2014.10.26. 16:22:17 7820 57

Ha nem sikerült elkerülnöd - Tippek megfázásra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hiába a citromos tea, a rengeteg vitamin, a sok zöldség és gyümölcs, a megfelelő öltözködés, egy óvatlan pillanatban, a másodperc tört része alatt mégis elkapott. Vagyis inkább Te kaptad el. A náthát. Nincs mit tenni, jön az orrfújás, a köhögés, a rossz közérzet. A napok, vagy akár hetek (!), amikor a hideg még hidegebb és a szinte jeges őszi szél még borzongatóbb... Ne add fel, így tudhatod gyorsan magad mögött a megfázást!

Náthásan nehezebb | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Náthásan nehezebb | Fotó: 123rf.com

De muszáj ennek így lennie?

A válasz mindenki számára egyértelmű: nem. Attól még, hogy utolért egy kis őszi/téli „kórság”, nem kötelező az első tavaszi napsugarak megjelenéséig orrot fújni és köhécselni. Tippjeink segítségével Te is könnyen túllendülhetsz ezen a nehéz időszakon.

Fontos az ágynyugalom!

Igen, bár látom magam előtt a tiltakozó kezeket és a náthásan is dolgozó élmunkásokat. Az első pár napban nagyon fontos lenne, hogy otthon maradjunk, hiszen ilyenkor fertőz a leginkább a kór. Nem jó, ha kint kószálsz a hideg levegőn, hiszen ahhoz, hogy meggyógyulj, melegben kell, hogy legyél. Ha lázas vagy, akkor bizony az ágyban a helyed! Bizonyára jól is esne, szóval ejtőzz egy kicsit, a munka megvár, a kollégák pedig értékelni fogják, hogy nem terjeszted a vírust.

Nátha ellen nem kell antibiotikum

Ha tipikus őszi megfázással, náthával vagy meghüléssel küzdesz, akkor nincs szükséged antibiotikumokra, hiszen az a vírusos fertőzésre nem hat. Ha pár napon belül nem javul az állapotod, érdemes torokváladék alapján megállapítani, hogy milyen bacival van dolgod, s az orvos ekkor írhat fel antibiotikumot, ha nagyon muszáj. Minden egyéb esetben a vény nélkül is elérhető gyógyszerek, illetve a jól bevált házi praktikák is segíthetnek.

Ne hagyd letapadni!

A sok folyadék nemcsak arra jó, hogy frissítse, átmossa a szervezeted, hanem arra is, hogy az ilyenkor szokásos, a torokban letapadt váladékot feloldja. Ehhez megteszi a szénsavmentes ásványvíz is, de kortyolhatsz különféle, mézzel édesített gyógynövényes teákat, úgy, mint a kakukkfű- vagy zsályateát.

Egy mindenek felett: nátha ellen kiváló a gyömbér

Ahogy a megelőzésben is, úgy a kezelésben is nagy szerepe van ennek a növénynek. Ő nem más, mint a gyömbér és a belőle készült tea. Ha itt a baj, néhány szelet gyömbért önts le forró vízzel, ízesítsd mézzel, citrommal kedved szerint és várd, hogy hasson!

Add meg szervezetednek a szükséges tápanyagokat

Ergo egyél rendesen, ilyenkor a diéta egyáltalán nem használ! Ha a megelőzésnél kimaradt volna, a gyógyulási fázisban mindenképp figyelj oda, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozz, megfelelő mennyiségben juttass a szervezetedbe vitaminokból, ásványi anyagokból, fehérjékből.

Nemcsak megelőzéshez jó a cink!

Akár a megelőzésnél, úgy az „áldatlan” állapotban is fontos a cink megfelelő mennyiségű bevitele. Ennek oka, hogy a cink az emberi test anyagcsere-folyamatában is részt vesz, továbbá az immunrendszer normális működéséhez elengedhetetlen. Ezen felül erősíti a nyálkahártyát, megnehezítve ezzel, hogy a vírusok a szervezetünkbe jussanak. A cink nemcsak felvértez a megfázás ellen, de segít akkor is, ha az első tünetek már jelentkeznek. Kombináld C-vitaminnal!

Fürdés: melegen vagy hidegen?

Egy forró fürdő egy finom aromaterápiás olajjal ellazít és a légutakat is tisztítja. Ha lázas is vagy, akkor nem ajánlott a forró fürdő, inkább a fokozatos hűtést javasolják a szakemberek. Tehát először testmeleg vízben kezdődjön fürdés, majd apránként hűtsd le hideg víz hozzáengedésével, a végén alaposan törölközz meg és ne takarózz be rögtön nyakig!

Többfunkciós sálak

Használj sálat, de ne csak a nyakadba! Fontos, hogy naponta többször is szellőztess, illetve a fűtés miatti száraz levegőt párásítsd, hogy megóvd a nyálkahártyád a kiszáradástól. Egyszerűen vizezz be egy kendőt vagy sálat (esetleg törölközőt), tedd a fűtőtestre, csepegtess rá néhány csepp illóolajat (például borsmentát) és élvezd az illatos, „párás” levegőt.

Cikkünk csak tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a szakorvos véleményét.

Forrás: gesundheit.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.