2014.08.20. 19:04:34 5573 12

Gyűlnek az adományok és a jégvödrös videók is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Híres emberek, celebek és csoportok is részt vesznek a legújabb, interneten terjedő kihíváson, a "jégvödör", azaz Ice Bucket Challenge-en. Alig három hét alatt 16 millió dollárnyi adomány folyt be az ALS alapítvány számlájára - nem kellett ehhez más, csak egy vödör jég és, hogy rájuk mosolyogjon az internet istene.

Bill Gates kihívása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bill Gates kihívása

Bill Gates kicsit zavartan, de büszkén áll egy tákolmány alatt, ahogy tíz liter jeges víz zuttyan a nyakába; Paul Bisonette profi jéghoki játékos alsógatyában várja, hogy helikopterről gleccservizet zúdítsanak a fejére - ilyen, és ehhez hasonló videókkal lett tele az internet az utóbbi pár hétben. Átlagemberek és nemzetközi hírességek egymásra licitálva állják ki a jégvödör kihívásnak keresztelt legújabb internetes őrületet.

Bill Gates Videója

Az Ice Bucket Challange azonban, az eddigi fénysebességgel terjedő internetes mémekkel ellentétben - mint a planking, vagy a fahéj kihívás - nem kamaszok értelmetlen (és sokszor életveszélyes) magamutogatása, hanem egy nagyon is komoly cél egyik legfontosabb eszköze. A világ leghíresebb emberein is végigsöprő hullám ugyanis a amiotrófiás laterálszklerózis, röviden ALS elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet, illetve gyűjt adományokat.

A recept faék egyszerűségű: fogj egy vödör jeges vizet, borítsd a fejedre, hívd ki három ismerősödet és az egészet oszd meg a közösségi hálón. A több halálos áldozatot is követelő neknomination jóságos ikertestvérének a sikere pontosan az egyszerűségében rejlik, mivel így mindenki képes teljesíteni azt, azonban a látványos és kreatív lehetőségek miatt, az arra fogékonyak között versenyhelyzet is kialakulhat. Mivel a kihívás nyilvános, nem lehet azt ignorálni - a szabályok értelmében, aki nem teljesíti a kihívást 24 órán belül, annak 100 dollárt kell a szervezetnek adományoznia, szemben a mindössze 10 dolcsival, amit sikeres vödörhasználat esetén illendő kicsengetni.

A kihívó Mark Zuckerberg videója

Kaley Cuoco-Sweeting aranyos próbálkozása

A lényegében ingyenes vírusvideós módszer duplán hoz az ALS alapítvány konyhájára, ugyanis a befolyó pénz mellett tetemes összegeket is meg tud takarítani, tekintve, hogy a non-profit szervezetek akár bevételeik 50%-át is elkölthetik adomány gyűjtési kiadásokra. Nem utolsó sorban a világ hírességeinek köszönhetően röpke három hét alatt sikerült 16 millió dollárt összegyűjtenie a szervezetnek, sőt sokan más, hasonló alapítványoknak is adakoztak. Igaz, ezt az összeget az ALS alapítvány általában egy év alatt szokta tudni összeszedni, azonban a hatalmas anyagi siker mellett a szervezet munkatársai szerint, a megszerzett nyilvánosság is felbecsülhetetlen fontosságú az egyelőre gyógyíthatatlan betegség elleni küzdelemben.

A saját tested börtönében

Az amiotrófiás laterálszklerózis, más néven Lou Gehring-betegség egy végzetes kór, mely az akaratlagosan mozgatható izmok beidegzéséért felelős agyi- és gerincvelői mozgató idegsejtek elhalásával jár. Az ALS kezdeti tünetei között izomgyengeség, izomgörcsök és nyelési zavarok a legjellemzőbbek, majd a beteg teljesen elveszti mozgásképességét, míg végül a légzőizmai is leállnak.

A körül-belül minden 20 ezredik embert érintő betegségnek a kialakulása az esetek nagyjából tíz százalékában genetikai rendellenességekre vezethető vissza, azonban legtöbbször csak tippelni tudnak az okokra az orvosok. Lehetséges kiváltók lehetnek kémiai anyagoknak, vagy erős elektromágneses térnek való való kitettség, fejsérülés, illetve kontaktsportok űzése. Újabb kutatások összefüggést találtak a betegség és a kék-zöld algával kapcsolatba került élelmiszerek között.

Az ALS a nevét a New York Yankees híres játékosáról, Lou Gheringről kapta, akinek a pályáját a betegség romokba döntötte. Korunk egyik legnagyobb tudósát, Stephen Hawkingot még a hatvanas években diagnosztizálták ALS-el - akkor két és fél évet jósoltak neki, ám csodával határos módon még mindig köztünk van.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...