2016.01.02. 16:10:03 36512 323

Gyümölcscentrifuga maradék? Készíts isteni sütit a gyümölcshúsból!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hányszor bosszankodtam már, hogy megint kidobom a drága gyümölcsnek szinte a felét, mert a férjem csak ital formájában hajlandó gyümölcsöt – és így némi vitamint – fogyasztani... Gondoltam ez most már mégiscsak luxus, ideje lesz felhasználni valamire az értékes rostokat, így született ez a fincsi recept!

Diós kevert sütemény gyümölcshússal | Fotó: proaktivdirekt.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Diós kevert sütemény gyümölcshússal | Fotó: proaktivdirekt.com

Hétvégén általában készítünk valamilyen tápláló, frissen facsart gyümölcs- és/vagy zöldséglevet egy gyümölcscentrifugával, hogy feltöltsük a vitaminkészleteinket... Kövezzetek meg érte, de én eddig nem használtam fel az ott maradt gyümölcshúst, igaz, ez általban nem volt túl sok (5-6 szem narancs után főleg a fehér részek). Most azonban több mint egy liter narancs-alma-sárgarépalé készült, és úgy döntöttem, hogy eszem ágában sincs kidobni a maradékot. Volt még egy csomó dió is, amit fel kellett használni...

Elkezdtem hát kutakodni az interneten, hogy milyen süteményt lehetne ebből sütni, valamilyen kevert tésztához lett volna kedvem. Nem igazán találtam olyan receptet, ami elnyerte volna a tetszésem, így elkezdtem a bögrés süteményeket tanulmányozni – az arányok miatt - , és megszületett az alábbi recept, amit rögtön meg is sütöttem, és mivel remekül sikerült meg is osztom veletek! Íme:

Diós kevert süti gyümölcshússal

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre finom szemű zabpehely
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre durvára vágott dióbél
  • kb. 1 és fél bögre gyümölcshús (esetünkben 4-4 db alma, répa és narancs volt)
  • 4 nagy tojás
  • fél bögre olaj
  • fél bögre olvasztott vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kiskanál fahéj (vagy ízlés szerint)
  • 1 kiskanál szerecsendió (vagy ízlés szerint)
  • 1 csipet só

A zappelyhet, a lisztet, a sütőport, a sót, a szerencsendiót és a fahéjat kimérjük, és egy tálban összekeverjük. Egy másik tálba beleütjük a 4 tojást, hozzáöntjük a cukrot és a vaníliás cukrot, majd habosra keverjük. Apránkét hozzáöntjük az olajat és a nagyjából megolvadt (de nem meleg) vajat. Alaposan összedolgozzuk a robotgéppel. Hozzátesszük a lisztes-zabpelyhes keveréket és ezzel is összekeverjük. Ezután beleszórjuk a diót, legvégül a gyümölcshúst. Robotgéppel összekeverjük.

Közben a sütőt 170 fokra melegítjük. Egy mélyebb tepsit kibélelünk zsírpapírral, és egyenletesen eloszlatjuk benne a keveréket. 170 fokon, légkeverés beállítással 35 perc alatt készre sütjük.

Az elkészült sütemény isteni puha, laza tésztájú lesz, és nagyon tápláló, így reggelire a gyülmöcscentrifugával elkészített friss gyümölcslé mellé ideális finomság lesz.

Remélem kipróbáljátok, és nektek is ízleni fog. Jó étvágyat!

Írta. kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.