2015.08.09. 14:04:49 54505 306

Ha bedagad a lábad – 13+1 tuti tipp ellene
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hidegebb évszakokban is, de főleg nyáron nagy gond a nap végére bedagadt láb, lábfej. Ezt okozhatja az egész napos állás, de ugyanúgy az egész napos ülés is. Vagyis, ha napközben kevés lehetőségünk van a mozgásra. Rossz hír, hogy a lábdagadás és a visszerek kialakulása között kapcsolat van.

Talpmasszázs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Talpmasszázs

De miért?

Hogy miért dagad meg a lábunk, annak több, viszonylag egyszerűen kideríthető oka is lehet. Előfordulhat, hogy csupán egy rosszul megválasztott cipő a ludas. A túlsúllyal küzdők a többletsúly cipelése miatt találkozhatnak a kellemetlen jelenséggel. De a vérellátási zavarral harcolók is megtapasztalhatják a lábdagadás érzését. Mindkét esetben ok lehet az is, hogy a vénák már nem működnek úgy, ahogy kellene, elfáradnak az erek. De indokolhatja a dagadást egyes gyógyszerek mellékhatása is.

Ha tartós a probléma

Abban az esetben mindenképp orvoshoz kell fordulni, hiszen csak ő állapíthatja meg, hogy esetleg nincs-e valami komolyabb baj. Ha csak alkalomszerűen fordul elő a lábdagadás, abban az esetben talán egy-két házi módszer segíthet.

Így enyhítsd a lábdagadást házilag

  1. Talán nehéz beiktatni a napi munkahelyi rutinba, de ha ülőmunkát végzel, próbálj meg néha felállni, kicsit megmozgatni a lábaidat. Egy kis séta, pár lépés a helyiség egyik végéből a másikba már segíthet. Ha egész nap állnod kell, akkor ugyanez a helyzet. Így segítheted a vér visszafelé áramlását.

  2. A munkahelyen valószínűleg nincs rá lehetőség (hacsak nem ennyire toleráns a főnököd, vagy ha nem Te vagy a főnök:-)), de ha otthon vagy, időnként polcold fel a lábaid.

  3. Próbálj meg beiktatni valamilyen mozgást a napirendedbe, lehetőleg olyat, ami a láb és a vádli izmait is megdolgoztatja. Lehet ez futás, bicajozás, vagy egy kis lépcsőzés. De ha lehetőséged van arra, hogy kerékpárral járj be a munkahelyedre, és a lift helyett lépcsőt használj, már tettél valamit a lábdagadás ellen.

  4. Kényeztesd lábaid egy finom borogatással! Egy liter vízhez adj 5-5 dkg hársfa- és bodzavirágzatot és forrald kb. 15 percig. Ha kihűlt, egy törölközőt itass át a főzettel és csavard bele a lábfejed.

  5. Frissítsd fel lábaid egy hideg zuhannyal! Engedj a lábadra, főleg a térdedre, lábszáradra egy kis hideg vizet! Vagy állj bele a kádba úgy, hogy a víz szintje a térdedet érje. Ha kiszállsz, ne töröld meg a lábad, hadd száradjon meg „magától”. Ez is frissíti lábaid.

  6. Ne hordj olyan harisnyát, zoknit, ami szorítja a lábad.

  7. Kényezted lábaid néhanapján egy kis masszázzsal. Hogy ezt Te csinálod magadnak, szakemberhez mész, esetleg a párodat kéred meg, az már Rád van bízva.:-)

  8. Mászkálj annyit mezítláb, amennyire csak lehetőséged van. Kerüld a szűk lábbeliket.

  9. Ha ülsz, ne rakd keresztbe a lábaid.

  10. Polcold fel a lábaid, közben végezz lábujjaiddal egy kis „fitnessgyakorlatot”: gyújtsd ki, majd húzd vissza őket. Pár percig ismételd!

  11. Még egy kis torna: billenj a sarkadról a lábujjadra és vissza.

  12. Hagyj fel a dohányzással!

  13. Dobd le a túlsúlyod! Máris rengeteget tettél a lábdagadás ellen.

+1 Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, és válassz inkább vízhajtó teákat.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...