, megteszi a hideg-meleg váltózuhany is. Így hasonlóan megszokja majd a tested a hirtelen hideg időt, mint a szauna esetében. Egyetlen esetben tilos mind a szauna, mind a zuhany: ha már utolért a megfázás. Ilyenkor inkább terheli, mintsem erősíti a szervezeted.

Összeállította: ssz

Forrás: 100-gesundheitstipps.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.