2015.07.20. 13:10:54 11438 297

Gyümölcsrizs – a tápláló nyári finomság
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tejberizs laktató finomság, nagyon egyszerű elkészíteni, olcsó, ráadásul hidegen és melegen is fogyasztható. Friss gyümölcsökkel tálalva fantasztikus nyári desszert lesz belőle.

Gyümölcsrizs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyümölcsrizs

Könnyű gyümölcsrizs recept

Hozzávalók:

  • egy kis bögre rizs
  • kicsi víz
  • 1-1,2 l tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • szezonális gyümölcsök
  • cukrozott fahéj vagy kakaópor
  • mandula szeletek (elhagyható)

Elkészítés:

A tejberizs készítéséhez egy viszonylag vastag aljú edényt válassz, hogy ne tudja olyan könnyedén lekapni. Sűrűn kell kavargatni és ki is futhat, így ne menj túl messze tőle, de garantáljuk, hogy megéri a fáradtságot! Hogyan készítsük?

Kicsit mosd meg a rizst, majd az imént említett vastag talpú lábosban tedd fel főni, annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor el kezd gyöngyözni a víz, hozzáöntheted az első adag tejet, ez legyen kb. fél liter. Fedd le egy fedővel és a közepesnél egy kicsit kisebb lángon főzd, közben időnként kavargasd meg.

Amikor sűrűsödni kezd, adj hozzá még tejet, ez kb. 15 perc főzés után bekövetkezik. Ezután folyamatosan adagold a tejet, míg a rizs meg nem fő és a kívánt krémes állagot el nem éred. (kb. 50 perc-1 óra) A végén keverj bele 2 csomag vaníliás cukrot. Több cukor nem kell bele, ettől is egészen édes lesz a tej miatt, de aki extra édesen szereti, az kóstolja meg és adjon még hozzá ízlés szerint.

A tej mennyisége a rizs mennyiségétől függ, fél bögréhez is kell majdnem egy liter tej, szóval tejbe rizsből nem igazán lehet kis adagot készíteni, és nem is érdemes.

Amíg hűl egy kicsit, készítsd elő a gyümölcsöket. Kockázz fel barackot, sárgabarackot, szilvát, epret, magozz ki meggyet, mosd meg a málnát is. Savanykásabb gyümölcsökkel az igazi, de aki az édesebbet kedveli, az tehet bele banánt is. Végy 3-4 kis tálat, helyezz el az aljukra pár gyümölcsöt, merj rá tejbe rizst, szórd meg egy kis fahéjjal vagy kakaóporral és díszítsd további gyümölcsökkel, mandula szeletekkel. Annyi tejberizshez tegyél gyümölcsöt, amennyit frissen megesztek, a maradékot tedd a hűtőszekrénybe, 2-3 napig eláll és hidegen is fogyasztható.

Ha nincs friss gyümölcs, lekvárral is fogyasztható!

A díszítést mindenki elkészítheti saját magának is, a gyerekek élvezni fogják az alkotói szabadságot. :)

Jó étvágyat!

Szerző: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...